Hur blev det med julmiddagen?

12/07/2011

Jag har ju inte berättat för er hur det gick med min juliga middag i lördags. Min pappa var lite skeptisk och tyckte jag lyckats så där med mitt koncept. Ja ja... Gott var blev det i alla fall.
Istället för förrätt fixade vi tapas till glöggen och välkomstdrinken. Med vi menas jag och Milia, för så fort jag bara närmar mig köksbänken kommer Milia sättandes och drar fram sin lilla pall. Och hon visade sig vara en fena på att göra tapas. Det var lättare för hennes små händer att fylla dadlar med philadelphiaost än mina. Dessutom passade hon på att smaka lite (läs en hel del...) av osten :-) Det var även hon som lindade in de ostfyllda dadlarna i serranoskinka, sedan lät jag dem sedan få lite yta under ugnens grill ett par minuter.

Vi gjorde även ostfyllda krustader. Jag hade sett Hanna fylla små krustader med brie toppade med fikonmarmelad. Jag lade bitar av camembert i mina och lät osten smälta i ugnen och klickade sedan lite fikonmarmelad i. Till en förpackning med 24 krustader går det åt 150 g ost.
På fatet fanns några av barnens små pepparkaksfigurer och pepparkakssticks med ädelostcreme. När barnen och jag bakade pepparkakor hade jag flagad mandel i lite av degen och gjorde som pepparkakssticks av. Några av dessa bredde jag ädelostcreme på (gräddädel blandat med philadelphiaost) och ställde fram burkar med glöggkokta aprikoser och fikonmarmelad så fick gästerna ta själva om de så önskade.

Det fjärde alternativet vi serverade var som pepparkaksbruschetta med chèvre, lingon och valnöt på. Hur ni kan göra det hittar ni här, fast jag gjorde dem små som munsbitar denna gång. På samma sida hittar ni recept på mjuk pepparkaka.

Jag fick tipset av en väninna för ett par år sedan att blanda vitvinsglögg med mousserat vin (det var när vi inte tyckte om Blossa 2009) och få en god drink, så det bjöd jag på som välkomstdrink. Jag blandade denna gång med vit Herrgårdsglögg med Louis Bouillot. Barnen och de som körde drack (varm) äppelglögg från Kivik med smak av saffran och apelsin. Smakade lite tunt tyckte jag och hade inte så mycket smak från vare sig saffran eller äppel.


Till varmrätt lagade jag kanelkryddade revben. Såg i Med Mera att de tillagat revben på lägre temperatur under lite längre tid och ville testa eftersom allt som tillagas sakta brukar bli bättre. Till köttet gjorde jag en fikonsås som min kollega Anita tipsat om, som blev väldigt god. Som ni ser får gärna tomten komma med ett stooort uppläggningsfat till mig. Jag lovar att jag har varit snäll alla årets dagar!

Kanelkryddade revben, 4 pers.
1 kg tjocka revben
1 msk olja
1 msk malen kanel
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ honung

Sätt ugnen på 125º. Pensla revbensspjällen med olja och massera in kanel, salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt in i ugnen cirka 3 timmar. Ringla över honungen mot slutet.

Fikonsås, 4 pers.
1 dl balsamvinäger med fikonsmak (jag hade en vinäger med smak av både fikon och dadlar)
4 torkade fikon, hackade
3 msk socker
2 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 msk smör
salt &peppar
4 st färska fikon

Lägg vinäger och fikon i kastrull. Täck över med plast och låt stå en stund. Tillsätt strösocker, vatten och kycklingfond. Koka såsen simmig på medelvärme, cirka 15 minuter. Sila såsen genom en grovmaskig sil och häll tillbaka i kastrullen. Vispa i smöret och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer socker. Tillsätt delade färska fikon i såsen.

Som en av de fräschare rätterna på julbordet tycker jag ni ska göra en rödkålssallad. Det skadar inte att få in lite grönt på julbordet för att balansera upp all tung mat. Rödkål passa så bra at blanda med olika frukter och nötter. Gärna med någon god ost också. Den rödkålssallad jag bjöd på innehöll tunt strimlad rödkål, apelsinklyftor, smulad fetaost och hackade valnötter (ingen dressing behövs). Så gott!
Jag serverade även varma grönsaker till revbenen och rödkålssalladen. Jag rostade paprika, squash och sötpotatis i ugnen tillsammans med riven halloumi som jag sedan vände runt med färsk spenat. Inte så värst juligt, men väldigt gott.


Till mina gästers besvikelse bjöd jag inte någon glass som dessert. Jag ångrade mig efteråt, men när jag planerade middagen ville jag ha så mycket som möjligt färdigt i god tid eftersom vi skulle fira min svärmor lite på dagen.
Så det blev en lingonpannacotta med pepparkakscrunch istället. Jag gjorde dock misstaget att byta ut en del av grädden mot mjölk, så ska ni göra pannacotta ta bara grädde eller fet yoghurt.

Lingonpannacotta, 8 pers.
5 dl vispgrädde
2 dl koncentrerad lingondricka
½ dl strösocker
1 vaniljstång, fröna
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden och lingondrickan med sockret och vaniljfröna. Krama ur gelatinbladen och rör ned. Häll upp i små glas eller koppar som du sköljt ur med kallt vatten innan. Ställ in i kylen fram till servering, minst 3 h.
 
Pepparkakscrunch gjorde jag utifrån detta recept, fast tillsatte 1 tsk kanel, ½ tsk kryddnejlika, ½ tsk ingefära och 1 krm kardemumma. Passar även bra att strö över en
lingonglass om man nu skulle göra det. Next time I promise!

11 kommentarer:

  1. Jösses, så mycket gott! Får nog bli lite pannacotta till helgen. det är ju ändå nobel...:)

  2. Vilken julmiddag! Älskar fikon mmm.

  3. Ojojoj, så mycket gott! Och så perfekt att ha kökshjälp! Min lille plutt är bara 8 månader men jag tränar honom redan. När jag bakar får han en kavel och slickepott att tugga på. Han verkar nöjd med det så jag ser hoppfullt på framtiden=)

  4. Vilken middag! Hur mycket mat som helst. Langlagade revben vill jag med gora, brukar mest gora dem till vardags efter jobbet, men ska ta mig tid en helg.

  5. Låter fasansfullt gott alltihopa, tycker i alla fall vi! Rödkålsalladen ska vi absolut fixa till, behöver lite nya tillbehörsidéer.

  6. OJ så mycket goda grejer, även om jag absolut inte tycker om ost som är möglig, förstår inte hur någon kan göra det, man ska ha smör mellan peppakakorna! Jag vet, jag är en bakåtsträvare ibland! :-)

  7. Vilken FEST!! Kramkram

  8. Mums, vilken festmåltid! Allt verkar jättegott.

  9. Haha, låter som att du hade kräsna gäster du, för jag hade njutit ihjäl mig av alla dina fantasifyllda godsaker <3 Jag menar - FIKONSÅS!! Ge mig bara den och jag är nöjd ;) Och så pepparkaksbruschetta och ostfyllda krustader... YUM!

  10. Vilken härlig middag. Brujar göra en rödkålssallad till jul försöker få in mer grönt på julbord.
    Ha det bra

  11. Provade salladen med rödkål,fetaost....till grillat kött och hassebackas. Potatis. Gott som alltid när man provar recept från din bloggande

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.