Omixad pesto

3/30/2011

Som flera av er redan vet är jag igen stor pastaälskare. För att jag ska betsälla in pasta på en restaurang så krävs det nästan att jag vet att det är färsk. Och då menar jag inte färsk, som färsk pasta man köper på påse, utan sådan pasta som någon gjort för hand. Har ni ätit riktigt färsk pasta någon gång? Det kan få den största motståndaren att mjukna. Helt klart var enda krona på notan :-)
Men ibland segrar makaronmaffian (där även Berra ingår) hemma hos mig och vi äter pasta. Och den här min absoluta favorit bland pastarätterna. Den innehåller så mycket jag gillar; vitlök, basilika, frön, parmensanost... mmm... Men det ska vara mycket av allt så snåla inte! Det blir som omixad pesto till pastan. Löjligt enkelt, men sååå gott!

Basilikapasta med bacon och parmensan, 4 pers.
3-400 g (fullkorns)spagetti
2 dl solrosfrön, pumpafrön och/el. pinjenötter (vi brukar köra på alla 3)
2-3 pkt bacon á 140 g, strimlade
2-3 vitlöksklyftor, skivade
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmensan, riven
1 kruka basilika, strimlad

Koka pastan enligt anvisningar på paketen. Rosta frön och nötter i en torr stekpanna så de får lite färg och pumpakärnorna "poppat upp" sig lite. Knaperstek baconstrimlorna och låt dem rinna av på hushållspapper. Stek vitlöksskivorna lätt och lägg dem sedan i oljan. När pastan är klar och fått rinna av lite, blanda den då med först olja, vitlök och bacon. Krydda med salt och peppar. Vänd sedan ned frön/nötter, ost och basilika. Servera genast och gärna tillsammans med en sallad.

14 kommentarer:

  1. Så rätt,det är som en omixad cesar där dessingen inte är mixad,så jäkla gott. Tack! Kram till dig

  2. Vilken bra idé! Ser riktigt smaskens ut

  3. Gott!! Skulle kollat in här tidigare idag. Hade ett par olika pastaförslag för kvällen. Nu står en pastagratäng i ugnen som jag hoppas blir god!

  4. Det som är så gott med pasta, men det måste förstås vara någon smarrig sås till!

  5. Gudars skymning så gott det ser ut! Jag är pastaälskare ut i fingerspetsarna, och jag håller med helt nygjord pasta är löjligt gott. Köpte en pastamaskin för en massa år sedan som brukar komma fram på sommaren när man har en massa gott man kan fylla pastan med :)

  6. Så fina bilderna är och vilken snygg skål! Ser så gott ut alltihop.

  7. Anonym sa...

    Ååå, vad gott det lät! Och enkelt! En sånn får det nog bli en vacker dag.

  8. Ser himla gott ut och lättlagat är alltid bra!

  9. Med dem ingredienserna kan det inte bli annat än gott. :)

  10. Anonym sa...

    Jag har faktiskt aldrig ätit äkta egengjord pasta, men jag anar att det är vansinnigt gott! Jag är en pastaälskare redan nu och kan tänka mig att jag skulle bli smått beroende om jag fick prova färsk :-)

  11. Tror problemet i barnfamiljer med makaronimaffia är att pasta ibland blir lite av nödproviant (i alla fall hos oss). Men god pasta med riktigt goda tillbehör är ju faktiskt riktigt gott.Denna hade jag inte tackat nej till.

  12. Det låter supergott! Nu är ju jag en pastaälskare redan, men ändå!

    Söta servertter! Jag är ute efter lite pasteller till mitt neutrala och lite tråkiga kök. :)

  13. jag är inte heller världens största pasta-fan, mest för att jag tröttnar så fort på alla sorters pasta. men pesto däremot, det är ju bland det bästa jag vet så det här ser ju bannemej riktigt riktigt gott ut :)

  14. Bästa peston jag sett!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.