Ni har väl inte tröttnat på desserter...

4/20/2011

När vi skulle ha middag i fredags så var ju mina tankar helt inne på vår, och framför allt påsk. Så jag gjorde vitchoklamousse, enligt lillasysters recept på choklad cheesecake, men jag serverade den portionsvis. På bilden är dock inte de krossade kexen med som jag hade i botten på glasen som jag bjöd på.

Vit chokladmousse, 6 pers.
6 cookies eller kex
150 g vit choklad
150 g cream cheese (Philadelphia)
2 dl crème fraiche
½ dl florsocker
1 burk mangopuré (jag tog det eftersom jag hade det hemma)

Krossa kakorna eller kexen och fördela i 6 glas. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad. Vispa samman färskost och crème fraiche och den smälta chokladen. Fördela smeten över kaxsmulorna. Ställ i kylen i minst 2 timmar. Toppa med fruktpuré eller frukt.




Egentligen ska man kanske göra en påsktårta, men hrm... detta är ju inget jag kan skryta med att att jag är duktig på att göra fina tårtor. Skyller på att jag inte är så glad i tårta. Vi brukar dock ha en fin gul tårta till påsk, men äran för den får hel min farbror Göran ta på sig. Han är f.d. konditor, så ni hajar...
Själv håller jag mig till påskgula desserter. En annan dessert som lätt går att göra "påskig" är pannacotta. Antingen som Helena och smaksätta med ägglikör eller varför inte cointreau. Det går så klart även att göra en vanlig vaniljpannacotta eller friska upp den med lite citron och toppa med någon påskgul frukt.

Påsk-pannacotta, 8 pers.
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
(½ citron, rivet skal och pressad saft)
1 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
2 små burkar mango- eller persikopuré (bland barnmaten) el. mangobitar el. ananasbitar
ev. physalis

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med sockret. Tillsätt citronsaft och citronskal. Krama ur gelatinbladen och rör ned. Häll upp i små glas eller koppar som du sköljt ur med kallt vatten innan. Ställ in i kylen fram till servering, minst 3 h. Toppa med mangopuré eller mangobitar.

15 kommentarer:

  1. Låter och ser supergott ut!

  2. Tack för en inspirerande blogg med jättefina bilder1

    /Marina

  3. Ingen tårta till påsk här heller, beror väl mest på att vi inte är så tårtiga vi heller, i varje fall inte vad gäller den traditionella sortens tårta. Men en god efterrätt, gärna gul i påsk, tackar vi inte nej till!

  4. Anonym sa...

    Den där vita chokladmoussen med kaksmulor i botten låter ju helt galet god! Den ska jag spara receptet på :-) Jag önskar dig en riktigt skön påsk! Kram Karin

  5. Det blir ingen påsktårta här heller, men listan på vill-göra-desserter är långt längre än påskhelgen. Nåja, det kommer väl fler helger. :)

  6. Desserter tröttnar vi aldrig på. Måste också göra någon till påsk, vet bara inte vilken....Pannacotta ligger ju bra till ;-)

  7. mmm..oh de hade jag behövt nu. Kraftlös och trött och världens värsta hosta som vägrar ge sig... Glad Påsk!

  8. Åh, det där ser ju supersmarrigt ut, trots att jag inte gillar vit choklad!

    Det är synd att man inte kan köpa de fruktpuréerna som konditorierna och restaurangerna kan. Det finns en ljuvligt god passionsfruktspuré (fast den är mer som en lite tjockare juice än puré)"Boiron", heter den. Den är super till bla. cheesakes.

    Trevlig påsk!

  9. Tröttna på desserter??? Den risken föreligger nog inte ;)
    Skulle gärna hoppa över lunchen nu och ta din dessert istället. GLAD PÅSK på dig!!!

  10. Anonym sa...

    Så gott det låter! Klart vi inte tröttnat!! :)

  11. Nä, desserter kan man inte få för mycket av!:)

  12. påsktårta blir det inte här heller, men det blir nog någonting påskliknande iaf!

    bra idé med att rulla bollarna i gult strössel, man kanske kan göra en näbb av cornflakes och ögon av mini-nonstop också... :) eller så gör ni såna här: http://chibichibimoon.blogg.se/2010/march/paskpyssel.html det är vanliga mördegskakor, med sån glasyr man har på kärleksmums och sen doppar man dem i rostad kokos och lägger små dulliga kyllingar och chokladägg på.

  13. Jättefin bild! Glad påsk på dig! Jag har redan tagit påskledigt och sitter här och sippar fredagsvin fastän det bara är onsdag. Imorgon ska vi påta i trädgården och softa! Kram!

  14. Ja tack, smakar gärna på den!

    Glad Påsk!

  15. Så smarrigt!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.