Julpyssel

12/04/2010

Hur har ni det med julpysslandet? Luktar det gott i ert kök? Själv får jag erkänna att jag inte kommit igång med varken bakandet eller godiset. Julkänslan har hittills fått avspegla sig i maten. Men på måndag blir det andra bullar, då kommer Helena hem till mig. Då ska vi göra julgodis och lite som kan vara gott till glöggen. Om ni också vill bli inspirerade så ska ni lyssna på Sveriges Radio Kalmar P4 mellan kl. 10-13. Så är det bara att hålla tummarna att vi lyckas utan att brandvarnaren går igång. Det är två klantiga tjejer som ska kocka ihop, hi hi... Men visst det är julmysigt det också, kola som blir så hård att tänderna lever farligt, choklad som ska smältas som blir alldeles grynig, brända pepparkakor, tryffel som inte vill stelna.... Ja, ni vet det där julgodiset som gud glömde, men som man själva aldrig glömmer ;-)


Här kommer något enkelt och jättegott. Koka upp glögg, lägg i färska fikon skurna i klyftor, låt dem koka någon minut. Servera dem på en pepparkaka tillsammans med en krämig ädelost och en halv valnöt. Och slå lite glögg i muggarna så klart!

13 kommentarer:

  1. Åh så gott med glöggkokta fikon till pepparkakan.
    Ha ha ja du julgodiset som gud glömde....det har vi nog alla en del på lager ;) Min absolut värsta (förutom sånt som gått i slasken direkt typ bränd kola) är en riktig gammal historia. Vi gjorde marsipan godis med hela familjen och när allt var klart och vi skulle provsmaka, smakade en del helt vidrigt. Det var svågern som hade smort in händerna ordentligt med en väldigt illasmakande handkräm innan han började med marsipanen. Sedan var det rysk roulette hela julen om man skulle råka få en av hans bitar;P.

  2. Då ska jag definitivt lyssan =) Igår gjorde jag Helenas chokladpraliner, de blev ljuvliga!!! Jag ska testa att göra dem med olika smaksättningar sen, pepparkakskrydda, glögg, lime och några med chili, ska bli så spännande!! Hade med till svärmor idag och hon blev så glad!!! Trevlig helg!

  3. Fikon i glögg låter ju inte helt fel...
    Här har det varit juldofter i köket. Det har kockats en gryta med glögg i och bakats snabba pepparkakor under eftermiddagen. Men nåt julgodis har vi inte gjort, det brukar inte bli förrän närmare jul då vi ska äta det...

    Ha en fortsatt härlig helg!

  4. Här luktar det jul minsann! Pepparkaksbak med mina barn stog på schemat idag:) Hur mysigt som helst!

  5. Här doftar jul! Är det inte bak eller mat så är det de nyutslagna hyacinterna! Och vi förstärker julkänslan med musik och julpynt! Glöm inte julmusik! Lycka till på måndag!

  6. vad mycket gott du har publicerat (och ätit) de senaste dagarna :)

    du skrev för ett tag sedan att du ska koka gröt i ugnen. hojta till om det blir lyckat. jag har aldrig testat det utan kokar på spisen och när jag var yngre körde vi den i mikron, fast då är spisen att föredra.

    hoppas att du får en riktigt mysig andra advent :) kram

  7. jag har också varit dålig på att komma igång med julbakandet och julgodiset än så länge, kokade ju lite kola men annars har det varit rätt tomt på den fronten. ska nog sätta igång en pepparkaksdeg snart så det åtminstone luktar lite jul i huset, och så ska jag göra en liten adventsgryta till middag idag också :)

    jo, fryst cheesecake tycker jag också mycket bättre om än sån som man gör i ugnen... måste nog leta fram nåt av de recepten till nästa gång istället.

    glad andra advent!

  8. Visst händer det att man misslyckas!! Grynig fudge och kola i formar som vägrar släppa. Men visst är det tjusning med det....

  9. Det där med klantig kan jag skriva under på... igår snittade jag mig så djupt i tummen med min lilla Globalkniv att jag nästan funderade på om det behövde sys... klantig är bara förnamnet. Ska dock göra mitt bästa för att inte trasha ditt kök/dig/mig/inredningen/reportern imorgon.

  10. Det såg jättegott ut. Färska fikon är jättegott och jag kan föreställa mig att det blir väldigt gott tillsammans med glöggen.

  11. Kan tipsa er om en underbar chokladdryck som Kahls säljer; mintchokladdryck från Åre chokladfabrisk, mmmmm Man kan ha den i bakverk oxå, mintchokladcheescake, muffins you name it!!

  12. hahaha, jag har också kommit på att jag är helt ofattbart klantig. inte bara när jag lagar mat utan nästan alltid, när jag tänker efter. just därför är julgodis (som ska stelna si och så och ligga si och så och koka si och så) inte min starka sida. jag tänkte ofta "äh, vad kan det spela för roll" och så blir det pannkaka av det hela.

  13. Vad mycket gott du har hunnit göra sedan jag besökte dig sist!
    Vad roligt att ni ska vara med i radion igen :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.