Avkopplande matshopping

1/19/2012

Vi var några som satt och diskuterade matshopping och butikernas utökade öppettider Någon tyckte synd om affärspersonalen och utbrister: Men, vad är det för människor som handlar mat klockan 22?! - Hrm... Jag! Jag är jätteglad över att min mataffär har öppet till 22. Jag kan hålla med om att personalen kanske inte ser som gladast ut vid den tiden. Inte bara för att jag mer än en gång rusat in och panikhandlat blöjor eller mjölk till morgonkaffet, så sent att jag nästan fått slänga mig på marken och rulla ut under gallerväggarna när de dras ned. Jag jobbar också sent om kvällarna och förstår er, men det lugnet som infinner sig i mataffären efter klockan 20 är underbart. Satsar man på att handla när något program alla vill se så finns knappt några andra kunder att trängas med. Det finns inga barn som är vakna och tjatar om att få följa med. Det kan låta mycket trist att sent en kväll när alla andra sitter i TV-soffan strosa omkring där i min ensamhet och klämma på avokado, men jag tror att alla småbarnsföräldrar kan känna känslan. Tro mig jag har även testat att hänga på låset tillsammans med PROs medlemmar. Men denna tidpunkt är värre än en eftermiddag när de bjuder på smakprov i butiken och alla bestämt sig för att veckohandla. Jag är mer rädd för att få en whiplashskada bland pensionärerna med kundvagnar än om jag skulle köra radiostyrdbil. Jag passar helt enkelt inte in bland dem. En gång frågade jag en dam i ullkappa som står och skalar av blasten på ett blomkålshuvud om hon brukar skala bananerna också innan hon köper dem... Nog om det.


Gluaschsoppa är snabb och smidig vardagsmat om man som jag använder färs istället för kött, men jag har tänkt att jag måste ge mig på en riktigt långkokt gulasch någon helg. Jag gör min soppa (som mer är som en gryta) på nästan samma sätt varje gång, men byter ut grönsakerna i den utifrån vad som finns hemma. Denna gång blev det rödkål, tomater och paprika. Så gott! Lowe tyckte det var så gott att det till och med slank ned lite rödkål, vilket annars är en grönsak han inte äter frivilligt.

Gulaschsoppa med färs, 4 pers.
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 l buljong
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 liten bit gul habanero
4 stora potatisar, skalade och tärnade
pepparmix
400 g nöt- eller viltfärs
2 dl tärnad röd- eller vitkål
2 stora tomater, tärnade
1-2 paprika, i bitar

Stek den gula löken i lite olja i en stor gryta. Pressa i vitlök och tillsätt buljongen tillsammans med kryddorna. Koka upp och tillsätt sedan potatisbitarna. Låt koka under lock i 10 minuter. Stek under tiden färsen och krydda den rikligt. Tillsätt färsen i soppan och låt allt småkoka i ytterligare 10 minuter. Vänd ned kålbitar, tomatbitarna och servera.

20 kommentarer:

  1. Gulaschsoppa med färs brukade min mamma gör och den var sååå god! Jag snor detta recept från dig ;-)
    Kram i massor

  2. Mmm, det där såg gott ut, det får vi nog ha till middag snart! Jag förstår exakt vad du menar att gå och handla när lugnet lagt sig både hemma och i affären. Det är sånt vi småbarnsföräldrar njuter av! Strosa omkring i lugn takt och kika lite.
    Tack för en inspirerande blogg, du gör att jag får en liten kick i köket! ;)

    Kram Fia

  3. SÅ gott.

    Måste göra till veckan, tror nog faktiskt att jag aldrig prövat på gulasch faktiskt men det såg gott ut.

    Ska även göra dina vitlöksmarinerade musslor imorgon. Har du någon herrejösses fiskgryta du kan rekommendera?

  4. Kan förstå dig när det gäller förmiddagarna. Innan jag provat trodde jag det skulle va lugnt vid den tiden och tog med barnen dit precis i början av min tvåbarnsmorskarriär. Värre än vid fyra-fem på eftermiddagarna ju! ;)
    I den affären jag brukar handla har de höjt priset på blomkål utan blast. Bra drag tycker jag :)

  5. Jag förstår dig, problemet är bara att i min stad där det är mer regel än undantag att arbeta länge om kvällarna är det aldrig lugnt i butiken. Lägger man därtill otroligt ineffektiv personal (jag skulle vilja bjuda alla butiksanställda till Sverige på studiebesök) så försvinner mitt tålamod. Så jag shoppar maten online, får den uppburen till köket och jag älskar det!

  6. Haha du är underbar ;) Ja känner precis igen det där med PROs kundvagnsrace.. de är livsfarliga. Jag tycker också det är skönt att gå och handla på kvällen när lugnet lagt sig..Risken är bara att det är ganska utplockat tyvärr. Imorgon blir det dock förmiddags shopping så jag tar på mig hockeyskydden ;).

  7. De svensk öppettiderna är helt underbara! I vissa länder stänger affärerna, även mataffärerna kl 18 och söndagsöppet är mer undantag än regel. Helt vansinnigt, med tanke på de flestas arbetstider!

    Själv jobbade jag i handeln under studietiden, visserligen möbelaffär, men reglerna var samma. Vi var väldigt glada över möjlighet till extrajobb och OB-tilläggen var inte fel.

    Gulaschsoppa är verkligen toppengott!

  8. Visst är det en viss känsla som infinner sig i butiken när man handlar på kvällstid! Dessutom påverkas ju inte de anställdas arbetstid, de får ju ofta börja en timme senare så så synd är det inte om dem egentligen :)
    sv: Va roligt att du hakar på utmaningen! Visst är det synd att man annars aldrig får användning för sina kokböcker! :)

  9. Haha, kul! :-) Jag håller med om att pensionärsrejset är livsfarligt. Marija och jag brukar trängas på Maxi på luncherna, det är också ganska...laddat. Kvällar är lugna och sköna att handla på, absolut! Fredagar är värst, för att inte tala om första fredagen efter lön... Då sitter vi i fikarummet på jobbet och bara beskådar anstormningen av bilar.

  10. Jag älskar å handla mat, egentligen alla tider på dygnet.
    Men när jag fortfarande ammade å var f-ledig var det ett tag min enda egentid att åka till affären vid halv åtta å gå där i godan ro!
    Jag är verkligen lycklig att jag lever å är småbarnsförälder på 2000-talet, då man dessutom kan köpa alvedon i mataffären tio i tio. :D

  11. Visst är det som lugnast senare på kvällen, men det innebär tyvärr också en ökad rånrisk för de som jobbar i butiken. Ägarna vill ju oftast inte att det ska vara för många anställda på plats, ekonomisk fråga eftersom personalen kostar mer vid den tiden...

    Bra sagt, det där med skala bananerna innan inköp, kan bara tänka tantens förvåning:)

  12. jag håller med dig! det är faktiskt hur skönt som helst att handla sent på kvällen. vi brukar åka till ica maxi vid åtta när de sänker till halva priset på dagsfärskt bröd och sånt, så har vi gott bröd till frukosten :) och så kan man gå där och strosa i godan ro och titta på alla möjliga saker. fredagseftermiddagarna där brukar jag vara näst intill lika gråtfärdig som de overall-klädda barnen i kundvagnarna ;)

    gulash är aldrig fel! varken med färs eller med högrev tycker jag!

  13. Men jag håller med, det är så jäääävla skönt att slippa all trängsel som det är mitt på dagen (för att inte tala om sex-sjutiden...)

  14. Gulasch - alltid lika gott!!!
    Nu sitter jag dock och funderar på vad man ska äta i helgen????
    Ha de fint!
    Kram Anna

  15. Tack Fia! Sådana snälla ord ger mig en stor kick!
    Veronnes, jag är nog ganska dålig på fiskgrytor då jag många gånger tycker fisken kokar sönder. Men karibiska smaker med chili och någon fräsch frukt är alltid gott till lax.
    Anna, jag klurar också på helg maten...

  16. Amen gu sååå gott.älskar gulasch soppa men ja kan lova har inte ätit de sen jag gick i gymnasiet som var si så där 11år.helt otroligt.
    detta ska jag jag göra snart.tack för att du delar med dig av de goda.

  17. Vårt ICA Maxi har öppet till 23 till och med! Jag ÄLSKAR att handla runt 21.30-tiden. Mysigt, lugnt osv. Hellre det än att sitta i TV-soffan ;-)

  18. Att handla sent gör jag inte så ofta, varför gör jag inte det? Utmärkt, tackar för ditt tips där ;) När jag var föräldraledig vet jag att det inte var så lugnt att handla tillsammans med pensionärerna heller! ;)

    Soppan ser fin ut!

    Sv: Hoppas du vågar dig på något indiskt recept, hade varit kul! :) Kram!

  19. hej!!!
    jag jobbar på ett maxi och jag jobbar gärna till 22... hatar mornar...

    och dessutom e det lugnare på kvällen även för oss personal...

    jag tycker det är helt ok att folk handlar sent och jag e glad när barnen inte är med (sorry alla föräldrar) men det är inte kul med skrikande ungar på en arbetsplats...

    det som skulle kunna ge mig en sur min på kvällen är när någon kommer in å ska storhandla 2 minuter innan vi stänger... hur tänker man då???

    tackar för skön inspiration ska nog göra gulaschsoppar snart... :-)

  20. Åh Diana vad jag blir glad! Då kan jag fortsätta handla sent om kvällarna. Jag lovar att bara panikhandla och inte storhandla precis innan stängningsdags.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.