Andra köttbullar

11/14/2011

Vad tror ni att detta är? Biffarna kan för ett otränat öga (ha ha...) se ut som helt vanliga köttbullar eller järpar. Men dessa är lite otippat smaksatta med ansjovis. Inget nytt för andra har jag förstått, men för oss var det en ny kryddning. Jag kan nog till och med lova att även om ni inte i vanliga fall äter fisk tycker att dessa biffar blir goda. De smakar så klart inte fisk utan köttbullar fast inte som vanliga köttbullar. Snurrigt värre, men väldigt gott. Så jag kommer fler gånger laga efter detta recept. Vi åt dem som klassiska köttbullar tillsammans med brunsås, även den kryddad med ansjovis, samt potatis och min inlagda gurka. Gurkan jag la in tyckte vi inte var så het som vi ville, så nu har jag snittat upp de chilisarna som ligger spadet, så får den dra ett par veckor till.

Ansjoviskryddade köttbullar, 4 pers.
600 g nötfärs
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 liten gul lök, finhackad
½-1 burk ansjovisfilé (à 125 g)
2 msk hackad persilja

Sås
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
½ dl ansjovisspad (allt)
2 msk kinesisk soya
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk maizena + lite vatten

Blanda färsen med salt och vitpeppar. Dela färsen i 8 bitar och forma varje bit till en rund platta. Fräs löken i lite matfett tills den är mjuk. Hacka ansjovis och tillsätt den samt persiljan. Lägg fyllning i mitten av varje platta, vik upp färsen runt fyllningen och forma till biffar. Stek biffarna i brynt matfett i en stekpanna 3-4 minuter per sida. Ta upp dem och lägg åt sidan. Koka upp ingredienserna till såsen. Red av med majsstärkelse och lägg ner ruladerna att puttra några minuter.

11 kommentarer:

  1. ansjovis? det låter lite läskigt! fast jag läste någonstans nyss att den godaste peston görs med ansjovis i... eller om det var sardeller. någonting sånt iaf. men jag antar att det mest ger någon slags sälta till köttbullejärparna? jag kanske får testa i smyg utan att berätta för han som jag bor med vad det är som är den hemliga ingrediensen ;)

  2. Åhh egen inlagd gurka, lyxigt! Har missat när du bloggade om det... ska spana in det absolut!

  3. Mums vad gott det ser ut =) Nu kan du tävla om en matkasse från mathem.se på min matblogg så kika gärna in där och tävla om årets julklapp =)

  4. Vilken gottigottgot tallrik. Ser fantastisk ute=)
    Önskar dig en trevlig torsdag!

  5. Ser fantastiskt gott ut ! :)
    Jag har aldrig haft anjovis i köttbullar heller... Men det låter som en riktigt bra kombination :)

  6. Ahh, jag kan se att det funkar, asnjovis tillför ofta salt mer än fisksmak, men med det sagt fegade jag ändå ur att ha ansjovis i råbiffen.. ;-)

  7. Har länge funderat på att göra köttbullar med ansjovis men har varit feg för jag var rädd att de ska smaka fisk, men nu ska jag banne mig göra slag i saken för jag har en burk ansjovis i kylen och frysen full men nymalen färs!

  8. Jag har heller aldrig provat ansjovis i köttbullar. Tanken har aldrig slagit mig att man kan göra det. Det ser i alla fall gott ut:-)

  9. Alltså ansjovis i köttbullar? Man upphör aldrig att förvånas. Det är dock, mindre förvånande, inget för den här kräsna ölänningen, men jag ger ändå två glada tummar uppåt för nytänkandet! :-)

  10. Okej, några av er är lite lättare att övertyga än andra(no offence Helena, ha ha...) Men dessa köttbullar blev väldigt goda.

  11. Det ser gott ut vill jag lova, det blir något liknande här i dag (hör och häpna, sonen vill INTE ha kyckling :-))

    Angående Gurra, så vart min liiite för stark *host*, hur löser man det i efterhand?

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.