Gästbloggare med ljuvlig chokladtårta

1/26/2011

Jag har tänkt att jag skulle ha lite gästbloggare här hos mig framöver. Jag har många vänner som är matlagnings- och bakintresserade. Så det finns en stor skatt av recept som dessa människor sitter på, som jag hoppas de ska dela med sig av lite. Några håller redan på och klurar på vad de ska bjuda er på. Svårast verkar fotograferandet vara. Och det är inte lätt att fota mat, jag vet. Så även ni som är läsare av min blogg sedan en tid som inte lämnar avtryck här, men som älskar att laga mat (jag känner till er allt), är välkomna med recept.
Först ut är Jakob, eller Jake, namnet som han går under på jobbet. Vi är kollegor sedan ett par år tillbaka på kirurgen i Kalmar. Och han är en mycket frisk fläkt på vår kvinnodominerade arbetsplats. Jag tror vi alla på jobbet är överens om att Jake skulle ha en egen blogg där vi kunde följa hans vardagliga bravader. För hans status på facebook är alltid bäst och roligast. Vi delar den stora passionen för mat och hemma hos Jake lagas det allt möjligt. På kollegornas årliga Sälenresa brukar han står för en del av rätterna som bjuds. Denna gånga hade han bakat en ljuvlig, härligt kladdig chokladkaka till sina kollegor. Behöver jag säga att Jake ligger extra bra till hos alla på jobbet efter detta...


Chokladtårta med touch av after eight, alldeles för få bitar...
200 g valfri mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl

Chokladglasyr:

25 g smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight (så försök att inte äta upp alla i asken...)

Sätt ugnen på 175°. Smörj en form (med löstagbar kant), ca 25 cm diameter. Bryt chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme, rör om då och då. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska ej vara helt genomgräddad. Låt den svalna innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall.
Blanda sedan smör, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull. Smält på svag värme. Låt den svalna och bli tjockflytande, bred sedan ut den över kakan och låt allt kallna i kylskåp. Servera med vispad grädde och/eller skivade apelsiner.



Här är Jakob tillsammans med Frida en annan kollega.

16 kommentarer:

  1. Kan verkligen förstå varför kakan blivit poppis, ser urgod ut!

  2. Låter ju helt gudomligt gott! Jag vill också ha en Jake på "mitt" hotell... Fast det är lika kvinnodominerande som ditt jobb tyvärr! O ingen av mina kollegor (förutom jag) gillar o baka, så det blir bara fika när jag har med mig... Kram Anna

  3. MUMS!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

  4. Underbart skrivet Emmy!! =) Å det kan ju tilläggas att det var ALLRA FÖRSTA GÅNGEN som Jake bakade (säger han alla fall).... =) Å det gör ju kakan ännu godare!!

    //Sarah

  5. fy fabian vad gott det ser ut! lata jag brukar ju bara slänga på några after eight-plattor på kladdkakan innan den ska in i ugnen, men det här låter ju snäppet godare så jag kanske får ta och skärpa till mig lite.

  6. Malin W sa...

    Mmm, väntat på receptet. Var hur god som helst!! Vår duktiga Jacob! Tack för en bra blogg, Alltid kul att läsa dina inlägg o goda mat. Kramar jobbkompis Malin W.

  7. Jag kan förstå att han är poppis. :) Choklad och mint är ju supergott!

  8. åh, vilken rolig idé! )och vilket braigt recept!) heja jake!

  9. Yammie....vad god den ser ut! Kram Gourmetmorsan

  10. Oh, vad kul med gästbloggare, det ger en liten frisk vind på nåt vis! Rolig idé!

  11. Gottigt värre med after eightkakorna på.

  12. Låter ju supergott!! Kan förstå att han är poppis!!:)

    Jag har också försökt få till gästbloggare. Typ min sambo och min bror. Får se hur det går! Kul inslag iallafall!

  13. Sitter här och dreglar över tangentbordet! :-D

  14. En liknande kaka brukade jag baka pa en mintchokladkake mix for manga ar sedan, den var urgod..... Ja fast det var en mix ;).... Vill ha..

  15. Mums, den ser jättesmarrig ut!

  16. Roligt intiativ! Det är ju så kul att fler delar med sig av sina tips och recept :)
    Eran cykelfest lät ju minst lika roligt som en Halv åtta hos mig-middag! Det roliga är ju att folk träffas över god mat och god dryck och diskuterar lite kring det :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.