Hej då påsken!

4/25/2011

... och så festade de i dagarna tre... Har så klart varit finfint att gå bort och sätta sig vid dukat bord tre dagar i rad. Även om jag igår bidrog en del, för då kockade jag tillsammans med lillasyster och pappa. Och utan minsta blygsamhet så kan jag säga att det blev grymt gott. Så idag får ni recepten på en del av det som vi hade på vårt buffébord. Kan vara bra om ni ska planera för konfirmationskalas eller studenskiva under våren. För rätterna passar inte bara till påsk utan på vilken vårbuffé som.
Till påsk brukar pappa göra en kall skinka som han serverar tillsammans med en hemgjord mimosasallad. Denna skinka är örtmarinerad och såå god. Gör ni den så gör även mimosasalladen till. Tänk inte ens tanken på att köpa färdig, för det blir inte alls samma smak! Skinkan är jättegod som ett kallskuret alternativ på en vår- eller sommarbuffè.

Påskskinka, 15 bufféport.
2 kg rimmad, benfri skinka
1 msk torkad timjan

Griljering:
1 msk rapsolja
1 msk kinesisk soya
1 msk osötad senap
2 msk finhackad färsk/fryst persilja
1 tsk torkad timjan

Sätt ugen på 175°. Skölj skinkan i rinnande vatten. Torka av den. Lägg skinkan på ett stort ark aluminiumfolie och stick en köttermometer i den tjockaste delen. Strö över timjan och svep om folien så att du kan se termometern. Lägg skinkan i en långpanna och sätt in den mitt i ugnen. Tag ut den när termometern visar 70°. Beräkna 70-85 minuter per kilo skinka. Låt skinkan svalna lite. Tag bort folien och nätet sedan. Låt skinkan bli riktigt kall.
Sätt ugnen på 250°. Skär bort allt fettet från den kalla skinkan. Blanda alla ingredienserna till griljeringen och bred det över skinkan. Sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Mimosasallad, 10 bufféport.
1 dl majonäs
1 dl vispgrädde, vispas
några ananasskivor, smått tärnade
1 äpple, smått tärnat
2 hårdkokta ägg, (se nedan)
1 dl tinade gröna ärtor
1 stjälk blekselleri, strimlad

Blanda majonäsen med den vispade grädden. Dela äggen och hacka vitan. Rör ned äggvitebitarna, frukten, ärtorna och sellerin. Passera äggulorna genom en sil över salladen.

Kunde inte låta bli att göra några laxrullar för de är så grymt goda. Dessa gör jag bara ibland som litet tilltugg. De är perfekta att servera tillsammans med lite bubbel medan gästerna väntar på maten. Och så hade vi varmrökt lax serverad tillsammans med romsås.



Gjorde en halv sats av äggsalladen eftersom vi även hade ägghalvor med majonäs och räkor. Bakade även bröd, olivfougasse. (Det är väl det enda positiva med SJs förseningar att jag hann läsa ett nummer av Kupé därjag hittade brödreceptet). Tycker ni om focaccia så gillar ni fougasse.


Olivfougasse med rosmarin och timjan, 2 stora bröd (nästan en hel plåt)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
125-150 g urkärnade, hackade svarta oliver
325 g ljummet vatten
10 g färsk jäst
300 g vetemjöl
75 g rågsikt
75 g grahamsmjöl
25 g olivolja
10 g havsalt
2 msk hackad färsk rosmarin
1 msk färsk timjan

Garnering:
1 ½ msk olivolja
2 msk hackad färsk rosmarin
1 msk färsk timjan
flingsalt

Stek den gula löken i lite olivolja tills den blivit mjuk. Låt vitlökshacket steka med någon minut. Blanda ned oliverna och dra från värmen.
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt mjölet. Arbeta degen på låg hastighet i 3 minuter. Tillsätt olivoljan och arbeta ytterligare 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen på högre hastighet i 8 minuter tills degen känns elastisk. Blanda ned lök- och olivhacket, så allt blandas väl. Dela degen i 2 lika stora delar och forma till bullar. Låt dem vila i 5 minuter. Kavla sedan ut degbullarna till rundlar, ca 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Skär fyra snitt i varje bröd och dra isär dem lite så hålen vidgas. Pensla på olivolja och strö över örter samt flingsalt. Låt bröden jäsa i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250° i god tid och förvärm en plåt mitt i ugnen. Låt sedan pappret med de färdig jästa bröden glida in på den varma plåten och grädda dem i ca 15 minuter.

En återkommande paj på mina bufféer är västerbottenostpaj. Denna gång testade jag att göra en kall variant, västerbottencheesecake, som jag hittat hos Charotta. Jisses så god! Det kan gästerna skriva under på. Så den kommer jag att göra fler gånger.

Västerbottencheesecake, 10-12 bufféport.
100 g kavring eller grovt bröd
35-40 g smör, smältes
80 g västerbottensost, fint riven
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
salt & nymald svartpeppar
2 gelatinblad

gräslök
sikrom eller löjrom

Mixa brödskivorna ordentligt i en mixer och blanda med det smälta smöret. Fördela i en form med löstagbar kant (24 cm) och tryck ut till en slät botten. Ställ in i kylen och låt bottnen sätta sig en liten stund. Lägg gelatinbladen i blöt. Blanda ihop den rivna osten med philadephiaost och crème fraiche. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en skål i microvågsugnen, rör sedan ner gelatinet i ostsmeten och blanda ordentligt. Häll ostsmeten över kavringsbottnen och stryk ut den jämnt. Ställ in tårtan i kylen över natten. Garnera med rom och strö över gräslök precis innan servering.

Parmesangratinerad sparris med pinjenötter, 10 bufféport. eller 4 förrätter (servera då tillsammans med tex ruccola och lufttorkad skinka)
2 knippen färsk grön sparris
100 g riven parmesanost
70 g pinjenötter

Värm ugnen till 225°. Bryt av den nedre delen av sparrisen. Koka sparrisen i en-ett par minuter beroende på mjällhet och grovlek. Prova med en potatisticka. Lägg sparrisen i ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och strö över parmesanosten och pinjenötterna. Gratinera i 10 minuter.

10 kommentarer:

  1. aaah, så mycket gott :) ni verkar minsann ha haft en riktigt god påsk! härligt!

    här har vi inte ätit någon påskmat överhuvudtaget, men lika mätt och glad är jag för det. påskgodis har jag ju ätit förstås, det kanske beror på det ;)

  2. Oh gud så mycket gott..har du rester du vill skicka över? Har inte ätit nån påskmat alls,jävla sjuka som aldrig släpper.... :(

  3. Jag säger ju det alltså, du är BÄST på bufféer!

  4. Vilken buffé! Laxrullarna och cheesecaken blir jag väldigt sugen på att testa!

  5. Efter festande kommer fastande... Känns som att det bör vara så efter den här helgen för mig, även om min buffé var av modell mindre i jämförelse med allt det läckra som du fotat så vackert ovan.
    /SA

  6. åh, vad kul att ni gillade västerbottencheesecaken, jag tycker den är alldeles, alldeles underbar! och jag måste hålla med helena - du ÄR verkligen mästaren på buféer :=)

  7. Anonym sa...

    Så mycket gott! Och charlottas västerbottenpaj måste jag snart göra! :)

  8. Anonym sa...

    Du verkar ha haft en lika härlig påsk som vi! Maten ser himmelsk ut. De där laxrullarna med sesamfrön har jag spanat på länge nu, de ser så himla goda ut! Ska testa dem nån dag :-)

  9. I min familj är vi så galna i västerbottenpaj att det sen några år tillbaka till å med är obligatorisk till julbordet å påsken är den med given. :D Har varit lockad av cheesecake-varianten ett bra tag nu, så vem vet, kanske blir det den till valborg? :)
    På tal om valborg så tänkte jag servera gazpacho, är det nått du har erfarenhet av? :)

  10. vilken härlig buffé!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.