Mat med en historia

4/12/2011

Historia var inte mitt starka ämne i skolan, men tänk om man hade kunnat knyta en massa händelser till mat så mycket enklare det hade varit. Bakgrunden till detta klassiska recept är lite kul tycker jag. Napoleon vann den 14 juni 1800 sin stora seger över Österrike och det skedde vid staden Marengo som ligger i norra Italien. Allt gick så snabbt att Napoleons köksmästare inte hann förbereda middagen. Han sprang iväg in till Marengo och kom tillbaka till lägret med en höna, svamp, bröd, ägg och kräftstjärtar. Av detta lagade han en underbar gryta, vars recept har har ändrats en del under årens lopp. Äggen lär han ha friterat och de finns inte längre med i de flesta recept. Tomaterna har kommit till på senare tid, för de var inte kända i Europa vid sekelskiftet 1800. Själv bytte jag hönan mot en kyckling och kräftorna mot räkor, så här ser min variant av Kyckling Marengo ut! (Och btw fick även Napoleons häst samma namn, Marengo alltså)


Kyckling Marengo, 4 pers.
1 kg kycklingdelar med ben eller 500 g befri kyckling
2 gula lökar, i smala klyftor
200 g champinjoner, färska eller på burk
2 dl vatten
1 dl vitt vin, torrt
1 burk krossade tomater
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
½ citron, saften
½ hönsbuljongtärning
200 g cocktailtomater
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl hackad persilja
200 g skalade räkor

Bryn kycklingbitarna runt om i omgångar och lägg över dem i en gryta. Lägg svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in, innan lite smör läggs i. Fräs svampen tillsammans med löken. Lägg över det i grytan. Tillsätt vatten, vin, krossade tomater, citronsaft, buljongtärning, salt och peppar. Koka under lock på svag värme tills köttet känns mört, 20-30 minuter. Tillsätt persilja och pressad vitlök. Toppa grytan med räkorna.

11 kommentarer:

  1. det där håller jag med dig om! jag tyckte att jag skulle få skriva min B-uppsats i litteraturvetenskap i ämnet "mat relaterat till historiska händelser" men det tyckte inte min handledare konstigt nog ;)

    haha, ja visst, lite melrose place är det allt där vi bor. neeej, det är det faktiskt inte. vi bor ju i flerfamiljshus, så det är våran lägenhet och två lägenheter till i huset och i en av dem bor våra hyresvärdar och i trädgården finns en pool. den är guld värd på varma sommardagar då man inte orkar sitta på en spårvagn/buss i evigheter för att ta sig till havet! så den är vi enormt tacksamma över :)

  2. Tackar som bara den för det fina brevet vi fick i brevlådan idag, så glada vi blev - du anar inte!
    Kunde genast räkna ut vem det var från när vi såg "bomärket" bak på kuvertet:) Nu ska vi bara bestämma vad det ska bli av dom underbara små, har lite idéer...

    Kyckling Marengo har vi kockat till några gånger men det var inte igår inte. Riktigt kul att få läsa historien bakom rätten, undrar just hur många maträtter som det finns liknande på. Gott är det, i vilket fall som helst!

    Kramar från Mårtenssons.

  3. Den här kycklinggrytan finns det nog väldigt många "familje" recept på. Det är en av min familjs favoritgrytor, som ofta väljs av barnen som födelsedagsmat :) Fast jag har faktiskt aldrig haft varken räkor eller kräftstjärtar i det måste jag testa, vid fest brukar jag dock ha i en skvätt grädde på slutet :)

  4. Nu blev jag sugen på räkor :)
    Känner mig däremot inte så beläst eftersom jag aldrig hört talas om denna rätt. Gott verkar det vara iaf! :)

  5. Detta verkar ju som den klassiker i många familje, men jag har aldrig heller hört talas om den. Antagligen nådde inte denna historielektion varken till mina föräldrar eller mig på den tiden det begav sig :-) Men det låter onekligen mycket gott! Kanske ska testas eftersom den verkar vara en favorit...Kul med lite historia i matlagningen! Kram på dig Remsan!

  6. Nämen tack..

    Dagens middag blir detta..ska bara be sambon att inhandla ingredienserna..

    Ser fantastiskt gott ut..

  7. Ser inte helt fel ut ;)

  8. ha, vad coolt! jag fullkomligen älskade historia (och gör det fortfarande) när jag gick i skolan. (och du, vilka fantastiska bilder du tar!)

  9. Anonym sa...

    Jag tyckte om historia nar vi hade bra larare, sa pa gymnasiet var det riktigt trakigt. :) Men historien om Marengo fick vi aldrig hora.

  10. Anonym sa...

    Hade jag kommit ihåg att koppla historia till mat när jag gick i skolan hade det säkert gått bättre för mig! :-D Det ser supermumsigt ut!

  11. Tack Charlotta, och ni andra också för den delen, för de fina orden! Och helt klart måste det in mer mathistoria eller historiemat i skolan!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.