En god variant på köttfärsås

2/29/2012

Idag på jobbet pratade vi om när barn försvinner. Ja, alltså inte på så sätt att de inte kommer tillbaka utan när de är borta en längre stund och man hinner tänka alla möjliga hemska tankar. Mina barn försvinner titt som tätt så jag borde inte bli lika hispig varje gång. Nu får ni inte tro att jag helt saknar koll på mina barn, de är bara helt oblyga och orädda och har en förmåga att stosa iväg. Jag var likadan som liten. En gång när jag försvann på Domus och de ropade i högtalarna: "Jimmy Svensson söker sin mor" förstod först inte min mamma att det var mig det gällde. Jag var 3 år och hade knappt fått något hår (det är sant!) så de trodde att jag var en kille. Hon hittade mig inne i informationsbåset uppe på disken dinglandes med benen helt obekymrad. Precis som mina barn är när de försvinner. Idag letade jag efter min dotter i nästan en kvart - på dagis! Vi hittade henne inne på en annan avdelning på toaletten och hon fattade inte alls varför vi ropade så mycket. Hon skulle bara kissa juh...

Dagens middag från Middagskorgen var helt i vår smak. Köttfärsås med asiatiska toner är som gjort för familjen Torsund. Oavsett om ni som vi är tokiga i asiatiskt eller bara vill ha en trevlig variation på den vanliga köttfärssåsen, så laga detta! Ni kan antingen serverade köttfärsåsen på nudlarna som om det vore spagetti, men skippa parmesanen ;-) Lite hackade nötter passar då bättre. Eller ät den som jag gärna vill ha köttfärssåsen i salladsknyten.

Köttfärssås med asiatiska toner, 4 pers.
500 g nötfärs
2 morötter, tunt skivade
1 rödlök, finhackad
1 röd paprika, strimlad
1 burk kokosmjölk
(2 dl vatten, om du vill ha köttfärssåsen mer "såsig")
1 köttbuljongtärning (denna glömde jag ha i)
1 citron, rivet skal (spara fruktköttet och servera till)
1 tsk curry (jag använde röd cyrrypasta)
½-1 tsk sambal oelek
salt (jag saltade med kinesisk soya istället)

Tillbehör:
äggnudlar + sesamolja (ett måste enligt mig för det är så gott)
isbergssallad
strimlade socker ärtor
resten av citronen utan det yttersta skalet
ev. hackade jord- eller cashewnötter

Fräs nötfärs i olja i en stekpanna. Tillsätt morötter samt lök och fortsätt att steka lite till. Tillsätt paprika, kokosmjölk, citronskal, currypasta samt sambal oelek och låt koka upp. Red eventuellt med maizena blandat med lite vatten och koka upp igen och smaka av med salt/soya.
Servera köttfärssåsen tillsammans med kokta nudlar och krispig sallad samt klyftor/skivor av citronen du stal skalet av. Kanske lite strimlade sockerärtor och hackade nötter. Ät och njut!

17 kommentarer:

  1. Toner som låter som ljuv musik i våra öron!

    Sådan moder sådan dotter och son då alltså.

  2. Det ser jättegott ut. Det ska jag absolut testa :)
    Mina barn är ganska bra på att gå iväg själva också. De struntar i om vi är i närheten eller ej. Jag har fått höra att riktigt trygga barn gör så, så jag försöker tänka på det istället för att tro att de inte vill lyssna :)

  3. Låter spännande! :)
    kram
    Lana

  4. Ja se barn, de är äventyrliga till sin natur ;) Som tur är gör våra barn inte så... ännu! :)

    Spännande med asiatisk touch!

  5. Tack för kul berättelse.
    Själv drog jag till stan på min trehjuling vid tre års ålder. Vi hade ca 1,5 km till stan...

    Detta recept var helt i min smak, gillar asiatiska smaker.

    Ha det gott1

  6. Ongar!!!:)
    Härligt med lite varianter av köttfärs!

  7. Gott och fräscht! Och så med isbergssallad till. Det är så krispigt och gott.

    Domus, ha ha! Tänk när varenda stad i Sverige med självaktning fick sitt Domus. Ofta en riktigt ful, grå byggnad där alla handlade. Nostalgi :-) Domus eller Dåmus?

  8. Låter onekligen spännande och gott!!!
    Du må tro att jag längtar efter att laga mat i köket sen=)
    Såg ut osm att ni hade det kul på Mello!!
    Nu hejar vi på Loreen=)
    Kramis

  9. Det tror jag också. Lite väl trygga bara :-)

  10. Oj! Riktigt så våghalsiga hoppas jag inte mina barn blir.

  11. Dåmus här ;-)

  12. Ja, det var superkul!
    Heja Loreen! Okej, lite Danny ;-)

  13. Ja visst har man fått berättat för sig hur man bara "försvann". Men jag satt mest på olika ställen i huset och ritade tydligen. Tyst som en mus, så mamma och pappa trodde jag var försvunnen.

    Alla variantioner av färsåser välkomnas! Gillar tillbehören också.

  14. Låter jättegott! Man snöar ju så lätt in på "valig" köttfärsås... Kram Anna

  15. Låter supergott, helt klart i min smak också. Synd att vi inte bor närmre för då kunde jag ju hängt bakom husknuten och tiggt rester för det är inte mycket av er mat jag inte skulle vilja smaka på ;).

  16. Nämen usch, det är ett av mina hemskaste minnen när sonen typ 5 år försvann från bryggan i Smögen när vi var på semester, jag har aldrig varit så rädd, vare sig före eller efter. Jag sprang den där jä*kla bryggan upp och ner och frågade alla jag mötte om de sett en liten mörk pojke... Ingen!

    Han hade kommit bort ifrån oss och travat fram till ett större sällskap och frågat om de sett hans mamma och Janne (mitt ex), och om de kunde skjutsa honom till Nora då han tänkte att vi kanske åkt dit (vi hade lånat Jannes pappas bil där) för han såg inte bilen och trodde att den inte stod kvar... Jag tjöt som en stucken när de hittade oss och jag förstod att han var vid liv och satt och mumsade glass som om inget hänt!

  17. Härliga ungar! Jag var nästan likadan och delade tydligen glass med främmande kids när jag var liten. Totalt oblyg. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.