Sommarbuffé i trädgården

5/29/2011

Eftersom inte alla hade möjligheten (läs förmånen, ha ha) att lyssna på mig och Helena i fredags så tänkte jag berätta lite om vad vi tipsade om i radion. Då vädret var med oss hade jag dukat upp ute i min trädgård. För att få lite feststämning passade vi på att provsmaka två alkoholfria viner. Först ut var ett halvsött jordgubbsvin, med en tydlig smak av jordgubbar. Smakar mer vin än cider och kan vara ett trevligt allternativ på sommarfesterna för de som inte dricker alkohol. Dock passar det inte att servera barn vinet, utan vill även de ha bubblor i glasen så servera dem någon cider eller läsk.


Jag bjöd även på ett vitt mousserat vin som heter Billa Bong, som jag både druckit och bjudit på flera gånger. Ett helt hyvens alkoholfritt alternativ. Trots att det är mousserat passar det till lättare mat och bufféer. Vi diskuterade att man kanske får planera valet av dryck till sin buffé utifrån vilken tillställning buffén ska serveras på. Och att det är bra med flera olika alternativ. Efteråt kom vi på att vi glömt prata om välkomstdrinkar!! Hur kunde vi göra det?! Får helt enkelt återkomma i etern med drinkarna.


Vi pratade om den stora frågan - hur mycket måste man göra själv på en buffé? Mitt svar är - slit inte häcken av er. Det man måste ha i beräkningen är när man funderar över vad jag kan göra själv är,  hur många gäster som kommer och hur mycket tid har jag att förbereda. Buffémat för mig ska vara smidig att just förbereda och förvara kallt, för att sedan bara gå att ställa fram när gästerna anländer så att jag själv kan vara med och ha roligt på festen. Det finns mycket som är bra att köpa färdigt och lägga upp på buffén. Tycker dock inte att man ska köpa billig rökt skinka eller rostbiff, utan spar in pengarna på något annat i så fall. Däremot tycker jag fördig grillade kycklingdelar är bra bufféalternativ. Här kan ni se ett exempel på det.
I fredags gjorde jag två olika sorters kallskuret, balsamicomarinerad fläskfilé med soltorkade tomater och basilika och sweetchili kyckling, som är superenkla att göra till en buffé.


Gjorde även en kall nudelsallad med limedressing som passar bra till kycklingen, som dessutom är godare om den får dra ett tag. Vi pratade även om hur man får ihop en buffé. Personligen brukar jag välja ett tema för mina bufféer, som till exempel medelhavstema är perfekt. Jag hade dukat fram cocktailtomater i olika färger, grissini, crostsini tillsammans med svart tapenade, kronärtskockshjärtan, fetaost och baby bell (har ni smakat dessa små goda ostar?!). Så här års är en skål jordgubbar både snyggt och gott på en somrig buffé.



Vi pratade även om vett och ettikett. Hrm... min starka sida ;-) Får man ta av bara vissa delar av buffén? Ska man ta av allt på en gång? Hur många gånger får man ta om?
Och så var Helena och jag överens om att papptallrikar is a big NO NO. Köp billigt porslin på IKEA eller Kupan. Eller varför inte låna ihop, det gör inget om alla får olika gamla tallrikar och glas. Men vi ville också säga att en porslinstalltik är mindre ostadig, ingen mat riskerar att hamna på någon annas finstrass och den kan dessutom bära ett vinglas på en gående buffé, så man får en hand fri att stoppa i sig maten med ;-)
Här står jag i mitt eget matlagningsparadis!

Jag som inte är så haj på dukning och dekorationer lyssnade med mina tefatsöron när Helena pratade om hur man kan göra fint med grönskan från naturen. Jag samlar (till min makes förtret) på serveringsporslin vart jag än är. Till och med lyckats sno åt mig lite porslin från släkten... Somrarnas dukningar brukar gå i turkos eller rosa. Men det är inget finporslin, turkosa plastskålar från 10-kronorsmarknaden på Coop, billiga glas från Rusta, champagneglas från loppis och uppläggningsfat från Indiska.

Helena som är så duktig på desserter och tårtor, svängde ihop en klassisk jordgubbstårta på samma tid som det tar för mig att bara vispa grädden... Fick lära mig att det finns A och B jordgubbar, där de förstnämnda kvalar in som dekor till tårtan och B-laget snällt får finna sig i att bli krossade och inklämda mellan bottnarna. Detta var den saftigaste jordgubbstårta jag smakat!


Här är vår radiocoach Mari! Och jag vet att många av er har svårt att få nog av oss, då är det bara att gå in i P4 Kalmars lyssnararkiv och lyssna på oss om och om och om igen... :-D Vi finns den 27/5 mellan klockan 10:00-12:00.


9 kommentarer:

  1. Så himla roligt att höra era röster "live" och på samma sätt väldigt konstigt... Ni låter verkligen som fullblodsproffs, som att ni aldrig gjort något annat än att prata i radion - härligt!!!
    Nu ska vi lyssna vidare på era braiga tips:)

  2. Det där billabong får jag nog festa till på någon dag!!:)

  3. Vilken mumsig buffe

  4. Vilka fina bilder du har fått upp, kompis!

  5. Nu kan man kommentera igen! :-)

  6. Den buffén skulle jag gärna vilja smaka :)
    Sv: Ja, tårtan gick åt och var uppskattad av alla (utom barnen som inte gillar kola). Hoppas det var okej att jag snodde receptet. Lite sent att fråga nu iofs... ;) Ha en fin dag!

  7. Så fina ni är! :D Det ser fantastiskt gott ut måste jag säga... :D

  8. Ditt turkosa porslin är så vackert, perfekt för en somrig buffé!

  9. Så spännande det ser ut. Vad kul :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.