Snabblagat, eller hur var det...

8/07/2011

När vi skulle ha gäster i helgen så tänkte jag att jag skulle göra det lätt för mig eftersom vi skulle vara borta på dagen. Valet föll på asiatiskt som är snabblagat. Min tidsplan råkade dock spricka på en timme, men då hade jag redan börjat förbereda maten så jag körde helt enkelt på som jag tänkt. Tycker egentligen att det är skönast att vara klar med det mesta när gästerna dyker upp, men så var nu inte fallet.
Som fördrink blandade jag sangria enligt ett recept jag hittade hos Charlotta förra sommaren, men som fanns kvar i minnet. Ja ja, jag vet att sangria är spanskt, men det är så läskande en varm sommardag. Denna visade sig vara en mycket frisk sangria. Alldeles för lättdrucken ;-)


Sangria el amiga Charlotta
75 cl rödvin (ta inte något fint årgångvin...)
2 dl Fanta lemon
3 msk socker
½ dl Cointreau
färsk frukt
fryst frukt (istället för is)

Skiva frukten. Blanda allt och häll i en stor bålskål/karaff. Drick och njut...

Som förrätt var min plan att göra vietnamesiska vårrullar, som jag tidigare skrivit om hur enkelt det är att göra. Och jag tar tillbaka det, men bara lite grand. Tips 1, gör dem inte när du känner dig liten aning stressad. Tips 2, fyll dem inte för mycket. De spricker nämligen då.
Jag fyllde dem denna gången med böngroddar på burk, färsk mango, morotsstavar, räkor, salladslök, koriander, finhackad chili samt inlagd ingefära. Gott blev det i alla fall som tur är, även om de blev mindre snygga.



Middagen var inte så avancerad heller, men det tar alltid lite tid när man ska skära upp grönsaker. Och det är så gott att göra en sallad med riktigt tunna grönsaksstavar och smaksätta med en marinad. Gjorde en enklare variant av denna, tog endast morötter, palsternacka, sugarsnaps och mango denna gång. Blandade dubbel mängd dressing, tog hälften till grönsakerna och hälften till nudelsalladen.

Nudel- och vitkålssallad, 4 pers.
250 g äggnudlar (eller andra nudlar ni tycker om)
250 g finstrimlad vitkål (skär med osthyvel)

Dressing:
½ dl rapsolja
1 ½ msk sesamolja
3 msk japansk soya
2 msk riven ingefära
1 msk vitvinsvinäger
1 lime, saften
1 vitlöksklyfta, riven

koriander
sesamfrön

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Slå bort vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten. Blanda dem med den strimlade vitkålen och dressingen. Blanda ned koriander och sesamfrö.

Till salladerna grillade vi hela fläskfiléer. Och Berra var mycket nöjd för det blev helt perfekt grillat.

Grillad fläskfilé med asiatisk sås, 4 pers.
500-600 g fläskfilé

olja
salt och svartpeppar

Sås (blir som teriyakisås):
½ dl rapsolja
2 msk riven ingefära
4 msk söt chilisås
2 tsk sesamolja
2 tsk kinesisk soya

Blanda ingredienserna till såsen. Gnid in köttet med olja och krydda med salt samt peppar. Grilla det och låt det vila en liten stund. Skär upp i skivor och häll såsen över.

När det var dags för efterrätt så flyttade vi inomhus, för Christos (med sitt grekiska blod, hi hi) tyckte det började bli lite kyligt. Till efterrätt gjorde jag ananaspaj, för det var så länge sedan vi åt det och det är ju så gott. Denna gång gjorde jag med konserverad ananas, men receptet funkar även om man vill använda färsk ananas. Milias bordsskick måste komma från pappa...

14 kommentarer:

  1. Ja, den där sangrian alltså. Livsfarligt god! "Middagen var inte så avancerad heller..." Skojar du?! Jag tycker det ser ut som om det är direktimporterad från en asiatisk lyxrestaurang! Det är som jag alltid säger - drottningen av asiatisk mat :=)

  2. Vilken middag!! Men visst är det skönt att kunna förbereda så mycket som möjligt och bara umgås när man får gäster.

  3. Therese sa...

    Tack! Såå gott och trevligt. Alltid lika kul att träffas. Kram

  4. Så mycket gott du bjöd på ananaspaj är ju tokgott :-)

  5. Va gott allt ser ut! Sangrian blev jag extra sugen på=)

  6. Helt underbar bild på dottern, snacka om "En stycken mätt person"! Måste vara ett tecken på att maten var god, vilket vi inte betvivlar, vi har ju provat lite av den:)

    Ha en härlig vecka!

  7. Jag har faktiskt aldrig provat sangria. Måste göra det nån gång. Är det några frukter som blir extra goda eller som man ska undvika?
    Vad god salladen ser ut förresten och vårrullarna blev väl inte så tokiga. Smaken är ju ändå det viktigaste :)

  8. Inte så avancerat va? Jag undrar bara en sak... vart var jag denna ljuva afton?

  9. Mmmm, vilken asiatisk middag! Ibland är flirt med thai-smaker bara BÄST!
    Hälsar fröken Dill

  10. Vilken härlig middag! Du är fenomenalt duktig på att lägga upp snyggt och få det fräscht på foto!

  11. Hej!

    jag måste fråga dig vart du har hittat böngroddarna? Jag älskar dem men har inte kunna köpa dem i vår lokala affär sen den " tyska " bakterien i början av sommaren... :(

    Tacka annars för en underbar blogg!

    /Jenka

  12. Näe, det är inte så avancerad mat. Det är bara hackandet som tar tid och kanske då blanda marinaderna. Jag lovar :-)
    Ansibecki, ska du testa en sangria - testa denna! Såå god.
    Jenka, jag hittar böngroddarna bland de andra konserverade grönsakerna i min butik. Och där finns allt samlat med de andra asieninspirerade produkterna, som nudlar, woksåser, rispapper...

  13. Vilken underbar middag! Måste testa fläskfilén, den ser helt galet god ut!

  14. Detta ser jättegott ut! Jag älskar asiatisk mat.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.