Adventsmys i radion

11/25/2011

Idag packade Helena och jag varsin korg med blandat smått och gott för att ta oss ned till radiohuset. Under förmiddagen idag har vi spritit lite julstämning i P4 Kalmar och bjudit på tips inför kommande adventsmys (ni kan lyssna på oss i lyssnararkivet från klockan 10).

Så vi dök in i studion hos Maria i studion och började med att mumsa i oss desserter.

 
Helena hade gjort en fantastiskt god vit chokladmousse med saffran, som bara smälte bort i munnen. Vi var alla rörande överrens om att den var ljuvlig!


Jag tog med mig en tryffeltårta med en krämig chokladbotten täckt av saffranstryffel. Eftersom glasyren ville rinna av efter att bitarna stått framme en stund, så rekommenderar jag att skära den i lagom stora munsbitar så precis en valnöt får plats. Då kan ni mumsa i er hela biten i en tugga och sedan med gott samvete ta ett par bitar till.


Tryffeltårta med choklad och saffran, 30-40 munsbitar
Chokladbotten
100 g smör
200 g mörk choklad, (70 %)
2 dl strösocker
4 st ägg

Saffranstryffel
0,25 g saffran, 1/2 kuvert
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
30-40 valnötter
ev. smält mörk choklad

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Eller täck en fyrkantig ugnsform med papper och häll smeten i. Grädda på andra falsen nerifrån i drygt 15 minuter. Låt kallna.
Stöt sönder saffranet med en nypa strösocker och låt det koka upp tillsammans med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna. Låt chokladen stelna innan du dekorerar med nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.

Sedan förflyttade vi oss ut i radions lilla pentry för att göra glögg och tillbehör till denna.


Helena visade hur enkelt ni kan göra egen vitvinsglögg. På bara ett par minuter hade hon kokat en så god vit saffransglögg med clementin och vanilj. Jag tillhör de som börjat tröttna lite på de söta rödvinsglöggerna. Denna var precis lagom söt, smakade fräscht av clementin och hade en lång eftersmak av saffran. Detta blir en ny favorit!

Vi testade att fylla urkärnade dadlar med ost, några med chévre och ett par med philadelphiaost. Lindade sedan in dem i serranoskinka. Personligen tyckte jag de med philadelphiaost blev godast.

Dessutom testade vi vanliga pepparkakor med olika topping. Från vänster philadelphiaost och syltad ingefära, chévre och fikonmarmelad med valnötter, ädelost och glöggkokta aprikoser samt philadelphiaost och lingon.

Portvins- och fikonmarmelad
200 g finhackade torkade fikon
2 dl råsocker
1 ½ dl rött portvin
1 ½ dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
50 g valnötter

Blanda alla ingredienser utom valnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop och låt sedan sjuda under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då. Rör ner valnötterna. Häll den heta marmeladen i rena, varma glasburkar.

Glöggkokta aprikoser
100 g torkade aprikoser
1 dl vinglögg (går bra med både vitvins- och rödvinsglögg)

Strimla aprikoserna på längden. Koka dem i en liten kastrull med vinsglöggen 5-10 min på svag värme tills glöggen kokat in. Låt dem kallna.


Det var flera av de som jobbar på radion som ställde upp som smakpanel. Till och med en av de andra radiogästerna fick bli testperson. Och vi fick godkänt! Skulle det råda brist på saffran i Kalmar efter helgen, så vet ni vilka som är skyldiga ;-) Så se nu till att bjuda hem lite vänner på adventsmingel för nu vet ni vad ni ska bjuda på!

17 kommentarer:

  1. Finfina bilder kompis! Tack för idag! Nu är det fredagsvin som gäller! :-)

  2. Att få provsmaka allt det där låter väldigt lyxigt! Tråkigare uppgifter kan man ju ha liksom=)

  3. Men hallå!! Den där tryffeltårtan ska jag göra innan det blir jul! Yammi!!!!

  4. Mmmm... ljuvligt det ser ut!

  5. Vad grymma ni är! Allt ser jättegott ut, man önskar man kunde vara där....

  6. Vad gott allt ser ut, och glöggen låter fin! Chokladkakan med saffranstryffeln ser väldigt fin och god ut!
    Trevlig helg på dig!

  7. Tryffeltårtan såg ut som något jag kommer gilla :D
    Älskar adventsmys, ser fram emot vårt stora släktfika imorgon =)
    Själv bloggade jag om chokladpraliner med saffranskola idag! En hit från förra året!

  8. mmm, vad mycket goda grejer! nu blev jag riktigt hungrig och gottesugen... vad duktiga ni är! den där chokladtårtan med saffranstryffel såg himla söt ut, synd att jag inte gillar saffran bara, men den var fin att se på :)

  9. Så mycket gott, yum! Saffranstryfflar står redan på to-do listan!

  10. Jösses så många bra grejer på en gång tack!

    //Lottzy

  11. Tryffeltårtan låter supergod!

  12. Får lova att säga att det är väldigt trevligt att kocka ihop med Helena oavsett vart vi gör det!

  13. Funderar starkt på att söka jobb på radio Kalmar, de lyckosarna som får smaka på alla era godsaker!!

  14. Jag är SÅ tacksam över receptet på tryffeltårtan, den låter helt vansinnigt god och jag bara MÅSTE prova den själv för att se om den är så överjordisk som den ser ut ;)

  15. Så himla kul med era radio-reportage! Allt ser galet gott ut, så jag förstår att många ville provsmaka!

  16. En liten fråga, tror du man kan göra tryffeltårtan ett par dagar i förväg utan att den blir trist? Jag tror den ska få bli dessert på vårt knytisjulbord på lördag.

  17. pgslot โบนัส100 เล่นง่ายได้จริงไม่มีโกง เกมสล็อตอออนไลน์ เครดิตฟรี เว็บไซด์เกมออนไลน์มหาสนุก
    http://]https://www.slotv9.com/pgslot

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.