Ebjudande om att fixa middagen

4/06/2011

Milia hade tjatat i flera dagar om att "täffa foffa" (alltså träffa min pappa), men det hade av olika anledningar inte gått. Till slut bröt hon ihop en dag och grät, "inte täffa dadis, täffa foffa". Men tyvärr är det ju så att vi måste jobba och de måste gå på dagis, hur gärna vi än skulle vilja något annat. Så det slutar med att vi bjuder in oss med armbågen (det är vi bra på...) och ett par söta ord i morfars öra från Milia via telefon ;-) Vilkoret var att om morfar och barnen lekte så lovade jag fixa maten. Så i min hand fick jag en storpack med karréskivor. Plocka fram grillen kändes inte som ett alternativ denna dag, då jag hade frusit ända sedan jag lämnat sängen. En gryta kändes som det skulle bli den perfekta maten. Och jisses vad mört köttet blev när det puttrar i 1 timme. Det är en allt-i-ett-gryta, men den går ju bra att även servera tillsammans med lite ris eller bröd om man vill.

Fläskkarrégryta med aprikoser och syltlök, 4 pers.
700-800 g benfri fläskkarré, skuren i cm-tjocka strimlor
1 pkt bacon, strimlat
1 gul lök, grovt hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 lagerblad
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan eller ett pat kvistar färsk om du har
1 l köttbuljong
1 kålrot (4-500 g), i stora tärningar
3-4 morötter, i stora bitar
2 dl torkade aprikoser, klippta i mindre bitar
1 ½ dl inlagd syltlök, stek dem ev. lite innan

Stek köttet, bacon och lök i omångar och lägg över i en gryta. Krydda med salt, peppar,lagerblad, paprikapulver och timjan. Slå över buljongen och låt allt koka under lock i 30 minuter. Tillsätt kålrot- och morotstärningarna, låta koka ytterligare 15 minuter. Tillsätt aprikoser och syltlök, låt grytan koka 15 minuter till. Smaka av om mer kryddor behövs.

Milia tillsamman med bästa "foffa" och kusinen Arvid.

3 kommentarer:

  1. åh, de är ju för söta de små liven :) klart man vill träffa morfar! och så medans du fixar god mat också, det är ju perfekt!

    jag måste erkänna att en dagisgård utan gungor låter som en dröm faktiskt, den mamman borde nog jobba på ett dagis som har gungor i några dagar så hon förstår hur härligt ett liv utan gungor är ;) "mer fart! mer fart!" puh. rena träningspasset är det!

  2. Vilka sötnosar! Och grytan ser väldigt god ut!

  3. Åh, en gryta helt i min smak! Och ja, de små liven älskar sina nära och kära, det är väl härligt! Idag när vi hämtade ett paket på posten (innehöll kläder från H&M), så gick sonen och gissade vad som kunde vara i... "Hmmm... min gissa, kanske mummi (mormor)!" Gaahhh?!?!?! I paketet? Hur tänker min 2,5-åring? Måste sakna sin mormor riktigt mycket som tror att hon blivit gumman i lådan! :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.