Min matrevolution?

1/04/2012

Idag besökte jag och en annan mamma våra barns skola. Vi var nyfikna på vilken mat som serveras och är den bra? Jag har försökt fråga Lowe om maten, men han tycker att jag tjatar, så nu har han bestämt sig för att inte prata om skolmaten. Va?! Skulle jag tjata om mat?!
Vi hade bestämt träff med kökschefen på skolan. Det vi ville prata om var frukost, mellanmål, grönsaker, färdigfabricerat v/s lagat från grunden. Det som möter oss är en underbar tjej, som tidigare arbetat som kock inom restaurangbranschen och tillträtt på denna tjänst i höstas. Snabbt visar det sig att vi brinner för samma saker! Hon hade redan genomfört en del förändringar, men mycket styrs utifrån Livsmedelsverkets (lite förlegade) rekommendationer och en del styrs uppifrån/centralt. Ut ur köket hade en del otäcka kryddblandningar åkt, som innehöll glutamat och de sötade mjölkprodukterna (wihoo). De har hittills uppnått att 42% av allt som köps in är ekologiskt! Köttet är dessutom närproducerat och grönsakerna likaså. Hon har även gjort egen müsli och testat att bjuda på hembakat bröd (ja, alla vill inte ha hembakat...), men det är svårt att få tiden att räcka till. Men det finns så mycket kvar som behöver förbättras, utöver att försöka få in bättre bröd. Om det ska gå att få bort halv-/helfabrikat, behöver köken göras om, då de är anpassade för att värma mat som kommer i kartonger. Bara det är helt sjukt tycker jag. Jag har så svårt att förstå varför som till exempel chicken nuggets (som innehåller bara 40% kyckling!) överhuvudtaget måste finnas på matsedeln. Jag har full förståelse för att de inte trillar över 2000 köttbullar som dessutom inte får plats på deras stekbord, men det finns mängder med rätter som kan ersätta färdiga köttbullar. Men barnen önskar och ber om samma mat de är vana vid och när de får önska kost så är det mer tacos, hamburgare och pizza de vill ha. Och jag säger inte att dessa rätter måste tas bort helt från matsedel, men är det verkligen någon unge idag som aldrig skulle få äta tacos om de slutade servera det i skolan? Men det är en stor process att ändra maten i skolan och alla vill inte det. Alla bryr sig helt enkelt inte. Bara en sådan sak som att vår skola var den enda som inte serverade julmust till julbordet... Läsk i skolan?!  Ja, dagisen är inte bättre alla gånger. Ni kan tro att jag höll på att smälla av när Lowe var 2 år och hade fått julmust på dagis. Det var första gången han drack läsk... Så nästa steg blir att träffa den person som är kostsaamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Nu ska jag sluta låta som en militant mamma och bjuda på lite god mat istället. Har ni inte börjat er kålfrossa så är det hög tid nu. Kål är inte bara billigt utan även nyttigt och gott. Try it!
(Som ni ser har vi haft svårt att elda upp adventsljuset och ändå har vi ljus tända varje dag...)

Apelsinkryddad kyckling med savoykål och äpple, 4 pers.
4 kycklingfiléer eller 8 urbenade kycklinglår
1 kryddig korv, tex chorizo (ca 100 g) alt. strimlad, stekt bacon
2-3 msk svensk stark senap
1 apelsin, skalet finrivet
salt & vitpeppar
5 dl kycklingbuljong
2 äpplen, urkärnade och klyftade
1 savoykålshuvud, i mindre bitar

Skär en ficka i varje filé, bred ¨senap i fickan och fyll med chorizo/bacon och apelsinskal. Fäst ihop med tandpetare. Krydda kycklingen med salt samt vitpeppar och bryn kycklinglåren i smör i en rymlig stekpanna/gryta. Slå buljongen runt kycklingen och låt den sedan sjuda i hönsbuljongen i 15-20 minuter. Tillsätt äppelklyftor och kål de sista 5 minuterna. Smaka av buljongen och serva tillsammans med kokt poatis.


20 kommentarer:

  1. Vad härligt att du engagerar dig! Vi bor i en liten kommun med bra kostpolicy för skola och förskola. På min sons förskola har man bland annat egen kock och eget tillagningskök (många har mottagningskök där maten endast värms upp),Sockrade produkter serveras inte, barnen hämtar själva sin mat från uppdukad buffé (alla smakar ändå på allt) och en vegetarisk rätt i veckan med mera. Bra tycker vi!

  2. Halleluja!! Även om jag inte har barn i skolålder så är detta verkligen något jag brinner för! Något jag verkligen skulle vilja jobba med/för. Det är viktigt att barnen får bra mat och VILJA äta något annat än tacos, hamburgare etc. som de VET är gott. Bla bla bla.....
    Kål! Japp! Me like. Har lite savoy i kylen så detta kanske jag lagar till i helgen. (dock gillar olivers mage kål sådär....)

  3. Underbart! Fortsätt kämpa!

  4. Jag har tur att ha barn som går i skola där maten lagas från grunden. Och på dagiset där yngsta killen går kommer maten varm, från några hundra meter därifrån strax den ska ätas.
    Dock är det på många andra ställen så att maten körs varm eller kall långa sträckor eller långt tid i förväg vilket innebär att näringsvärdet med all sannolikhet påverkas. Eller så är det så som du säger att de värmer upp halvfabrikat.
    Dock kan jag trösta er med att hygienen oftast, för att inte säga alltid, är väldigt bra i kommunala kök :)
    Hälsa Ann-Sofie från mig när ni går vidare till "nästa steg".

  5. Heja! Kan du inte komma hem till oss oxå och göra lite revolution! ;)

    Kram Petra

  6. Intressant läsning och roligt att ni är så engagerade! Kram

  7. Underbart med föräldrar som bryr sig! Följer själv debatten både utanför och inne så att säga. Ska om några veckor ut på praktik och har valt att lägga den hos kostchefen i en närliggande kommun. Mycket spännande och intressant!
    Till dig är det bara att heja på, desto fler som bryr sig, desto lättare blir det!

  8. Gött att höra om föräldrar som engagerar sig (på riktigt). Go Remsan!
    Nu har ju inte jag några kids, men det är ju så man önskar man själv skulle vara. Läsk i skolan, sånt kan jag bli förbannad av. På riktigt.

    Jaaadå, kålen har hittat hem till mig! Senast var pak choi på besök. Gott!

  9. Skulle vilja ha ett tips från dej.
    Jag älskar att baka men är ingen hejare på matlagning men till födelsedagen nästa vecka ska föräldrar och syskon med familjer bjudas på middag. Jag tänkte bjuda på kycklingfiléer kryddade med Santa Marias cacao & chili inlindade i bacon som jag sen kör in i stekpåse i ugnen och till det servera färskpotatis. Jag skulle vilja ha en kall sås till detta.
    Har du något gott förslag?

  10. Hej!
    Intressant inlägg, speciellt för mig som nu jobbar i ett skolkök. Jag kan säga att ni har tur med er sons skolmat. Jag har oxå tur som jobbar i en kommun (Svedala) med en engagerad kostchef. Det beror mycket på denna person hur maten blir. Det skolköket jag jobbar i är utsett till ett av Sveriges 12 bästa och vi har fått pris för detta. Det dom har tittat på är bla. ekologisk mat, tillagat från grunden och att man skapar en trivsam miljö för barnen att äta i. Mitt jobb är så oerhört tacksamt för vi får ständigt komplimanger för god mat både av elever och lärare. I vår kommun har alla skolor och förskolor eget kök med egen kock/kockar. Detta har vår kostchef fått slåss mycket för. Vi köper in en del halvfabrikat för att vi måste, som du säger man kan inte stå och rulla och steka 7000 köttbullar som det går under en lunch. Men vi har detta 1 ggn /termin så därför tycker jag det är helt ok. Dessutom serveras det antingen hemmagjord potatismos eller kokt potatis med hemgjord sås till så det blir en helt ok middag ändå! Hamburgare och tacos har vi oxå max 1 gång/termin. Pizza har vi aldrig. Ofta har vi husmanskost som många barn aldrig hört talas om och då kan dom rynka på näsan men det gäller att komma ihåg att ett barn behöver smaka på en sak 15 ggr innan dom vant sig och vet om dom gillar det så där får man inte ge upp! :D Det jag vill komma till är att variationerna inom kommunerna är oerhört stora! Som i Lunds kommun tex har dom endast stora centralkök där mat skickas ut till andra skolor och fsk. Detta ger väldigt negativa konsekvenser på kvaliteten på maten. Och det hänger nästan uteslutande på kostchefen hur det fungerar i just den kommunen. Detta ligger mig varmt om hjärtat och jag hade kunnat skriva ännu mer! :D

  11. Vilken fräsch mellandagsrätt!
    Lo:s förskola har bara ekologiska grejer, det för mig är viktigare än att de får glasspinne när någon fyller år osv. Hon är inte överdrivet intresserad av socker, och frukt finns alltid. Nä bra kvalité är viktigast!
    Känns som att det kanske inte blir så när de börjar "riktiga" skolan sen.
    Av hela min skolgång gillade jag gymnasiet bäst, fanns stor salladsbuffé, alltid vegatriskt och lite roliga rätter!

  12. Så bra Lowes skolmat låter jämför med det jag fick i skolan, även om hans också kan förbättras.

    Innan jag började skolan åt jag min mammas och min mormors fantastiska mat lagad från grunden, sedan på dagis hade vi en egen kokerska så det var samma typ av mat även om jag inte älskade allt.

    Sen kom skolan coh mat som lagats centralt och värmts upp i timmar, och personalen fick inte laga mat i vårt skolkök för det var inte heller rätt utrustat. Länge trodde jag att lasagne och ravioli var hemska maträtter eftersom jag bara smakats skolans version, det var inte mat vi åt hemma på 80-talet.

    Minns när vi åkte iväg med elevrådet och en av mattanterna (ja, de kallades ju så då) skulle laga lasagne, jag våndades tills jag fick smaka och upptäckte att det ju var riktigt gott bara det inte kom från centralköket. :)

    Världens längsta kommentar, men ämnet berör och det är roligt att ni blev så positivt bemötta!

  13. Så roligt att höra fler håller med och att maten är riktigt bra på många dagis och skolor!

    Anonym, eftersom det låter som kycklingen är lite kryddstark skulle jag satsa på en fruktigare sås. Nedan följer tre förslag. Hör av dig om du tänkt något helt annat.

    Mangosås:
    2 dl matyoghurt
    2 msk mango chutney
    1 tsk sambal oelek
    1 mango, skalad, urkärnad och tärnad (uteslut om du vill ha en slät sås)

    Mangosås, 4 pers.
    1 mango, skalad och delad i mindre bitar
    2 msk sweet chilisås
    1 msk farinsocker
    ½ msk mörk rom
    ½ lime, rivet skal och pressad juice
    ½ tsk salt

    Mixa mangobitarna med övriga ingredienser till en slät sås.

    Papayasås, 4 pers.
    3 dl gräddfil
    2 msk persilja
    1 msk riven pepparrot
    1 krm salt
    1 papaya (mango går också bra) i små tärningar.

    Blanda gräddfil med kryddorna och vänd sedan ned papayatärningarna.

    Ananassalsa, 4-6 pers.
    500 g ananas, i tärningar (1 hel frukt)
    3 salladslökar, skivade
    1 röd chili, finhackad
    1 msk råsocker
    1 msk rapsolja
    1 msk vitvinsvinäger
    1 msk limejuice (½ lime)
    ½ tsk salt

    Blanda socker, olja, vinäger, limejuice och salt. Låt stå tills sockret löst sig. Blanda ananas, lök och chili i en skål. Häll över dressingen och låt gärna dra någon timme.

  14. Go Remsan! När Olof och jag har barn kommer jag också att vilja ha koll på vad barnen äter. Verkligen ett jättebra initiativ att ha möte! Och den där läsken - inte okej, alltså! Kram, och trevlig helg!

  15. Stort tack på förslag på kalla såser, nu har jag bara beslutsångest, alla låter ju jättegoda!

  16. Jätteintressant inlägg från dig!

    Mina barn säger inte allt för mycket om skolmaten de får. De det pratar om mest är att den kokta potatisen ALDRIG smakar gott.

    De får risgrynsgröt till lunch lite då och då och min tjej har väldigt svårt för ris och då är jag väldigt tacksam att hon gillar deras grönsaksbuffé.

    Jag vill gärna sätta mig in i vad det är för halv- och helfabrikat som serveras och hur mycket som är ekologiskt och närproducerat. Läser alltid med intresse när andra föräldrar diskuterar skolmat och näring med vår skola.

    Trevlig helg!

  17. Som sprillans ny läsare av din blogg läser jag lite här & lite där. Skolmat är ett intressant ämne tycker jag. Speciellt skolmat och barns önskningar, för barn önskar ju det som de är vana vid att äta. När min dotter lista sin 5-i-topp-mat kommer isterband och dillstuvad potatis på delad första plats tillsammans med kålpudding. Stekt strömming och mammas (min) hemgjorde pizza ligger också högt uppe. Regniga hälsningar Meg Sunesson

  18. Har nyligen hittat din blogg och läser den nu regelbundet, många trevliga recept har jag hittat redan.

    Blev dock lite förvirrad av receptet här ovan, stod korv i ingredienslistan men bacon i beskrivningen hur man gör, jag antar dock att man kan välja antingen bacon eller stark korv och det blir gott med vilket som. ;)

  19. Åsa, jag vet faktiskt inte hur jag tänkte så här efteråt. Jag använde chorizo, men tyckte säkert att det går lika bra med bacon. Är ofta så när jag lagar mat att de ändras lite under tiden de blir till. Kan ha tänkt använda bacon, men hittat en chorizokorv som blivit över eller något i den stilen.

  20. Jag känner igen det där, det blir att man hittar något i kylen och bestämmer sig för att användadet.

    Hur som helst, jag lagade rätten igår, med bacon, och det blev kanongott, får testa med chorizo eller liknande nästa gång. Tror att det blir lika gott oavsett vilket man använder. Det var en rätt helt i min smak. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.