Spanien t/r

8/09/2011

Inför vår kommande resa till Mallis, så bjöd Martin (lite Linn också) oss på en trevlig spansk afton. Här är han kocken, som vi brukar kalla Plura. Inte för att de är lika till utseendet, men Martin tycker också väldigt mycket om att laga god mat tillsammans med vänner. Så där härligt avslappnat som i Pluras kök. Här har han dock fortfarande skjortan på.
Och tyvärr tjejer han är gift...


Först bjöds vi på en såå god sangria. För vad vore en spansk afton utan sangria?! Martin har hämtat sin inspiration från tiden i Madrid. Där bodde kocken på Calle Espiritu Santo som fått ge namn åt hans variant av Sangria. Jag älskar sangria!

Sangria de la Calle Espiritu Santo
1 flaska rödtjut
6 cl Licor 43
6 cl brandy
2 dl sockerlag
1 kanelstång
3 stjärnanis

Innan servering:
rejält med is
1 persika, skivad
1 citron, skivad
1 apelsin, skivad
mineralvatten

(mineralvattnet och sockerlagen går att byta ut mot sockerdricka eller egentligen spansk gaseosa)
Blanda vin och sprit med sockerlag och kryddor i en tillbringare. Låt dra minst en halvtimme. I med rejält med is och den skivade frukten. Fyll upp tillbringaren med mineralvatten. Glöm inte att äta frukten också!

Han hade till och med gjort en fin meny till kvällen med alla rätter som det bjöds på. På spanska, så det blev till att damma av mina gamla spanska kunskaper, vilket ändå kan vara bra inför resan. Det är alltid trevligt att kunna säga något mer än hej och hur mår du... Menyn var som följer:


Jamones serrano y pata negra con queso manchego y aceitunas.

God serranoskinka i precis lagom tunna skivor. Ibland får man dem läskigt tjocka, men tunnt ska det vara. Och så smakade jag pata negra för första gången. Vilken skinka! För att få kallas pata negra måste skinkan komma från svarta grisar av den iberiska rasen uppfödda på (bara!) ekollon.
Manchegoosten kommer från den spanska provinsen la Mancha och påminner lite om parmesan. Känns igen på halmmönstret i skorpan. På fatet finns även oliver fyllda med sardeller.

Champiñones al ajillo, patatas bravas, tortilla española y alioli.

Champiñones al ajillo
300 g champinjoner, skivade
soja
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl öl
hackad persilja
lite god olivolja

Stek ur det mesta av vätskan ur svampen. På med lite soja och pressad vitlök. Häll över ölen. Innan servering, på med en näve hackad persilja och ringlat över lite olivolja. Servera varmt!

Patata bravas, 6 pers.
1 ½ kg skalad potatis, tärnad el. små klyftor
olivolja att fritera i

Bravasås:
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
600 g tomater, hackade
1 tsk socker
3 torkade chili
1-2 tsk starkt paprikapulver
1 rågad msk vetemjöl
2 dl vatten
1 tsk sherryvinäger alt. vinvinäger
nymalen svartpeppar

Koka potatisen i saltat vatten i 5-10 minuter. Låt dem svalna.
Stek den gula löken, vitlöken och den torkade chilin i olja tills löken mjuknat och är genomskinlig. Tar ca 10 minuter.  Ta grytan från värmen och rör ned paprikapulver, tomatbitar och socker. Låt det sedan småkoka i 5 minuter. Blanda mjölet med lite vattnet, tillsätt det sedan i grytan tillsammans med resterande vatten. Låt såsen fortsätta småkoka i 15 minuter så såsen reduceras. Mixa såsen och passera den genom en sil för att ta bort rester av tomatskal. Såsen är godast varm, men kan även serveras kall.
Fritera potatisbitarna gyllen bruna. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera tillsammans med såsen.

Tortilla española, 10-12 bitar
8 potatisar, skalade och skurna i mycket tunna skivor
2-3 vitlöksklyftor, skivade
1 gula lök, finhackad
1 dl olivolja
5 ägg
flingsalt
nymalen svartpeppar

Råstek först potatisen själv tills den är klar. Lägg över den i en bunke. Stek sedan lök och vitlök mjukt. 
Vispa ihop äggen. Blanda först potatis och lök, sedan hela ned med det i äggets stora bunke. Häll alltihop ner i pannan igen. Stek på medelvärme tills tortillan stelnar och potatisen mjuknar. Se till så det inte bränner fast. Lägg en tallrik över pannan och vänd den, stek tortillan på andra sidan så den får färg. Låt svalna helt och skär i snibbar.Tortillan får gärna stå över natten i kylen och mogna lite.

Alioli
4 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 äggulor
2 ½ dl olivolja extra virgin (denna gång använde dock Martin den mer neutrala jordnötsolja)
1 tsk pressad citron

Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av en kniv. Lägg den i en mortel, tillsätt saltet och mosa till en pasta. Häll äggulorna samt vitlöken i en mixerskål. Tillsätt sedan oljan droppvis samtidigt som du kör med en mixerstav tills allt tjocknar. Sedan kan resten av olja tillsättas i en tunn stråle under pågånde mixning. Smaksätt med pressad citron försiktigt mot slutet samtidigt som mixern är igång.

Albóndigas caseras, cervesa Ambar, pimientos rojo, pan y ensalada de la casa.

Kryddstarka köttbullar i tomat- och sherrysås ingår i det spanska tapasköket. Receptet fungerar både som tapas och som huvudrätt. Vill man servera den som ensam rätt smakar den bra serverad med risoni eller någon annan pastasort.

Albóndigas caseras, 8 pers.
1 kg blandfärs
2 skivor dagsgammalt vitt bröd, kantskuret
2 msk vatten
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 silverlök, finhackad
1 grön paprika, skuren i ytterst små tärningar
1 röd paprika, skuren i ytterst små tärningar
2 msk hackad bladpersilja
1 ägg
1 tsk paprikapulver
2 krm pimento de la vera eller 1 krm vardera av cayennepeppar och chipotlepasta
2-3 tsk salt
olivolja till stekning

Tomatsås:
500 g hela konserverade tomater
1 gul lök, finhackad
3 msk olivolja
1 msk chilisås
1 msk sherryvinäger
2 kvistar färsk oregano
2 msk honung
½ dl fino sherry
salt och malen svartpeppar

Tomatsås: Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken, tillsätt tomater, chilisås, vinäger, oregano och honung. Låt allt sjuda i ca 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer och sila den, krydda med salt och peppar. Spetsa såsen med sherryn precis före servering.

Blötlägg brödet i vattnet. Fräs lök och paprika i en panna på medelstark värme utan att de tar färg. Tillsätt persiljan och låt svalna. Lägg köttfärsen i en stor bunke och blanda den ordentligt med 2 tsk av saltet så att färsen binder/drar ihop sig. Tillsätt ägg, brödblandning, grönsakshack, paprikapulver och pimento de la vera och blanda så att färsen känns smidig och homogen.
Ta en liten klick av färsen och gör ett stekprov i en het panna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och cayennepeppar. Forma till 20 stora köttbullar och stek dem i olivolja. Slå på tomatsåsen och koka ihop några minuter. Servera rätten antingen som tapas eller med kokt pasta.



Crema catalana y fresas. Att dricka till lite sherry, Jerez la Bota de Amontillado.

Till dessert serverades en spansk efterrätt så klart, närmare bestämt en genuin katalansk sådan. En len pudding med smak av kanel, vanilj och citrus. Desserten kallas även crema de Sant Josep, crema quemada, eftersom många spanska familjer lagar den som efterrätt på den helige Josefs dag den 19 mars. Den var helt perfekt i konsistensen! Tur att Milia somnade ifrån sin portion, för den tog hennes mamma. Den också... Jag var riktigt snabb, för kocken är också tokförtjust i puddingar.

Crema catalana, 8 pers.
8 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
8 äggulor
8 msk potatismjöl eller maizenamjöl
1 citron (helst ekologisk eftersom skalet används)
1 liten kanelstång
1 vaniljstång

farinsocker eller mörkt muscovadosocker
jordgubbar

Tvätta citronen noga. Skala av 1/4 av citronen och undvik att få med det vita. Öppna vaniljstången på längden med en kniv och skrapa ur fröna. Häll upp 6 dl mjölk, vispgrädde och socker i en kastrull. Tillsätt citronskalet, kanelstången, vaniljfrön samt vaniljstången. Låt alltsammans koka upp. Sänk värmen och låt mjölken dra i ca 10 minuter. Lös upp potatis/maizenamjölet i resten av mjölken. Vispa ned äggulorna. Sila den smaksatta mjölken genomen finmaskig sil till en ny kastrull. Värm försiktigt upp den smaksatta mjölken. Tillsätt äggsmeten under ständig omrörning på medelvärme. Fortsätt värma tills krämen blir tjock och smidig. Krämen får inte koka då skär den sig! Ta kastrullen från värmen och häll upp i portionsskålar. Ställ dem kallt i kylskåpet.
Vid servering strö över mörkt socker. Man kan bränna av sockret för en knäckig yta före servering om man vill, men det är en smaksak. Garnera med jordgubbar.

Jodå, Linn och jag fick också hjälpa till i köket. Inte så att vi klagar. Ni ser ju själva hur glad jag blev. Är jätteroligt att kocka ihop med Martin. Nästan som hos Plura, juh...

Som plåster på såren bjöd Martin oss på goda drinkar. Rosa Pantern kommer älskas av alla tjejer! Även om Avispa också var jättegod.

Rosa Pantern, 1 drink
4 cl Trojka Pink (en vodka-likör med smak av jordgubbar och tranbär)
is
mjölk

Häll trojka i ett högt glas fyllt med is. Fyll upp med mjölk. Försök att inte suga i dig hela i ett svep,även om det är mycket svårt. Drinken smakar nämligen som jordgubbsmilkshake...



Ytterligare en alldeles för god drink. Den fick namn efter området vi bor på (Getingen).

Avispa, 1 drink
4 cl Licor 43
Red Bull
lite sockerdricka
is
lime
Häll Licor 43och Red Bull i ett glas med is och så lite sockerdricka på toppen. Pressa saften ur ett par limeklyftor och släpp ned i glaset.

Mi amigo, muchas gracias por una tarde agradable! Hasta luego. (Hoppas det blev rätt...)

14 kommentarer:

  1. Så himla mycket god mat! Låter som en toppenkväll :-)

    / Jenny

  2. Åh, vad trevligt och gott det där ser ut. Ser verkligen fram emot vår resa till Spanien, ja vi åker på torsdag och blir borta i 10 dagar. Det ska bli sååå härligt. Tänker äta massor av god mat och drick sangria. Bloggen kommer tyvärr inte att uppdateras under tiden, det får blir när jag kommer hem.

  3. Jösses vilken middag!! Maten ser underbart god ut och ni verkade ju ha skoj på köksgolvet! ;-)

  4. Plockmat. Det är grejen det! Sangria tycker jag är svårt att få till bra, finns ju tusen olika recept. Ska ta och testa detta nästa gång!

  5. Oj, så mycket gott ni fick. Själv kan jag inte ett ord spanska så jag har inte förstått något av menyn :-)

  6. Å varför har inte jag sånna kock-vänner? :D
    Ser underbart gott ut alltihopa. :)

  7. Vad många godsaker, en del söta andra gift(ig)a! Men, vad gjorde ni på golvet flickor?

  8. Ingen dålig middagsbjudning ni hamnade på, men vad händer på golvet?
    Likör 43, det var minsann inte igår det! Som en vis kvinna drack det i sin ungdoms glada dagar på sommarsemestrar i Spanien. Med cola, mjölk eller chokladmjölk, "sytt o gott"!

  9. Kan man få låna kocken, tro? För herrejösses, så mycket gott ni blev bjudna på. Åh, nu vill jag också åka till Spanien... :)

  10. Oj, så mycket gott!! Underbart att bli bjuden på så mycket smaskigheter!!

  11. De där champinjonerna (och ja, allt annat med för den delen) - GEMIGNUUUUUUU! Nomnomnom!

  12. sv: okej :) ja, det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra, den känslan känner jag igen.

    jag tycker att du är duktig på att komma på en massa recept så om du i framtiden satsar på den banan så kommer du att nå långt :) du kanske ska ställa upp i "sveriges mästerkock"?! ;)

    du får ha en fortsatt bra vecka :) kram

  13. Underbaaaaart med män som lagar mat !
    Vilken härlig meny ni fick smaka på...
    ha de så bra !!!

  14. Å vad underbart att ha så goda vänner som älskar att laga mat, lite avis blir man...
    Attans att han är gift :))

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.