Mitt 2011

1/01/2012

Ja ha, så har ytterligare ett år passerat. Ett år i mitt liv. Ett år fyllt med minnen. Fyllt med god mat. Hur summerar jag ett år av mitt liv? Jag gör ett försök att göra en sammanfattning av mitt (mat) år 2011.
Firade in det nya året på jobbet och skålade i mineralvatten på avdelning 8:as balkong medan vi kikade på fyrverkerierna över Kalmarsund. Januari var en kall och snörik månad och vi fick värma oss med en massa grytor och soppor. Mycket tid spenderades i pulkabacken, vilket ledde till att när vi kom inomhus stod det olika sorters mysmat på menyn. Jag började året med brödbak och medan elden sprakade i kaminen fortsatte jag att testa fler brödrecept.

Februari var en tung månad, då jag drog på mig en hemsk influensa och var knappt människa på en hel månad. Jag som är van att ha energi så det räcker och blir över, fick se mig besegrad av detta virus. Kanske just därför var det mycket kryddig mat på menyn. Jag lagade asiatiskt, indiskt och testade meze. Jag proppar mig full med febernedsättande och följer med väninnorna till Malmö för att titta på melodifestivalen. Vem vill missa mello hur sjuk man än må vara?! Berra och jag firar alla hjärtans dag med hjärtans goda tapas.

Innan snön började smälta bort halkar vi och alla grannarna runt på gatorna och äter mat hos varandra på årets cykelfest. Vardagsmiddagarna består mest av gratänger och biffar av olika slag. Men längre fram i mars månad kommer ljuset, värmen och våren. 
Lowes födelsedag firas med karibisk kväll och plötsligt har maten blivit färggladare och fruktig. Pappa lär mig koka kroppkakor och  radiolyssnarna läskas med våffelprat denna månad.


I april kryper de första rabarberstjälkarna upp ur jorden i vårt land och vi kan njuta av årets första rabarberpaj. Maten lyser ikapp med vårsolen och det bjuds på mycket solgula delikatesser kring påsk.

Vi dammar av grillen och njuter av årets första grillning. Grillen blir glad och lammet smakar ljuvligt.

Självklart ska en solig vår bjuda på solgula drinkar med smak av passion!


Maj visar sig bli en av de bästa matmånaderna. Vi börjar månaden med att gå bort på en fantastisk middag. Sedan drar Berra och jag till Malmö för en barnfri helg fylld med shopping, drinkar och massor av god mat. Vi sippar champagne och frossar skaldjur.
Berra och jag testade på kombinerad mat- och stadsvandring i Kalmar som bjöd på både historia och en god 3-rätters.
Och precis lagom till alla ska planera bufféer inför skolavslutningar och studentfirande så dukar Helena och jag upp en buffé i min trädgård och ger buffétips i radion.



I juni slår saluhallen i Kalmar upp portarna och Milia, pappa och jag åker dit som värsta spionerna för att spana in stället. Vi är mycket nöjda med besöket.
Bästa kollegorna och jag åker till Visby på en minisemester, men inte bara för nöjen utan även för att springa vårruset.

Precis som varje år i juni plockar vi blommor för att göra den godaste saften. Sommaren kommer till Kalmar och vi kan ägna oss åt strandhäng och grilla i sanden.

I juni testar vi på att matvandra på Alvaret och smaka på öländska delikatesser och samtidigt kika närmare på dess karga natur. Juni avslutas med ett underbart midsommarfirande med egen inlagd sill och de obligatoriska färska jordgubbarna på tårtan.

Juli blev tjejfesternas månad med både Helenas möhippa och lillasysters möhippa. Dessutom bjöd Linn till en fantastisk tjejmiddag.

Samma månad grillade jag fisk till halva släkten, men blev även bjudna på flera grillmiddagar hos vänner. Lowe vinner 3 kg Daim och när vi försöker hitta på allt möjligt för att äta upp allt så faller valet denna sommarmånad så passande på en glasstårta.

I augusti traskar jag mååånga timmar i skogen och letar efter svamp, med sköna naturupplevelser och med en del svamplycka också som ger finfina middagar.

Sista halvan av augusti spenderar vi tillsammans med släkten på Mallorca för att vara med på lillasysters bröllop. Där dricker vi en massa sangria och äter vi alldeles för mycket mat.



I september är jag med och tävlar i årets hemmakock, men snubblar dock på mållinjen och åker ut. Helena och jag sprider lingonglädje i radion och som den första höstmånaden sig bör äter vi middagar med höstens smaker.


Oktober börjar med årets höjdpunkt på Öland, självaste skördefesten. Vi åker runt och shoppar på oss öländska grönsaker och godsaker. Blir nästan ihjälskrämda på spökgården i Arontorp. Bloggens 2-årsdag firas med smarrig chokladcheesecake.



Eftersom allt i min trädgård mognat sent består denna månad av mycket äpplen och tomater. Vi testar bland annat skånsk äppelkaka.


Maten i oktober går verkligen i höstens tecken, med soppor och grytor med all sköns rotfrukter i. Och vad är väl en höst utan höstdrinkar med smak av äppel!


Jag blir glatt överraskad på oktobers sista dag när jag vinner bästa glassmaskinen.



Trots att november blir varm och snöfri värmer jag mig med bastu- och badtunnebad med både vänner och kollegor. Nu byts de kalla drinkarna ut mot värmande sådana, bara för den mysiga känslans skull. Maten proppas full med chili.

Så är vi redan framme vid årets sista månad där det lagas till mycket blandade godsaker.
Månaden fylls med julgodis, glöggmingel med både kollegor och på radion. Vi bakar pepparkakor och jag fixar några av rätterna till julbordet.

Detta fina år avslutas med en fantastiskt roligt för-nyårsfirande och en massa snittar som passar till årets sista bubblor. Jag är köksbefriad på självaste nyårafton och går bort till dukat bord, men den kvällen får ni veta mer om imorgon.

Tack alla mina fina besökare! Nu kör vi experiment i bistron ett år till, eller vad säger ni?!

22 kommentarer:

  1. Ojoj, vilket år! Så mycket god mat! Blir ju tokhungrig!
    Gott nytt år! Fortsätt inspirera med bilder och recept! Du gör det bra!

  2. Jag kan i alla fall ställa mig i kö bland de trogna Remsan-läsarna, jag kände igen i stort sett vartenda bild och inlägg :-) Fantastiskt så mycket gott och fint du bjudit på under det gångna året!

  3. Vilken fantastiskt trevlig kavalkad av ellt det goda du inspirerar oss alla med. Önskar dig god fortsättning på 2012 och ser fram emot allt gott jag ska läsa om här. Kram Mimmi

  4. Ja, ge mig ett år till! Minst!
    :-D

  5. Minst ett år till Emmy! Du bjuder på så otroligt mycket smarriga saker :)

  6. Ett imponerande år du har bjudit på. Det finns så mycket matglädje och kunskap i dig och din fina blogg. Gott Nytt År :)

  7. God fortsättning söta du!
    Kramkram i massor!

  8. Det låter bra! Ser fram emot att få följa din blogg ett år till. har fått massor av inspiration hittills :) Hoppas du får ett riktigt fint nytt år!

  9. Ny läsare till din blogg är jag, men vilken fin sammanfattning av ditt år. Jag blir så inspirerad av dina bilder då jag själv försöker lära mig ta fina matbilder! Det är inte det lättaste vill jag lova.
    Gott nytt år!
    /Emma
    www.matochglass.se

  10. Så mycket god mat! :-)

    God fortsättning

  11. Tack för intressant läsande och många fina bilder! Jag följer dig gärna :)

  12. Åh vad härligt, måste också göra en matsammanfattning. Inspirerades av dig och gjorde gurksnittar med färskost/paprikaröra igår, men toppade med avokado och hemmagjord mandelpesto, suveränt, lätt o lagom som förrätt!

  13. JÖSSES vad mycket underbart du bjudit på under året, du är en sådan inspiration! Jag älskar din blogg och är så glad att jag hittade hit :) Hoppas 2012 blir ännu snäppet bättre för dig, utan en februarimånad full av sjukdom <3

  14. God fortsättning till dig med!!!!
    Vad mysigt att få läsa om ditt år i matbilder :)
    Massor med fina bilder och läskande recept som alltid!!!
    Kram Mia

  15. Klart vi kör på ett år till, var skulle vi annars hitta alla recept till godaste drinkarna, ja och en massa god mat också naturligtvis!
    fotona sätter verkligen igång sommarlängtan hos oss...

    Ett riktigt gott nytt och god fortsättning!
    Kram

  16. Vilket härligt mat-år!

  17. Jag ser fram emot att få följa dina experiment ett år till! Vilka underbara bilder o vilket fantastiskt mat-år ni verkar haft! God fortsättning! Kram Anna

  18. du har verkligen bjudit på ett riktigt gott 2011! hoppas på nya, goda och spännande köksexperiment i bistron under 2012! god fortsättning :)

  19. TACK ska du ha för alla fina bilder, recept och inspiration. Må det bli ett lika gott 2012!

  20. Underbart att se bilderna och läsa om ditt fina år! Själv har jag anslutit mig sent, men jag stannar! Ser fram emot att se fler av dina härliga eskapader och kreationer! :)

  21. OJ (!) så mycket du hann med förra året och så roligt att läsa din tillbakablick! Tack för ett förträffligt matbloggsår och jag hoppas att 2012 blir minst lika bra! Kramar

  22. Tack för alla era fina ord! Ja, jag hoppas verkligen på ett minst lika roligt och gott 2012. Hoppas ni hänger med! Kram på er.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.