Vad vill du bli bjuden på?

1/10/2012

När jag kikade in hos Mårtenssons för någon dag sedan så bjöd de på receptet på en kreolsk gryta de ätit och samma dag skulle de äta revben. Vilket var tvärtemot vad vi hade gjort. Kan man säga annat än: great minds think alike!

Det där med vad som klassas som vardagsmat, festmåltider och söndagsmiddag är lite olika i hemmen. När Berras morfar fortfarande levde så hade han bara ett krav på middagsbjudningarna - han vill inte bli bjuden på kyckling. Nu var det så att han bodde väldigt nära Guldfågeln och handlade ofta i deras butik, så kycklingen var för honom vardagsmat. Kreolsk gryta verkar många klassa som festmat och kanske beror det på att de flesta recept innehåller fläskfilé. För det vet alla som vuxit upp på 80-talet att det är fin festmat det! Eller så beror det på alla ingredienser. Det gäller att ni gillar syltlök och cornichons för de gör en hel del av grytans smak. Jag bytte ut fläskfilén mot kycklinglår och så njöt vi av grytan en söndagsmiddag. Söndagssteken fick helt enkelt se sig brädad.


Kreolsk gryta med kyckling, 6-8 pers.
900 g urbenade kycklinglårfiléer, dela dem ev. på mitten
200 g kryddiga korvar
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
3-4 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 msk chilisås
1 tsk sambal oelek (om man vill ha lite hetta i såsen)
1 tsk mejram
200 g syltlök (avrunnen vikt)
200 g cornichons (avrunnen vikt)
200 g svarta oliver
2 röda paprikor, i bitar

Bryn kycklingen lite runt om i en stor gryta. Salta och peppra. Lägg i korven och låt den fräsa med en stund. Slå över grädden och tillsätt vitlök chilisås, ev. sambal oelek och mejram. Låt grytan koka 15 minuter. Blanda ner syltlök, cornichons, oliver och paprika. Koka grytan ytterligare 5 minuter.Servera tillsammans med ris eller matgryn.

13 kommentarer:

  1. Vi håller med du, både vad gäller festmaten och vad gäller att "Great minds think alike":) Det var ju nästan som man trodde att vi hade någon form av telepati där...
    Oliver ska vi absolut ha i vår kreol nästa gång, bra tips!

  2. Låter bättre än en söndagsstek tycker jag. Cornichoner är vårt favoritsnacks här hemma. Hoppas jul och nyår var god, i dubbel bemärkelse ;)

  3. Härligt att se en repris på denna gryta så snart igen! Nu finns det inget val än att göra detta.
    Helgmat och vardagsmat kan variera hos oss. Ibland är helgmat sådan mat som går väldigt snabbt att laga bara för att alla hellre vill göra annat än att stå i köket. Då kanske det blir något helt ohelgigt såsom soppa. Här låter vi lusten styra en hel del om det inte är så att vi lyckats få till en månadsmatsedel.

  4. Funderade just vad man bjuder sin 90-åriga morfar på för middag. Kan tänka mig att han förväntar sig potatis. Kanske kött. Eventuellt lite sås. Troligtvis gelé. Nä, kanske ska chocka med en kreolsk gryta. I mina ögon låter det festligt gott!

  5. Hej fina du,
    du har en award som väntar på dig inne hos mig... come and get it vetja!

  6. Den där grytan är en riktig klassiker! Jag brukar göra en helveg-variant med extra paprika, svarta oliver och cornichons. Mmm.

    Hoppas allt är bra hos er, Remsan!

  7. Jag skulle gärna prova Charlottas helveg-variant jag, för det låter som att det finns myckeet goda smaker i den där grytan, jag har faktiskt aldrig provat O.o

  8. Kreolsk gryta är UNDERBART. Kul att den kommer tillbaka - en riktigt bra retrorätt (från 70-talet tror jag, men själv åt jag den i "första renässansen" på 90-talet).

  9. kreolsk gryta är mums! väldigt längesen dock jag kockade till en...

    min pappa är lite som berras morfar då, han vill absolut inte heller bli bjuden på kyckling. men det beror mest på att han inte tycker om det. själv äter jag gärna kyckling, både till vardag och fest :)

  10. Visst är det gott! Så se till att laga detta nu!
    Amy, tack snälla du!

  11. Ser jättegott ut, har aldrig sprungit på en gryta med syltlök och cornichoner innan.

    Lustigt det där med festmat. På mitt dop serverades det kassler för det var fint då, nu skulle man ju aldrig tänka sig att bjuda på det. :)

  12. Ja, kassler var verkligen festmat ett tag. I alla former. Extra lyx var det när det var smördegsinbakad.

  13. Det var ett tag sedan jag var här och nu när jag kommer ramlar jag rätt ner i en gryta som får snålvattnet att flöda! Mums vad det låter gott!
    Kram på dig :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.