Hur har ni haft det i helgen?

3/27/2011

Vilken helg det har varit. Min började med möhippa för min väninna Jessica (hon med den goda lunchen) som ska åka till Paris och gifta sig. Brudparet ska dessutom springa Paris marathon, när de ändå är där. Jisses... Jag som är helt överlycklig att jag lyckats pressa mig 2 gånger i hela mitt liv att springa 1 mil. Så 4,2 mil känns en liiiten aning för långt. Möhippan var väldigt rolig. Det behövs inte så mycket, ett gäng glada tjejer, gott vin och en massa tjejsnack. Det var länge sedan jag skrattade så mycket. Tack allihop för en superrolig kväll!
Och hela helgen har solen strålat i Kalmar, även att vi har haft isande vindar. Min gräsmatta är numera helt tom på snö och det har kommit flera sorters vårblommor! Underbart! På våren är det som jag blir kär i självaste livet. Allt känns fantastiskt. Okey, inte allt, det var så där halvroligt när klockan ringde 04:30... Jo, jag vet att den var 05:30, men min hjärna tyckte absolut inte att klockan var så mycket.
Annat som är fantastiskt är hembakat bröd. Dessa bullarna tyckte Berra var de godaste av alla långjästa bröd jag testat. Och de är kanongoda och dessutom jätteenkla.



Fikonfrallor, 8 st
3 g / 3 krm färsk jäst
300 g / 3 dl kallt vatten
390 g / 6 ½ dl siktat dinkelmjöl
100 g / 6 st torkade fikon (vill du inte ha i fikon så ta i någon msk med honung istället)
6-9 g / 1-1 ½ tsk salt
25 g / ½ dl pumpakärnor

Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör kort tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i 8-10 timmar.
Baka ut brödet. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken på ett ordentligt mjölat bord, dra ut den till en kvadrat och vik ihop degen en gång, pensla med vatten och strö över pumpakärnor. Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 275° i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.
Baka av brödet. Dela degen i 8 avlånga bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt pappret med bullarna glida i på den heta plåten via en bricka eller skärbräda över i ugnen. Sänk värmen till  250° och lägg några isbitar på den nedre plåten. Grädda bullarna i 10-15 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.

7 kommentarer:

  1. Låter som en bra helg! Bröden ser mycket goda ut, jag gillar pumpakärnor både i och på bröd.

  2. Va goda de ser ut!

  3. Hejsan hoppsan, ingen dålig bröllopsresa de får...
    Nattjästa bullar gillar vi, gott med fikon i.

  4. Vilka härliga frukostfrallor, här var det strålande solsken igår och snö nu under eftermiddag/kväll idag så nu är det vitt ute igen

  5. Kan meddela att det snöade i götet i eftermiddag. Suck!! Men inte lagt sig och hoppas på 10 grader i veckan.

    Möhippa är ju så roligt! Verkar varken bli bröllop eller hippa i år efter några år med mycket bröllop...

  6. häftigt bröllop de får då med marathon och allt :) fast jag skulle nog nöja mig med giftermål, springer gör jag inte frivilligt. haha.

    vi kom hem från ett soligt och varmt prag till snö och blåst i göteborg i eftermiddags, så det kändes ju sådär kul, men helgen i sig var toppen!

  7. vad kul med möhippa! jag ska på fyra bröllop det här året så jag gissar på att jag kommer vara med på några sådana också.

    bullarna låter supergoda, jag har semester två veckor framåt så jag tar tacksamt emot alla bullrecept! :=)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.