Våga testa nytt

5/23/2011

Testade att laga något som jag länge funderat på, men som jag trodde skulle vara svårt. Men det visade sig inte alls vara komplicerat, så detta kommer jag göra fler gånger. Jag gjorde vietnamesiska vårrullar! Perfekta på en asiatisk buffé eller som förrätt. Jag gjorde dem vegetariska eftersom vi skulle ha fisk och skaldjur till, men det går att ha i lite hackade räkor eller crabsticks om man vill. Och det går också bra att fylla dem med andra grönsaker, så som sallad, svamp, böngroddar eller ärtskott och exotiska frukter tex mango eller papaya.


Vietnameiska vårrullar med dipp, 6 förrätter eller bufféport
12 ark rispapper
1 pkt glasnudlar alt. risnudlar, tillagas enligt paketet (kokas vanligtvis inte)
sambal oelek eller finhackad chili
1 avokado, skuren i smala stavar, pressa över lite limejuice
1 morot, skuren i smala stavar
2 salladslökar, skurna i smala strimlor
rivet limeskal
hackad koriander
ev. sesamfrön

Tillaga nudlarna enligt paketet och spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Förbered alla grönsaker och ha dem lättillgängliga. Om man inte vill ha moroten och vårlöken så krispiga kan man doppa dem snabbt i kokande vatten, men inte längre än så. Lägg ut en kökshandduk (som inte luddar) och fukta den med vatten. Koka upp vatten i en traktör-/stekpanna (inte gjutjärn) och blöt lägg ett rispapper i taget i 15-20 sekunder. Lägg rispappret på handduken. Lägg en lite hög med nudlar på, dra en sträng med sambal oelek över, lägg på lite grönsaksstavar och strö över koriander och limeskal. Vik upp den nedre kanten, sedan sidorna och till sist rullar du ihop vårrullen. Klart! Jag strödde över lite svarta sesamfrön. Dela vårrullarna snett på mitten och servera dem tillsammans med såserna.

Soyasås
6 msk japansk soya
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger alt. vitvinsvnäger
3 msk socker
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st salladslök, hackad i tunna ringar
1 tsk sambal oelek alt. hackad röd chili

Sesamsås
3/4 dl risvinäger
1 dl socker
2 msk hackad koriander
2 msk hackad rädisa
2 msk sesamfrön

Rör ihop ingredienserna till såserna i två skålar. Servera dem med en sked i så gästerna kan skeda den goda såsen över de delade vårrullarna. Eller portionera upp dem i små skålar så var och en kan dippa sina vårrullar.

Till detta hade jag tänkt grilla fisk- och skaldjursspett, ett recept jag hittat i Melker Anderssons kokbok. Men smeten föll genom grillgallret! Ibland är det skönt när sådant här händer när jag inte har gäster... Så försökte jag grilla dem på aluminiumfolie, men det blev inte heller bra. Så det hela åkte ned i stekpannan istället. Ni får receptet i alla fall, för det blev mycket goda fisk- och skaldjuprsbiffar.

Melkers skaldjurs"spett", 4 pers.
300 g vit fisk
500 g skaldjursmix (blandat av vad du gillar tex räkor, musslor, calamaresringar, pilgrimsmusslor, krabba), i mindre bitar
1 msk salt (jag tog 2 tsk)
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
färsk mynta
färsk koriander
1 lime, i smala klyftor

Mixa fisk med ägg och salt i en matberedare. Tillsätt grädde och skaldjursblandningen och mixa tills allt blandats. Hacka och blanda/mortla mynta, koriander, vitlök och chili. Krydda färsen medörtmisen. Forma den kring grillspett (det var här det inte funkade för mig...). Så istället för att grilla dem,så stekte jag dem. Servera tillsammans med lite färsk koriander och limeklyftor.

14 kommentarer:

  1. Låter gott!

  2. Nej va kul,jag har oxå funderat på och trott att dom var svåra,men va bra,de ska jag testa på nån dag! :)

  3. Såna har jag också tänkt testa men inte kommit mig för. De verkar så fräscha och goda och din fyllning lät perfekt!

  4. Vad gott det ser ut! Jättenyfiken på rispapper, får köpa hem och prova detta snart.

  5. Å gudars skymmning va detta såg gott ut :)

  6. Oj, så mycket gott!!

  7. Vi har ett paket vårrulledeg i frysen som legat väldigt (!) länge och väntat på att få bli något gott. Vetekatten om inte du har inspirerat oss nu till att våga oss på det:)
    Dessa ser väldigt goda ut, känns som ett fräscht tillbehör till sommarens grillade.

  8. Men åh, det där ser helt gudomligt gott ut!

    Första gången jag skulle använda rispapper la jag en hel bunt i blöt... Det vart en enda stor klump rispapper, men man lär så länge man lever :-)!

  9. Mums vad gott det ser ut =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där om du gillar smycken =)

  10. Åh, det där är så gott. Och mycket enklare än de friterade :-)

  11. Ja det där vill jag också testa. Men det är mer tiden :)

  12. Oj oj oj, det här var verkligen mat i min smak!

  13. hej
    vet du om man kan göra rispapperrullar dagen innan de ska serveras dvs hur länge håller de?

  14. Jag skulle tro det, men då får de inte läggas så tätt så de klibbar ihop. Det har aldrig blivit några över när vi lagat det... Men jag vet att de går att förbereda för att friteras eller stekas senare, över natten eller dagen före funkar säkert fint.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.