Home sweet home

1/21/2011

Kan ni tänka er nu är jag hemma i lilla Kalmar igen efter att ha fått känna på storstadspulsen en tid. Det är alltid så skönt när man kommer hem efter en resa. Och särskilt när kontrasterna är stora. Jag tycker ändå att det är fascinerande att komma till Stockholm och myllret av människor överallt. Även om jag alltid känner mig så liten bland allt folk. Alla dessa människor som stressar mellan olika platser, en ständig ström åt alla håll. Det var underbart att kliva av på den lugna nästan ödsliga stationen i Kalmar och stosa hemåt med lite pudersnö som föll runt omkring. Har nästan bara suttit still i 3 ½ dagar så benen fattade knappt hur de skulle göra. Men det kändes så skönt...
Jag hade ju tänkt att lägga upp lite bilder från min tripp till den stora staden, men nu blev det inte så utan det får vänta tills imorgon. Ni får istället ett par recept på lite annat smått och gott, som Berra och jag åt innan jag lämnade honom ensam för ett par dagar. Denna middagen blev en mix av olika rätter jag tycker om. Jag gillar salsa av alla dess slag, just mellantinget mellan sallad och sås ger oftast ett fräscht inslag i middagen. Rösti med ordentligt med vitlök i är ju också så gott. Denna gång hade jag även i lite rotfrukter och inte bara potatis, men vill man göra med bara potatis går det så klart lika bra. 



Parmalindad fläskfilé med 2 sorters salsa, 4 pers.
600 g fläskfilé
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g parmaskinka (eller annan likande)

Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet och bryn det runt om i lite smör. Krydda med salt samt peppar och linda skinkan runt hela filén. Lägg den i en ugnsform och stek klart den i ugnen, till 65-66°, tar cirka 20 minuter. Låt sedan köttet vila i folie i ca 10 minuter innan det skärs upp.

Tomatsalsa, 4 pers. (om enbart 1 salsa serveras)
500 g cocktailtomater, fint tärnade
1 dl rödlök, finhackad
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
lite färsk basilika

Gurk- och avokadosalsa, 4 pers. (om enbart 1 salsa serveras)
1 avocado, fint tärnad
1 röd chili, finhackad
½ gurka, skalad och fint tärnad
½ kruka koriander, hackad
½ citron, pressad saft
2 msk olivolja



Vitlöksdoftande rotfruktsrösti, 4 pers./8-12 st.
500 g potatis, grovt rivna
150 g palsternacka, grovt rivna
150 g rotselleri, grovt rivna
1 gul lök, tunt skivad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 pressade vitlöksklyftor
2 dl (ca 100 g) riven parmesanost

Stek potatisen, rotfrukter och lök mjuk i lite olja. Smaksätt med salt och peppar och pressa i vitlöken. Blanda ned osten. Smörj en muffinsplåt (12 hål) eller ställ ut muffinsformar på en plåt och fördela rotfruktröran i. Hit går bra att förbereda. Sätt ugnen på 250°. Baka röstin i 20 minuter tills de fått fin färg.
Vill du ha dem på en buffé så gör då dem i lite mindre formar.

9 kommentarer:

  1. Håller med dig om salsa fräscht och lite lagom såsigt på samma gång! Och går ju att variera i olika smakriktningar som man vill - älskar salsa med mango!

    Trevlig helg!

  2. Vilken najs rösti!!!

    Borta bra men hemma bäst! Stockholm är bra mycket stressigare än gbg tillomed!

  3. Mums och mums! Såg så gott ut! Och när var rösti fel?
    Stackars dina ben! Man behöver nog komma bort lite för att fatta hur skönt "hemma" är"
    Ha det så mysigt nu!

    *helgkram*

  4. Hei :) Det var en god idé å lage röstiene i muffinsformer!

  5. så mumsigt det ser ut

  6. haha, jag förstår precis vad du menar. när jag har varit i götet för länge är det så skönt att komma ner till skåne där det är tyst, och lugn och ro!

    grymma röstis du gjort! och extra kul att göra i portionsformar, det ska jag prova!

  7. Vilken kalasmiddag! Jag älskar också rösti men har aldrig testat att göra den i formar! Tack för tipset! :-)

  8. Mmm det här lät ju hur gott som helst!!!

  9. Lucy Lou sa...

    Du har räddat mitt 30 årskalas i matväg. Det stod helt still i huvudet tills jag snubblade över din blogg. Tack!!! =))

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.