Helenas möhippa

7/03/2011

Igår hade vi möhippa för fina Helena. Ni vet Bara en kaka till... Jag ska bara visa er ett litet smakprov på vad vi hade för oss under dagen tillsammans med Helena, så får hon själv berätta för er om sin dag.
Jag ska (som vanligt) lägga fokus det vi åt och drack. Måste bara visa en bild från början på dagen, eftersom Helena är så söt som bunny. Här är hela gänget efter ett svettigt pass med stripaerobic. Hm... jag har varit på ett sådant pass en gång tidigare, men denna gång var det lite mer dansinspirerat. Vilket är svårt för en som är stelopererad i höfterna ;-) Helena gick det betydligt bättre för, iförd sin fina bunnydränkt och nät-stay-ups.

Efter en lättare lunch samt lite jordgubbar och champagne, så tog vi med oss Helena till Törneby Herrgård, som ligger lite utanför city. Där hade vi deras spaavdelning för oss själva. Här har tjejerna krupit ned i bubbelpoolen som finns utomhus.

Där korkades det upp (ännu mer...) bubbel. Livsfarligt att sitta i solgass ett gäng fnittriga tjejer och sippa mousserat vin. Man skulle kunna säga att bubblorna minst sagt stiger en lite åt huvudet, hi hi...

Så när vår sommelier Patrick Sävenryd kom för att lära oss lite om olika Italienska viner fick vi flytta in i skuggan. Tror att han själv blev ganska glad. Såg en liiiten aning varmt ut i hans mörka kavaj i den gassande solen.

Patrick hade med sig tre olika italienska viner (eftersom bröllopsresan blir till Toscana) från tre olika områden, så vi skulle få känna skillnaden.  Det var en jättebra vinprovning. Fast han tyckte nog vi var lite för fnissiga emellanåt... Vinerna vi testade var Langhe Nebbiolo Pio Cesare (nr 7306), Brolio (nr 2705) och Amarone Classico (nr 12363).

Sedan flyttade vi in i den delen av deras spa som är inomhus för att mysa en liten stund till innan det var dags för uppfräschning.

För efter det så skulle vi tillsammans med kocken Eva Söderström laga vår 3-rätters middag i Herrgårdens kök. Det är så coolt, för hon har varit förstakock åt Playboygrundaren Hugh Hefner! I Kalmar har hon nyligen fått publicitet för att hon tillsammans med FF-spelaren Henrik Rydström vann Kockelvan 2011 med rätten Pippi a la Rydström. Vi blev indelade parvis och fick instruktioner om vad vi skulle fixa. Så här har vi börjat försöka få ihop vår förrätt och varmrätt.

Förrätten var Parmaskinka med karl-johancreme på en bädd av skottsallad samt pinjenötter. Så här gjorde vi:
Vi fräste ca 2 dl hackad karl-johansvamp tillsammans med ½ hackad bananscharlottenlök och 1 riven solovitlök tills löken var genomskinlig.Svamp- och lökfräset mixades sedan tillsammans med vispgrädde till en krämig, slät konsistens. Smaksattes med en skvätt sherry och salt samt peppar.
En liten hög skottsallad på varje tallrik toppades med fem tunna skivor parmaskinka. Karl-johancremen ringlades över och sedan toppades allt med rostade pinjenötter. Grymt gott!

Kvällens varmrätt var Mozzarellagratinerad canneloni med spenat och ricotta serverad med ugnsbakad örttomat (dessa små röda skapelser var underbara!) Här håller Helena på att gröpa ur cocktailtomaterna som skulle fyllas.

Som ni ser rådde det febril aktivitet i köket. Bakom ångorna (där den färska cannelonin förkokas) fyller Eva och Helena tomaterna med örtblandningen.

Ugnsbakade örttomater, 10 pers.
10 cocktailtomater med kvisten kvar, skär av toppen och gröp ur.
½ dl persilja, finhackad
½ dl basilika, finhackad
1 msk oregano, finhackad
1 msk rosmarin, finhackad
1 msk ströbröd
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl fint riven parmesan
½-1 dl olivolja
salt & svartpeppar

Bland ihop örterna, ströbröd, vitlök och parmesan med olivolja till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Fyll tomaterna med örtblandningen. Sätt in i 150° i ca 10 minuter tills osten smält och fått färg. Sätt på toppen på tomaterna och servera.


Mycket färsk babyspenat skulle sköljas och "snoppas" till den fyllda cannelonin.

Beräkna 2 färska lasagneplattor per person. Förkoka dem någon minut. Lägg ett par klickar, ca ½ dl, ricotta längs kortsidan. Toppa med en stor näve färsk babyspenat och rulla ihop från kortsidan. Lägg cannelonirullarna i en ugnsform.

Koka ihop krossade tomater och kryddor till en tomatsås, häll den över cannelonirullarna och toppa sedan allt med skivad mozzarella. Sätt in i ugnen och gratinera tills osten fått lite färg.

Så här fint satt vi i herrgårdens matsal med utsikt över trädgården.

Här är den goda förrätten klar, Parmaskinka med karl-johancreme på en bädd av skottsallad samt pinjenötter.

Och så varmrätten, mozzarellagratinerad canneloni med spenat och ricotta, när den har fått en stund i ugnen och sedan blivit upplagd på en bädd av rucola och så en liten ugnsbakad örttomat till. Lite av örtblandningen har blandats med olivolja och ringlats på tallrikarna. Till detta serverades även riven parmesanost.

Efter de två första rätterna gick vi ut i den fina trädgården. Det var ju så fint väder och alldeles varmt.

Sedan var det återigen dags att dra på oss kockförklädena och fixa till desserten. Gör så här: vispa äggvita med socker (1 äggvita + 1 msk strösocker/person) till hårt skum. Lägg vaniljglass i små ugnsfasta formar. Fyll till 2/3 och packa hårt. Toppa varje form med 1 msk mörk rom och sedan med marängsmet. Sätt in i ugn i  225° tills marängen fått färg. Servera genast!

Gelato al forno, som desserten så fint heter. Mycket mycket gott!

Här är hela fina tjejgänget med Helena i täten. Tack Helena och alla ni andra för en jättetrevlig dag!

Så håll utkik på Helenas blogg för där kommer framöver heeela dagens händelser! Det hände mycket mer än så här.

16 kommentarer:

  1. Härligt tema på möhippan :) Och maten såg så god ut!

  2. Vilken perfekt möhippa!! Så fina ni är och vilken mat... :)

  3. Vilken dag!! Och vilken mat!!! Sååå mycket gott så jag blir alldeles hungrig. Älskar att gå på möhippa. Dock ingen i år efter att varit mycket sånt de senaste åren....

  4. Riktigt fint, verkar som det passade damen i fråga alldeles perfekt! Efterrätten låer hur god som helst, lite år glace au four hållet.

  5. Vilken toppenhärlig möhippa ni verkar ha haft

  6. Vilket klockrent upplägg! Ser ut som ni haft en underbar dag! Roligt med vinprovning och matlagning! Kram

  7. Jag hade den bästa möhippa man kan tänka sig! Tusen tack för allt, och vilket underbart inlägg med fina bilder från gårdagen!

  8. Anonym sa...

    Tjusigt upplägg Emmy! Kul att du hängde på
    Kram Marija

  9. De låter som en fantastisk dag!

  10. Men så roligt! Vilka fina bilder, för att inte tala om tjejer!

  11. Låters om ni hade en perfekt dag. Möhippor är jättekul... att få umgås och göra en massa roliga saker tillsammans.

  12. Vilken härlig möhippa!

  13. ÅÅH, vad härligt det ser ut! alldeles underbart!

  14. Åh det såg alldeles underbart ut! Är så ledsen för att jag jobbade så jag inte kunde vara med och dela dagen!

  15. Det ser verkligen helt fantastiskt ut! Vilken mysig möhippa! :) Och den där förrätten... MUMS!

  16. Ser riktigt trevligt ut. :) Och vad kul med matlagning på möhippan, so Helena.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.