Min alla helgons dag

11/06/2011

Nej, jag har inte klätt ut mig till döden i svart kåpa. Jag har tagit på mig morgonrock, för jag står här iförd badkläder på en bastuflott guppandes i vattnet utanför Kalmar. Igår var vi ett gäng som bastubadade ute på vattnet och här har vi precis korkat upp en magnumbutelj med champagne som inledning på vår trevliga kväll tillsammans.

I vattnet utanför Kullö i Kalmar finns en bastuflotte man kan hyra. På den finns det både en vedeldad badtunna och en vedeldad bastu. Blir man överhettad och inte tycker att det räcker med att svalka sig i den kalla luften ute på trädäcket (utomhustemperatur igår var 7°), så är det bara att hoppa i det iiiiskalla vattnet runt flotten.




En liten omklädningsdel finns det också på flotten, den ligger som ett förrum till bastun och är därför lagom tempererad för just ombyte. Det fanns även en musikspelare där det gick att docka sin iPhone. Sen ska man bara komma överens om vems spellista som är bäst.


Ta kort i en bastu är si så där lätt, men här sitter Markus och myser i bastun. Gäller att vara snabb med kameran i dörren innan hela linsen immat igen.

Det var överhuvudtaget väldigt svårt att ta kort på flotten igår eftersom dimman låg tät över Kalmar. Det gick bara att se ut någon meter utanför flotten, som ni ser på korten. En del av det dimmiga på korten är dock ånga i från badtunnans vatten och dess uppvärmningsdel där det rök från elden.

Det går inte att ha med sig något vanligt snacks till badflotten för det blir för mjukt, så vi mumsade på lite annat så som oliver, fetaost, ölkorvar och rökta musslor.


Sedan bar det av hemåt för lite uppfräschning och därefter strålade vi samman hemma hos mig och Berra för middag med lite karibiska influenser. Ett stort tack vill jag ge till Moma för hjälp med inspirationen inför kvällens middag!
Vad vore en karibisk kväll utan rumpunch?! Jag tog det lite försiktigt med Angostura bitterdropparna och gjorde en fruktig variant, som hela gänget verkade tycka om. Den enda myntan som just nu finns kvar i mitt land för denna säsong är pepparmynta vilket jag använde, men den går bra att byta ut mot vanlig mynta så klart.


Remsans rumpunch, ca 10 pers.
1 ½ dl sockerlag (2 delar vatten + 1 del strösocker)
1 vaniljstång
3 ½ dl ljus rom (jag tog vanlig Bacardi)
1 l tranbärsjuice
1 l blodapelsinjuice
5 droppar Angostura bitter
färsk riven muskotnöt
1 apelsin, skivad
1 blodgrape, skivad
10-15 blad (peppar)mynta

Koka en sockerlag, rör ned vaniljfröna från vaniljstången och låt lagen svalna. Blanda rom, sockerlag och juice i en stor skål. Droppa i Angostura och riv över lite färsk muskotnöt. Lägg i is, skivad frukt och myntablad.

Så här såg kvällen karibiska meny ut (dock fick räkorna till soppan bli kräftor istället och nektarinerna blev plommon, men då hade jag redan skrivit ut menyn):
~ Pumpasoppa med chili- och limemarinerade kräftstjärtar
~ Tobagokyckling med grönsaksris samt karibisk sallad
~ Rom- och vaniljmarinerade plommon & kokos- och limeglass

Så förrätten var en krämig pumpasoppa med en liten uns av chili i serverad tillsammans med marinerade kräftstjärtar. Jag hade även köpt lite karibisk öl till maten, Banks caribbean lager  från Barbados och Red stripe från Jamaica, som båda passade bra till.

Pumpasoppa med chili- och limemarinerade kräftstjärtar, 8 pers. (går att förbereda dagen före)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili (+ att jag tog lite gul habanero)
600 g pumpafruktkött, i mindre tärningar
3 dl mjölk, 3 %
3 dl kokosmjölk (creamy)
½ lime, pressad saft
1 liten vitlöksklyfta, riven/pressad
salt, svartpeppar och strösocker

350 g kräftstjärtar
1 lime, pressad saft
½ dl rapsolja
1 röd chili, finhackad

1 kruka färsk koriander, hackad

Fräs löken, vitlök och chili i lite olja i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och kokosmjölk. Koka upp och låt soppan sjuda i 10 minuter, tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät. Pressa i lime samt vitlök och smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Blanda kräftstjärtarna med limesaft, olja och chili. Låt gärna dra ett par timmar. Blanda med koriander före servering. Servera de marinerade kräftstjärtarna (kalla) tillsammans med den varma soppan som toppas med lite koriander.

Som varmrätt testade jag att laga Momas Tobagokyckling fast med kycklingfiléer istället för en styckad hel kyckling eftersom jag inte ville stå så länge i köket under kvällen. Så jag brynde kycklingen och gjorde grytan klar för att sedan koka kycklingen färdig medan vi åt förrätten. Och då händer det som inte får hända! Hälften av gästerna får rå kyckling (OMG!) och hälften färdigkokta filéer fast att hela grytan kokat lika länge. Ja, det var inte så mycket att be för utan att helt enkelt koka klart resten av kycklingen. Tur inte Gordon Ramsay var med... När vi väl åt kycklingen var den mycket god, fast ändå lite oväntat het utav curryn, men frukten i salladen dämpade hettan något.

Tobagokyckling - Stew Chicken, 8 pers.
2 lime, pressad saft
Marinad:
8 kycklingfiléer (blev nästan 2 kg)
1 dl olivolja
5 msk curry
5 vitlöksklyftor, pressade
4 msk koriander, hackad
3 msk färsk ingefära, finriven
3 msk bladpersilja, hackad
3 tsk timjan
2 tsk nymald svartpeppar
1 gul lök, riven
1 msk salt
1 ½ msk kinesisk soja

8 msk olja + 2 msk strösocker

Till grytan:
2 dl vatten
4 tomater, tärnade
1 gul lök, tunt skivad
5 dl kokosmjölk
2 msk ketchup
2 tsk ättika

Lägg kycklingen i en bunke och pressa över lime. Tillsätt sedan alla ingredienser till marinaden och blanda väl.
När du ska bryna kycklingen görs det i olja och socker. (Eftersom det är lite knepigt så tipsar Moma om att kika här på hur man bryner i socker för att få rätt färg på sockret. Det ska bli mörkbrunt, men passa dig för när det väl blivit gyllene går det fort och det osar en del.) Ta 4 msk olja och 1 msk socker till hälften av filéerna. När sockret blivit mörkbrunt lägger du ner alla kycklingdelarna i grytan och bryner dem tills de fått fin färg, skaka först av marinaden från kycklingdelarna och spara den till sedan. Upprepa proceduren med resterande filéer. Lägg den brynta kycklingen åt sidan.
Tillsätt sedan resten av marinaden i  grytan, vattnet, de tärnade tomaterna och den skivade löken. Koka ner/reducera såsen tills att det är cirka hälften av vätskan kvar.Tillsätt kycklingen, kokosmjölk och ketchup och låt småputtra i ytterligare ca 15 minuter (till kycklingen är klar), såsen ska tjockna lite, men späd med mer vatten i fall det blir för tjockt. Tillsätt ättikan.

Veggie Rice, 8 pers.
5 dl okokt långkornigt parboiled ris, kokas enligt anvisningar på paketet
2 dl fint tärnade morötter
2 dl finhackad gul lök
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/4  urkärnad, finhackad chili, Scotch Bonnet/habanero
5 dl fint skuren rödkål (skulle vara mangold el. pak soi, vilket inte fanns i min affär)
2 dl majs
1 orange paprika, tärnad
1 kruka koriander, hackad

Fräs morot, vitlök, lök och habanero mjukt i olja. Tillsätt rödkål och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt majs och paprika. Rör ner det färdigkokta riset i grönsaksblandningen och blanda om ordentligt. Tillsätt koriander.

Till efterrätt blev jag även här inspirerad av Moma som hade marinerat nektariner i en rom- och vaniljmarinad. Dock hittade jag inga nektariner, så jag fick ta plommon, men jag tror att det blir snäppet bättre med nektariner. Till plommonen hade jag gjort glass med smak av kokos och lime som passade fint till frukten. Jag hade gjort glassen kvällen innan, så den var lite väl fryst och därför svår att skopa upp snyggt. Fast den varma marinaden gjorde att glassen smälte ganska snabbt, så på så sätt gjorde det inte så mycket.

Rom- och vaniljmarinerade plommon med kokos- och limeglass, 8 pers.
Glassen:
2 äggulor
1 dl florsocker
1 lime, rivet skal + lite pressad saft
1 ½ dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde

Plommonen:
8 plommon, halverade och urkärnade
½ dl sockerlag
½ dl mörk rom
1 vaniljstång

Rör ihop äggulor, florsocker, limeskal, limesaft och kokosmjölk. Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten. Häll i en form och täck med plastfolie. Frys i minst 4 timmar, men inte över natten.
Blanda sockerlag, rom samt fröna från vaniljstången i en låg vid bunke. Lägg ned plommonen med snittytan nedåt. Låt det dra ett par timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 225°. Lägg nu plommonen med snittytan uppåt i en ugnsform och skeda över marinaden. Sätt in i ugnen och tillaga i ca 15 minuter tills frukten är mjuk.
Lägg upp två halvor till varje person och skopa upp glassen.

Snälla Linn och Martin hade fixat så jag fick en alldeles egen flaska med Trojka Pink, så här ska det blandas drinkar! Stöter ni på denna flaska någonstans så köp med er en hem, så har ni fredagsdrinken räddad, jag lovar.
Linn hade även fixat lite uppdrag för alla gästerna under kvällen, som var hemliga för de andra gästerna, vilket ledde till en hel del skratt. Jag skulle härma andra gästers rörelser och om de kom på mig skulle jag bita mig hårt i handen och låtsas att det gjorde ont. Bäst var ändå Nettan som hade sånt bestyr med att skära i sin kycklingen eftersom hon hela tiden fick eggen på kniven uppåt. Och Therese som var så hopplöst glömsk, ha ha...


Nettan och Markus kom med en flaska av Blossas smak för 2011 nämligen kaffe, men den hann vi aldrig värma på.
Så vad säger ni vänner, samma tid, samma plats nästa helg?!  Tack alla för en fantastiskt trevlig kväll!

22 kommentarer:

  1. Vilken dag! Så härligt det såg ut på flotten. Det skulle jag gärna vilja testa någon gång. Och så maten sen... Efterrätten blir nog det första jag provar från den menyn :)

  2. Underbart ni verkar ha haft det, härligt! :)
    Gillade riset på er meny och så förstås efterrätten, yum!

    Vi får nog snart ta oss en tripp till Kalmar och testa det där med flotte o badtunna! ;)

  3. Mums mums mums för kycklingen!!
    Rolig liknelse där med döden i kåpa ;-)
    Gud vad jag saknar Kalmar!

  4. Så mysigt och mycket god mat :)

  5. Vilket OTROLIGT härligt inlägg, ser hyr mysigt ut som helst på den där flotten - även om döden var representerad ;) Och menyn sedan - åhåhå! Pumpasoppa är ju magiskt, och den där efterrätten... Alltså, jag är imponerad! YUM <3 Låter som att ni hade trevligt också, det är ju det viktigaste :)

  6. Vilket kvalitetsinlägg! Vilken dag, vilken middag! Du ser stencool ut i kåpan! :-) Kram på dig kompis!

  7. Wow, vilken härlig dag och kväll! Blir det en bloggträff i Kalmar så tar vi den på bastubåten, det röstar vi på:)
    Dukningen ser riktigt fin ut, härligt med alla tända ljus.
    Trojka Pink, är det Taxfreevara eller kan man hitta den på bolaget också?

  8. Åh så mysigt. Avis!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

  9. Vilken dag! Ser gött ut i dimman. Massor av god mat och trevligt kalas. Och vilken snygg klänning du har!!:)

  10. Så fint du gjort!! Det var bara en liiten tiny winy grej som saknades... JAG!

    Jag hade till och med kunnat tänka mig att bada ute bara om jag hade fått vara med, i alla fall om vi hade dragit flottan till Tobago :-)

  11. Wow! Vilken snygg klänning du har! Var har du köpt den? :) Tack för dina alltid lika härliga och aptitliga inlägg! =)

  12. Den pumpasoppan ska jag prova. Är lite nyfiken, har du blivit nominerad till Matbloggspriset? Såg länken i vänsterspalten. Om inte så borde du bli det :)

  13. Det ser ju hur mysigt ut som helst och god mat dessutom!!

  14. Vilken grym dag!!! Och särskilt förrätten vill jag testa, såg så fint och gott ut!

  15. Vilken dösnygg klänning du har!! *avundsjukar*

    Ni verkar ha haft en alldeles perfekt dag, det ser dessutom alldeles för gott ut :)

  16. Den där kycklingen måste jag testa, låter himla god, vilken härlig dag ni verkar ha haft

  17. Vilken grej! Bastu är jag inte mycket för, men ett sådant kar däremot, mysigt!
    Menyn skulle jag inte ha något emot att bli bjuden på...

    Håller med många andra, SNYGG klänning!

  18. Ja, bastuflotten var en riktigt härlig upplevelse.
    Och vad det gäller maten, tycker jag absolut ni ska testa de rätter ni fallit för. Middagen blev mycket god.
    Klänningen föll jag pladask för när jag hittade den. Älskar den! Men den är inköpt på Mallorca...

  19. "Det är jag som är döden. Länge har jag vandrat vid din sida..." Det är ju liksom omöjligt att inte dra paralleller! :=)

  20. j så mysigt! Det hade jag nog behövt nog för att bli bukt alla bacilusker som envist klamrar sig fast vid mig, hua!!
    Och likt många andra måste jag säga att klänningen är underbar!! Jättesöt =)
    Kram

  21. Ser helt magiskt ut! Å vad jag önskar mig en bastu! Nu måste jag kolla om man kan hyra bastuflotte även i Mälaren...
    fröken Dill surfar vidare

  22. Christer, jag är inte nominerad till matbloggspriset. Men det är ett trevligt pris som jag tycker kan få lite uppmärksamhet.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.