Karibisk middag!

3/13/2011

I fredags hade vi ju då kalas för för Lowe som fyllde 6 år. Han hade spenderat dagen i Nybro simhall tillsammans med lillasyster, farmor och Leif. Vilket är ett kanonställe för barn som inte är så stora, de har ett fint vattenland som passar de mindre barnen perfekt. Så medan vi väntade på att födelsedagsbarnet skulle dyka upp på sitt kalas, sippade vi andra drinkar. Här är bästa lillasyrran med ett glas banana colada i handen.

Till barnen och de som ville ha alkoholfritt alternativ gjorde jag som en fruktigare bål. Mixade lite exotisk frukt med juice och blandade med is och mynta. Lowes buskusiner Alma och Arvid gav den gott betyg.


Tropiskt frukbål (alkoholfri), 1 l.
1-1 ½ dl ananas, färsk fryst el. konserverad
1-1 ½ dl mango, färsk, fryst el. konserverad
½ dl koncentrerad apelsinjuice
7 dl tropisk juice
1 lime, rivet skal och saft
färsk mynta eller citronmeliss

Mixa ananas och mango med juicerna.Tillsätt limeskal och pressad saft. Blanda juicemixen med en massa is i en karaff och tillsätt några mynta- eller citronmelissblad.



Jag hade sedan lagat en kycklinggryta med smak av kokos och ananas. När vi semestrade i karibien åt vi mycket kyckling. Eller kyckling kanske inte rätt ord, utan snarare höns tror jag. De använder inte så mycket filé som vi, utan då var det oftast en hel fågel styckad som fått koka i en god sås. På ett lunchställe vi åt på valde vi en lokal rätt, som var en sorts kycklinggryta. Grejen var bara den att när grytan kommer in, sticker det upp en helt hönsfot! Men min gryta i fredags var helt fri från kycklingfötter...




Karibisk kycklinggryta, 4 pers.
600 g benfri kyckling
salt & svartpeppar
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-2 ½ dl kokosmjölk (jag köper den krämiga med mycket kokos i)
1 dl koncentrerad ananas- och apelsinjuice
1 tsk sambal oelek
½ hönsbuljongtärning alt.kycklingfond
1 röd paprika, i bitar
½ lime, rivet skal och saft
koriander

Stek kycklingen runt om i en gryta. Salta och peppra. Tillsätt löken och låt den steka med ett par minuter. Häll i kokosmjölk och juice samt tillsätt sambal oelek och buljong/fond. Låt grytan koka 15 minuter. Tillsätt paprikabitar, limeskalet och -saft. Strö eventullet över koriander vid servering.

Detta blir mitt bidrag till Månadens utmaning hos Kalasgott, där denna månads tema är kyckling.

Till grytan serverade jag en sallad med ugnsrostad sötpotatis och en massa blandade frukter i. Jag hade även kokt ris, men det var nästan bara barnen som åt, fördet var flera ville ha ett lägre GI på måltiden. Och det räckte med salladen till grytan tycker jag personligen, men vill man ha något mer till så passar nog ris bäst.


Rostad sötpotatissallad med tropiska frukter, 6-8 pers.
600 g sötpotatis, skalad, i tärningar
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
1 rödlök, i tunna båtar
1 färsk ananas, i tärningar
1 mango, i tärningar
1 apelsin eller blodgrape, i filéer
200 g färsk babyspenat
1 röd chili, strimlad eller finhackad
1 lime, saft och rivet skal
½ kruka koriander

Lägg sötpotatisen en ugnsfast form, ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen i 200°, i cirka 15 minuter beroende på kubernas storlek, tills de är mjuka. Ställ undan att svalna lite. Finhacka chili och skär rödlök i båtar. Vänd ner frukt, rödlök, chili, sköljd bladspenat och potatis i en skål. Blanda i limesaften, limeskal, salt, peppar och färsk koriander.

Egentligen ska man väl ha tårta när det är kalas, men nu är vi inte så glada i tårta och dessutom är jag urkass på att göra tårtor. Så till dessert gjorde jag istället ananas som grillades i ugnen, smaksatt med rom, vanilj och stjärnanis och toppat med kokos. Serverades ljummen tillsammans med vaniljglass. Så gott!



Rom- & vaniljmarinerad ananas, 6-8 pers.
1 väl mogen ananas
1 dl socker
2 msk smör
2 msk god mörk rom
1 vaniljstång
1 stjärnanis
1 dl apelsinjuice
½ dl  kokosflingor
vaniljglass

Smält smöret i en stekpanna tillsammans med sockret. Häll i apelsinjuicen. Om sockret stelnar är det bara att koka en stund tills sockret löst sig igen. Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna, lägg i stången och fröna tillsammans med stjärnanisen. Låt marinaden småputtra i 5 minuter. Tillsätt rommen. (Hit kan rätten förberedas). Skär ananasen i 6-8 "båtar"/klyftor vardera. Skär bort roten i mitten och skär varje "båt" i skivor). Sätt ugnen på 250°. Lägg ananasbåtarna i en eller flera ugnsformar. Häll över lagen. Strö över kokosflingorna. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter. Servera ananasbåtarna tillsammans med en god vaniljglass. Glöm inte att skeda över marinaden om du inte använder en-portionsformar.

Lowe tyckte det var pinsamt när vi skulle sjunga för honom (nu börjas det...) Men samtidigt är det ju så roligt att bli firad. Idag väntar discobowling med kompisarna. Det blir grejer det!

23 kommentarer:

  1. vilket härligt kalas! karibiskt tema låter hur härligt och gott som helst :) jag "snor" receptet på den karibiska kycklinggrytan!


    vad betyder buskkusiner? är det samma sak som nästkusiner, sysslingar och tremänningar? (har insett att det finns ett ord för varje dialekt för det nästan...)

  2. Vilken middag!! Älskar frukt i mat! Den där hönsfoten vill man ju gärna vara utan...

  3. Den såg ju väldigt smarrig ut, den där salladen! Men borde inte kycklingfötterna ge lite extra smak åt grytan, lite som när man kokar egen buljong...:)

  4. Härlig meny! Kul!

    Det är inte farligt med kycklingfötterna! Lite brosk bara!

  5. Vilken underbar kväll! Kul med tema! Drinkar, god mat och smaskig efterrätt... Kan ju inte bli annat än bra :)

    Önskar att jag också kände mig inspirerad att skicka in ett bidrag, men det står helt still i huvudet på mig. Drunknar i kurslitteratur så all tankekraft går åt till att försöka trycka in det som står i böckerna...

  6. Fint kalas, maten verkar jättegod!

  7. Vilket roligt tema, vi körde också temakväll i helgen!
    Den rostade sötpotatissalladen ser underbar ut, ett tillbehör helt i min smak!

  8. Vilka färger. Blir både glad och hungrig när jag ser din mat :-)

  9. Himmel vad mycket gott du bjuder på! Den är också väldigt snygg med alla färger!

    Vi har också varit i Karibiska övärlden, men några hönsfötter på tallriken såg vi inte till. =)
    Jag har inte så många matminnen därifrån, men jag minns vad generös de var med rom i drinkarna, beställde man Cuba Libre så var det nästan hela glaset med rom och sen en liiiten skvätt cola i. :) Kanske därför jag inte minns maten?! Haha!

  10. Anonym sa...

    Å va gott det ser ut, va hungrig jag blev.....det är så gott med frukter i maten mmmmmm
    / Carina

  11. Sv:
    ja men visst kan man. Synd bara att det är en bit dit för oss :(
    Vilken fin blogg du har =)

  12. Åh vad jag blir frestad av den sötpotatissalladen!!!

  13. Den där kycklinggrytan måste jag testa att laga - den ser jättegod ut!!

  14. ojojoj, den där sötpotatissalladen låter ju som en tiopoängare! det är nog dags att sätta igång operation få-calle-att-äta-sötpotatis...

    vilken finfint kalas ni hade! nästa gång vill jag också ha en inbjudan :=)

  15. Anonym sa...

    Lowe är det han med snoppen på midsommarbilderna? Känner han till dem? Nästa höst börjar han skolan och jag hoppas han har snälla klasskamrater.

  16. Pernilla: det hade smitit in ett extra k, det ska vara buskusiner, vilket vi bara kallar dem eftersom de är kusiner och väääldigt busiga allihop :-)
    Anonym: Jag kunde aldrig i min fantasi tänka mig att någon skulle finna bilden på nakenfisarna från midsommar som stötande. Men det var endast två små rumpor, inga snippor eller snoppar med. Jag kan dock hålla med dig om att de bör få välja själva.

  17. Anonym sa...

    Vilket toppenkalas!!

  18. Anonym sa...

    Hej, här var det trivsamt vill jag lova, nästan som hemma hos mig:-)!
    Vad gott det ser ut, nu längtar jag till Västindien (som vanligt!)

  19. Ååååå den där salladen får nog banne mej ingå i nästa veckas GI-meny. :D
    En liten GI-kategori kanske du skulle införa? :D Du lagar ju mycket gott med lite kolhydrater. :)

  20. Ojojoj salladen med sötpotatis ser fantastisk ut! Älskar sötpotatis! Tack för tipset :)

  21. Rostad sörpotatis i sallad ser väldigt gott ut!
    Och grytan, och - ja allt!

  22. Ojoj den här menyn låter jag hur god som helst.
    Karibisk kycklinggryta hade jag inte tackat nej till!!

  23. Anonym sa...

    Har precis avnjutit den karibiska kycklinggrytan: den var såå god! Tack för receptet, har hittat lite fler att laga framöver.

    Ha en fin dag!

    /D

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.