Gillar du citron?

8/01/2011

Tänk att jag har glömt att blogga om denna goda kaka! Min sista dag på jobbet före min semester bjöd jag på en kaka som jag velat testa ett tag. Hittade receptet hos bästa Charlotta på Matrepubliken, som i sin tur hittat receptet hos Anne. Jag är citrustokig som ni kanske märkt här på bloggen, så kakan lät helt underbar i min smak. Jag tyckte den var jättegod! På jobbet tyckte dock många att den var lite väl sur. Man skulle kunna öka på sockermängden i citronsirapen eller minska mängden citronjuice. Smörgalningen i mig säger att man skulle kunna smälta ned lite smör och ha i sirapen också... Triple lemon yoghurt cake finns i en mängd olika varianter så man får väl helt enkelt göra den så sur eller söt som man vill. Men det är ju en citronkaka eller hur. Min miss var att jag satte fel temperatur på ugnen (225°!), vilket jag som tur upptäckte i tid. Dock blev min kaka lite toppig så jag hade lite styr med att få sirapen att rinna ned i kakan och att få glasyren att stanna kvar på den...

Annes trippelcitronkaka med yoghurt
3 ägg
1 ¼ dl matolja
2 ½ dl yogurt (av det mildare slaget)
2 dl  strösocker (220 g)
rivet skal från 2 citroner (fint rivet)
½ tsk vaniljextrakt
3 ¾ dl vetemjöl (220 g)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

Citronsyrup:
¾ dl strösocker (80 g)
1 dl pressad citron

Citronglasyr:
2 ½ dl florsocker
2-3 msk citronsaft

ev. rivet citronskal

Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ägg, matolja, yoghurt, socker, citronskal och vanilj. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och häll sedan ner det i smeten. Häll i en smörad och bröad springform och grädda i 50 minuter. Koka under tiden ihop socker och citronsaft till citronsyrupen. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite. Ta loss kanten på formen. Stick massor av hål i kakan med en provsticka eller något annat smalt och spetsigt. Häll över citronsyrupen försiktigt så att det mesta rinner ner i hålen. Låt kakan svalna och rör sedan ihop citronglasyren. Häll den över kakan och låt den stelna.

12 kommentarer:

  1. Jag har denna kaka på min todo-lista och jag gillar citron i bakverk! Ha det bra!

  2. Åh, den är ju bara för god! Vi gjorde den till Ankis födelsedag och den blev väldigt omtyckt, speciellt av födelsedagsgrisen som (precis som du) är tossigt i citron!

  3. Den är grym, den här kakan! Men för sur, det har jag aldrig tänkt på. Det är klart, det kan säkert skilja en del från citron till citron för jag kommer ihåg att jag fick minska mängden socker i citronsirapen när jag gjorde den sist. Nåväl, det är en riktig tiopoängare!

  4. Åh, jag ÄLSKAR citron i kakor!!! Denna ska testas! Tack! Ha en skön kväll i värmen, förresten! /L

  5. Gillar citron så detta verkar absolut vara en kaka helt i min smak :-)

  6. Rackarns!! Den hade jag nästan glömt! Sååå god!! Måste göra snart! Ääääälskar citron! Kan inte bli för surt.

  7. Jag som älskar citron! Den där kakan ska jag defenitivt testa så fort jag får tid!

  8. Här har vi ännu en citron! Mina absoluta favoriter i köket är onekligen citron, vanilj och kanel. Underbart!

  9. Så läckert! citron är så fräscht i kakor och tårtor..:-)

  10. den där kakan ligger på min to do-list också, den verkar så fruktansvärt god och fräsch. jag är också en sån där citrongalning, hade till och med mig citron i klyftor som frukt på frukstunden på lekis som liten, haha. så det där med för sur finns nog inte på min karta heller ;)

  11. Detta är något för mig, jag älskar citron! Allra helst ska de pressas i ett glas ramlösa, lite sockerlag och massor av is.

  12. Den här kakan har verkligen dykt upp överallt på matbloggar på senaste tiden! Helt välförtjänt enligt mitt tycke: jag gjorde den också nyss, tyckte det var en bra balans mellan sött och surt, men sen så älskar jag citron också.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.