Canneloni fyllda med skogens guld

8/30/2011

Jag kan inte direkt skryta med att jag plockar eller ens hittar litervis med kantareller. Men som tur är så finns det andra som gör så jag helt enkelt kan köpa med mig lite hem från Coop. Men svampen i dagens middag den har jag minsann plockat och rensat själv. Största lyxen skulle vara om jag kunde göra som min väninna Anna, som kan plocka kantareller i trädgården. Näe, hon bor inte i skogen utan i ett villaområde. Det är bara fuskigt värre helt enkelt... Jag har provat i flera år att strö ut svamprenset i olika delar av trädgården utan resultat och då bor jag ändå i en skog.
Den här cannelonin blev kanongod! Skulle jag till och med kunnat bjuda på, även om jag i vanliga fall tycker pasta är lite trist bjudrätt. Hade egentligen tänkt göra en vegetarisk lasagne, men nu blev det så här istället.

Canneloni med kantareller och västerbottenost, 6 pers.
250 g färska lasagneplattor, 12 st eller dela 6 större på mitten
1 gul lök, hackad
200 g rivna morötter, ca 3 st
200 g färska champinjoner, i rätt små bitar
100 g förvällda kantareller (ta lite mer om de är färska)
2 dl crème fraiche
2 msk konjak
2 msk färsk timjan (el. 1 tsk torkad)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

3 dl vispgrädde
3 dl riven västerbottenost

200 g färsk spenat
70 g pinjenötter

Sätt ugnen på 225°. Stek löken mjuk i lite smör. Tillsätt moröttena samt svampen och stek allt i ca 5 minuter. Vänd ned crème fraiche, konjak, eventuellt svampspad och kryddor. Dra åt sidan.
Koka upp vatten i en gryta. Förkoka varje lasagneplatta ½ minut, ta upp med hålslev och lägg på ett par skedar svampröra och rulla ihop. Du hinner fylla en rulle medan du förväller nästa platta. Lägger du i alla plattorna i grytan på en gång så klibbar de ihop när de sedan väntar på att bli fyllda.
Lägg rullarna i en ugnsform. Vispa ihop grädde med västerbottenost och slå över rullarna. Gratinera i ugnen i 20 minuter.
Servera tillsammans med en sallad. Jag strödde över lite riven parmesan, rostade pinjenötter och färsk timjan.

15 kommentarer:

  1. åh, det låter alldeles ljuvligt! Kantareller är ju fantastiskt, jag har några i kylen som jag tänkte göra något med ikväll, och pasta passar ju jätteba till! Mums =D

  2. Som vi skrev hos oss, "Great minds think alike" :)
    Det ser verkligen hur gott ut som helst, du är ju rena proffsfotografen snart!
    Kantareller i trädgården, det låter ju väldigt lyxigt... undrar om man kan ha det som önskemål när man letar ny bostad?

  3. Kantareller och västerbottenost i cannelonis, det låter ju sjukt gott! Ikväll har jag varit och TRÄNAT!! Förstå. Jag var tvungen att berätta det.

  4. Gjorde också canneloni ikväll! Men inte med guld i:). Helt galet med kantareller på tomten. Hörde en kollega som också hade det. Galet!

  5. Ser verkligen himla gott ut

  6. Ser helt ljuvligt gott ut! Tyvärr är det svårt att få tag på kantareller i Singapore, men jag kommer att få hit skickade torkade kantareller :)

  7. Att jag inte kommit på cannelloni med skogens guld?! TACK för att du kom på det iaf. Låter sanslöst gott!

  8. Nä, alltså, stackars mig... Jag kom hem sent i natt med bara lite skräpmat skramlandes i magen, tänkte att jag skulle dyka rätt ner i sängen utan att kika runt bland mina favobloggar. Men jag kunde inte hålla mig utan slank in här och fick syn på din canneloni, det var nästan så att jag dog en smula av hunger- vilket misstag!

  9. Längesen jag gjorde nåt med färska lasagneplattor. Det här verkade ju dessutom riktigt smaskigt! Kanske får jag skicka ut svärföräldrarna efter mer svamp i skogen... eller åtminstone be dem visa mig stället :)

  10. Jag har också alltid varit lite skeptisk till pasta som bjudmat, men med dessa ingredienser känns det helt klart lyxigt som bara den.

    Och hurra för snälla svampplockare!

  11. Hej Emy! Testade ditt recept nu ikväll och Örjan o jag säger bara: kanongott!!!! Kram Marija

  12. Marija, visst blev det gott! Fast jag hörde att du provsmakat redan i Berras matlåda ;-)

  13. Lagade detta igår, Riktigt Mumsigt, kommer att lagas ofta!!
    Tack Remsan!

  14. Varm och hemtrevlig blogg som jag snubblade in på av ren slump. Sökte efter ett recept och vips var jag inne på din blogg. När jag var liten, önskade jag mig alltid en sån mamma som dig, med matintresse och ombonat hem (blogg i det här fallet)

    Skulle gärna ta ett smakprov av varenda rätt du lagat, ser fantastiskt gott ut!

    Trevlig första advent!

    Mirjam

  15. Tack Mirjam för dina snälla ord! Är alltid roligt när någon gillar bloggen och dess mat.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.