En lasagne i final

4/18/2012

Idag har jag varit och shoppat paket till finaste Alma (lillasysters dotter) som fyller 8 år imorgon. Vad köper man till en tjej i den åldern? Jag hade försökt fiska lite efter någon bra present och får till svar att kläder önskar hon sig. Lätt, tänker jag och i samma andetag att vi har väl typ samma stil, Alma och jag. Yeah right... Jag är snart fyrtio...  Inser verkligen skillnaden där bland barnkläderna och blir grymt avundsjuk. Jag vill också kunna ha sommarblommiga byxdressar utan att se ut som jag glömt ta av mig pyjamasen. När jag var barn hade även vi hela dressar (hette inte så fint som OnePiece då) i velour och till det skulle man som tjej ha sammetsskor med rem. Fler som hade det? Jag minns också en del som hade superfräscha unga mammor som passade i dessa dressar, men de var ändå mammor och kunde aldrig bli lika coola som någons häftiga storasyrra. Face it Emmy du hade inte passat i Almas present, fast jag tror att Alma kommer gilla den och blir coolaste tjejen i sommar i alla fall!


En sak som är säker är att Remsan och Middagskorgen är en oslagbar kombo! Jag har tidigare testat att göra Leif Mannerstöms kycklinglasagne som inte gick hem fullt ut hemma hos oss. Här är Middagskorgens variant med en tvist av Remsan och denna får full pott! Ledsen Leif, men denna vecka fortsätter inte du till final. Om ni inte äter kyckling så byt ut den mot grönsaker eller så testar ni denna vegetariska lasagne.



Kyckling- och spenatlasagne, 6 pers.
500 g benfri kyckling, strimlad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
500 g passerade tomater (jag skippade vattnet som skulle vara i)
2 tsk torkad basilika

100 g färsk babyspenat
150 g fetaost (en ostgalning kan inte laga en lasagne utan ost...)

Béchamelsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
½ tsk riven muskot
lite salt
1 krm vitpeppar
1 pkt färska lasagneplattor (brukar vara 12 små eller 6 stora)

Sätt på ugnen på 225°. Fräs kycklingbitarna i lite olja i en stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt gul lök och vitlök och stek ytterligare några minuter. Häll över passerade tomater och strö över basilika. Låt allt puttra i 5 minuter.
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken grädden samt smöret. Sjud tills såsen blivit riktigt tjock. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar.
Bred ut lite av såsen i botten på en ugnsform. Täck med en tredje del av lasagneplattorna. Bred ut hälften av kycklingröran, hälften av spenaten och hälften av fetaosten.


Ringla över lite sås, täck med ett nytt lager lasagneplattor och upprepa allt ytterligare en gång. Täck med ett sista lager lasagneplattor och resterande sås. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.


19 kommentarer:

  1. Anonym sa...

    Åhhhh gode tid vad gott du bjuder på idag gahhhh nu blev jag hungrig inte bra jag ska ju lägga mig nu! kram Sofia

  2. Läckert med fetaost i lasagnen! Låter jättegott med kycklingsås i stället för den vanliga köttfärssåsen, även om det också är väldigt gott. Det borde väl gå att använda fetaost till den också förresten... Heja fetaosten! Och halloumin!

  3. Jo det där med kläder är inte lätt. När jag kommenterar att något plagg är "sött" får jag ett surt ögonkast tillbaka från Hanna och kommentaren -Sött!!....nej mamma coolt ska det va! ;)
    Men middagen har du i alla fall lyckats med och bra variationer på lasagne sitter aldrig fel.

  4. Jag gör min lasagne på kalkonfärs som jag köper fryst hos Ingelstad kalkon. Inte så klumpigt som kycklingfärs. Jag har aldrig provat med kycklingfile' - men det ser väldigt gott ut! Spenat är fantastiskt i lasagne. Tack för spännande recept.

    Jag minns velourdressar och annat. Är lite äldre än du,hrm, så jag minns en massa moden som kommit och gått.

  5. Du har rätt, allt med ost i är så gott!

    Jag minns inte de kläderna alla, betyder det att jag är mycket mycket yngre än dig då? ;)

  6. Lasagne är en fantastisk rätt när man kan blanda i lite vad som helst! Din lasagne ser härligt krämig ut!

  7. Du lyckades med det omöjliga - att få lasagne att se snyggt ut på bild! Fantastiskt!

  8. Ser farligt god ut min vän =)
    Detta recept sparar jag ;-)
    KRAM

  9. åh gu va gott de ser ut,nu blev man allt sugen.var allt för länge sen man åt lasagne

  10. Ja, det blev en mycket krämig lasagne. Precis som det ska ;-)

  11. Mumsfilibabba!!!
    Du är så härlig, blir så glad av att läsa dina inlägg. Ser nu framför mig dig i en velordress med sammetsskor, fast en vuxen Emmy då! Gillart;)
    Må gott!
    Kraaaaam

  12. Åh mums! Gör nästan aldrig lasange, glömmer alltid köpa plattor ;-)

  13. Ost kan man aldrig få för mycket av. Just nu är jag trött på lasagne efter tre dagar i rad men nästa gång testar jag gärna denna!

  14. Mm..kycklinglasagne säger jag inte nej till. Med spenat också extra gott. Men vad var det för fel eller skillnad på den andra kycklinglasagnen?

  15. Lasagne är verkligen grymt gott! Bäst av allt är att den är ÄNNU godare dagen efter.

    Hoppas ni får en fin helg, Remsan!

  16. Ser jättegott ut! Och lite roligt att ni kunde slå Leif... ;-)

  17. Tant Gul, det som den andra lasagnen föll på tror vi var att det var parmesanost i. Barnen som vanligtvis älskar parmesan tyckte inte det var gott i lasagnen. Plus att parmesan inte blir så krämigt när det smälter som mycket annan ost. Vi vuxna gav den högre betyg än barnen. Men denna lasagne tyckte hela familjen var mycket god.

  18. Idag gjorde vi din lasagne till middag. Den blev jättegod! Barnen var tveksamma när de hörde att det inte var vanlig lasagne, men när de väl smakat var de nöjda!

  19. Kul att höra!!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.