På begäran

4/05/2011

Mina kollegor frågar ibland om jag har bakat något eller rättare sagt lite fint om jag kan baka något, till dem så klart :-) Att jag så sällan bakar till dem beror nog mest på att jag inte bakar så ofta alls, borsett från bröd då. Och laga mat till dem för att bjuda hela gänget på varsin matlåda, nja... Även om vi sneglar mycket i varandras, det är en perfekt källa för inspiration till middagar! Men nu hade jag helt enkelt gjort mig till och fixade lite gott till fikat. Det slumpade sig så att jag dök upp straxt efter lunch på jobbet, men denna dag hade ingen hunnit äta lunch och det vara kaos på jobbet. Men jag tror inte bara det var därför kakorna blev överösta med beröm, för detta är ju så grymt gott. Har ni aldrig svängt ihop en banoffee pie - GÖR DET!  Detta är så enkelt att ni till och med kan sätta barnen på det, men glöm bara inte att koka den kondenserade mjölken innan, hur ni gör det hittar ni här. Den här gången gjorde jag ingen egen botten, utan blandade krossade kex och blandade med smält smör. Och så gjorde jag en klassisk med banan och en med hallon. Hur många det räcker till? Tja, det är lite svårt att uppskatta, för kakan går åt väääldigt snabbt. Den är perfekt att ha som dessert på en buffé. Koka ett helt gäng burkar med kondenserad mjölk och ha på lut. Och förbered bottnarna, så går det snabbt att garnerade dem vid servering. Smidigt om man har drop-in gäster. Blir någon burk över så testa dessa brownies.


Banoffee pie el. Raspoffee pie (eller vad den ska kallas då, ha ha) Helt enkelt kolapaj
200 g Digestivekex, fint krossade
100 g smör, som smälts
1 burk kondenserad mjölk, kokt i burken i 2 ½ h
3 dl vispgrädde, vispas
2 dl hallon alt. 3 bananer, skivade
riven vit choklad alt. mörk choklad

Blanda kexsmulorna med smöret och tryck ut i en paj-/kakform och ställ in i kylen tills kakan ska garneras. Bred ut kolakrämen (den kokta kondenserade mjölken) över botten. Bred över grädden, lägg på hallon och riv över chokladen.
En så kör ni på klassikern. Det är helt en smak sak. Men en sak är säker, att ni måste testa den ifall ni inte gjort det ännu!

21 kommentarer:

  1. Så gott, men vääääldigt högt gi. :)
    Menar du att man kan spara de kokta burkarna å inte behöver använda kola direkt? Hur länge håller de sej då..? :)

  2. Sött och gott, helt säkert. Inte illa att jobba tillsammans med dej:)

  3. Har ännu inte testat Banoffee pie, men är himla sugen på att göra det för hela pajen består ju bara av godsaker :-)

  4. Låter som nåt som borde testas. Var köper man kondenserad mjölk? Jag har inte ätit det sen jag var liten och var på barnkalas hos en vän från Chile :)

  5. jag kan verkligen tänka mig att den här kakan är god!

    jag ska även tipsa min syster om den, hon fyller snart år och hon har ingen ugn så den här kan ju vara perfekt då :)

    ha en fortsatt bra kväll :)

  6. Kondenserad mjölk hittar man bland bakgrejerna i affären. Går att göra mycket annat gott med också. Jag köper märket Törsleff.
    Jag har läst att en kokt burk med kondenserad mjölk (dulce de leche) håller 2 månader i kylskåp och en öppnad 1 vecka, fast måste då läggas över i annan bytta. Fast jag skulle nog inte spara en burk i 2 månader, men iaf någon vecka.

  7. Banan, hallon, caramel, choklad och grädde åh...vilken härligt kombination, älskar alla som finns i din paj!! jag måste prova eftersom de låter riktigt mumsigt!!

  8. Så god så man storknar! Den här pajen går hem i alla lägen! De har tur som har dig som arbetskamrat :-) Kram

  9. Japp, den blir alltid sjukt uppskattad, har nog inte träffat någon som inte gillar den kakan!

  10. åh, jag har aldrig ätit den med hallon, men jag kan tänka mig att det fungerar alldeles utmärkt. plus att jag gillar hallon så mycket mer än bananer...

  11. Har aldig ätit denna omtalade kaka, men den ser ju helt gudomlig ut!

  12. Har inte testat, men ska nog göra det. :-)

  13. Det där lät så enkelt och bra att jag blir tvungen att prova! Har sett så många göra det där med kondenserad mjölk men har jag kommit mig för? Nä! Inte än. Knyter ett snöre (jätterosett) runt tån för påminnelse!

  14. Så gott! Denna paj finns på min to-do lista :)

  15. låter ju jättegott :)

  16. Anonym sa...

    Du var en räddare i nöden den dagen. Vi var verkligen i behov av ngt med högt GI-värde :)/Malin Alf

  17. Vad gott det ser ut. :-)

  18. Anonym sa...

    Hallonvarianten låter perfekt för mig som inte är jätteförtjust i banan! :)

  19. ha! vaddå bortskämda arbetskamrater, hoho. det är mina med :=) men den där bannoffeepajen har jag ännu inte provat, trots att receptet ligger i måste-prova-högen.

  20. Kan inte du börja på mitt jobb???? ;-) Jag blev helt tårögd av era bröllopsbilder när jag tittade på de för några dagar sedan, men när jag skulle kommentera så försvann din sida o sen kunde jag inte komma in på din sida, inte ens dagen efter! Så vill verkligen säga det, vilka underbara bilder! kram Anna

  21. Sådana smarrigheter! Ser fantastiskt goda ut.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.