Lite vietnamesiskt

7/01/2011

Igår var jag på puben med ett gäng vänner för tjejsnack och rosésippande. Det var tropisk värme i Kalmar, så pass att vi trodde det skulle bli oväder. Men inte. Vi fick en skön kväll nedsjunkna i en loungegrupp på en uteservering. På tisdagar och torsdagar är det musikunderhållning på ett av våra torg. Men med risk att låta lite som en tant (bär emot att säga det), men så högt de spelade. Vi hörde ju inte vad vi sa. Så nästa gång tar nog tanterna en musikfri kväll. Vinet är ju lika gott för det :-)

Dagens middagstips blev så himla gott. Tyvärr gjorde den gröna currypastan att kycklinggrytan blev lite blek, men inte mindre god för det. Grön curry är lite starkare än röd, så ta det försiktigt om ni inte är vana vid hettan. Eller så tar ni helt enkelt en currypasta ni gillar. Hemma hos oss är jag mer för den röda och Berra mer för den gröna. Hur som helst så är det stekta riset med den fräscha limen pricken över i:et, så laga det till. När jag nu för en gångs skull verkligen rekommenderar ris till :-)



Vietnamesisk kyckling med stekt ris, 4 pers.
600 g benfritt kycklingkött
3 vitlöksklyftor,  rivna
2 msk riven ingefära
2 msk grön currypasta
1 tsk salt
2 krm peppar
2 morötter, slantar
1 röd paprika, i bitar
1 gul lök, grovt hackad
3 bitar citrongräs (finns på burk)
250 g kokosmjölk (jag använder alltid den som är creamy med mkt kokos i)
2 dl basmati eller jasminris, kokas enligt anvisningar på paketet
2 ägg
1 msk vatten
2 krm salt
1 msk solrosolja eller majsolja
1 burk böngroddar
fisksås
½ dl grovhackad thaibasilika
2 lime, i bitar
Hetta upp olja i en wok ellerstekpanna. Fräs ingefära, vitlök och currypasta någon minut. Lägg i kycklingen och bryn dem runt om på hög värme. Salta och peppra. Tillsätt lök och morötter. Krossa den grova delen på citrongräsen med bredsidan av en kniv och lägg den i pannan. Häll på kokosmjölken och låt småkoka i ca 20 minuter.
Vispa ihop ägg, vatten och salt. Hetta upp olja i en stekpanna och häll i de ihopvispade äggen. Stek tills äggblandningen stelnat och vänd omeletten. Skär eller klipp den i bitar.
Häll det färdigkokta riset och böngroddarna i stekpannan och fräs allt på hög värme. Smaksätt med lite fisksås. Blanda i omelettbitarna, thaibasilika och limebitar.


9 kommentarer:

  1. Åh, älskar sådan här mat, röd currypasta är min favorit ;-)

  2. Anonym sa...

    Oj så gott!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

  3. Vill bara berätta, hur duktig jag tycker du är. Har hittat sjukt mycket bra och framförallt god matinspiration hos dig. Tack för det :)
    /Frida en smålandstös

  4. Så smarrigt!! Stekt ris med ägg o lime i ser ju gott ut.
    Tant....ja, känner mig likadan nuförtiden när jag är ute.... Men vill man prata o umgås vill man ju ha lagom ljudvolym!!

  5. Så gott det ser ut, måste testa receptet

  6. Lovely! Ska absolut testas! Kram på dig!

  7. Å, så gott, mat helt i min smak! Och jag är ju en äkta rismänniska så det där får jag allt ta och testa!

  8. Vi brukar köpa grön curry från ett bra thaiställe, den är supergod men jag kan bara ta lite av såsen för att den är så stark. Riset låter ju bara för gott!

  9. Mmm det här lät gott!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.