Fredagsmys med tapas

4/21/2012

Igår hade jag en så skön dag. Barnen följde med farmor till Nybro simhall, så jag var alldeles ensam från elva till Berra kom hem vid fem. Jag åkte och handlade i min ensamhet och gick där och strosade i godan ro. Tjejerna i charken frågade till och med förvånat om jag var ensam, för de kommer säkert ihåg alla gånger barnen bråkat om vem som ska ta nummerlapp och när jag fått hejda dem så de inte drar ut hela rullen med nummerlappar. Vi hade riktigt ruggigt väder hela dagen och jag var så frusen, då var det riktigt skönt när Jessica drog med mig på en löprunda på eftermiddagen. När barnen kom hem hade de redan ätit middag, så vi åt bara plockmat/tapas tillsammans på kvällen. Som vanligt var vi sugna på allt möjligt och hade lite svårt att bestämma vad vi skulle ta fram. Då dök ett par vänner så lägligt upp och vi fick vi anledning att ta fram fler rätter. Här kommer vad vi mumsade i oss igår. Jag säger som Lowe: - Den här maten äger. Den äger fett. Ja, så gott är det med blandat plock tycker jag.

I för grunden ses tre olika ostar; taleggio, chaumes och en färskost smaksatt med körsbärsvin. De två första brukar alltid vara goda, den sistnämnda var ett wildcard som blev lite av en besvikelse.
Vi hade även lite färska räkor ett par pilgrimsmusslor stekta i chiliolja, rökta musslor och så gjorde jag en halv sats aioli. Favoritsalamin spianata calabra fanns så klart bland de kalla charkuterierna och även prosciuttoskinka, som är Lowes favorit bland de lufttorkade skinkorna. Barnen vill gärna ha färsk frukt bland plockmaten och denna gång hade vi galiamelon och ananas.

I frysen har jag haft en hummer liggandes sedan dagarna efter nyår då jag brukar passa på att fynda när de reas ut efter nyårshelgen (smålänning som jag är). Där hade den blivit liggandes tills helgen då jag tog fram den. Jag blandade smör med vitlök och lite persilja samt gräslök som fick smälta ned över hummerhalvorna i ugnen.

Jag hade även köpt smala ljusgröna paprikor som är lite sötare än vanlig grön paprika i smaken. Dessa var min tanke att fylla hela med ost, men insåg att de var för smala och det skulle bli för pilligt. Delade dem därför på längden och fyllde med chili och cheddarost. Som ni ser på bilden gick det så där för osten ville inte stanna kvar i paprikahalvorna, men de blev goda hur som helst.


På bordet ses även världens enklaste baguetter, som brukar vara återkommande på våra vår- och sommarbufféer. Måsen heter öppnaförskolan som vi alltid gick till när jag var mammaledig med barnen och receptet kommer därifrån.

Måsens matbröd, 2-4 baguetter
25 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
1 dl kall mjölk
1 msk honung
2 tsk salt
12 ½ dl vetemjöl el. 1 ½ dl grahamsmjöl/rågmjöl + 11 dl vetemjöl

Rör ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Och blanda ihop till en lös deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1-1 ½ timme. Sätt ugnen på 240°. Mjöla rikligt på bakbordet och häll ut degen. Platta försiktigt ut den och skär den i 2-4 bitar/längder. Lägg dem på en pappersklädd plåt. Grädda baguetterna i 15-20 minuter. Obs! Knåda inte degen!

Om vi blev mätta? Vad tror ni? ;-)

25 kommentarer:

  1. Och doggybaggen tar du och skickar till mig! Älskar sånt här! Funderar på om jag inte ska ta bara och fixa plockigt till valborg ifall det inte är grillväder. Är ju så himla gott men också bekvämt när man är ett gäng.

  2. Konstigt, man tror inte man ska bli mätt på plockmat men istället brukar man bli proppmätt! Så mycket gott!!

  3. Oh ja! Jättemätta tror jag :-)
    Hade gärna satt mig vid det matbordet.

  4. Så mycket gottigt mmm. Måsens bröd/baguetter ska jag testa, lördasgskramar.

  5. Yes, yes yes, vi kör plocket nästa helg för nu kan vi inte hålla oss mycket längre, blir ju så frestad:)

  6. Anonym sa...

    Så mycket gotti gotti : ) blir sugen : ) kram Sofia

  7. OMG vilket bord! Blir mätt bara av att titta på det. De där bröden verkar fantastiska. Speciellt som du poängterar att de inte ska knådas. Heaven, låter för bra för att vara sant :-)

    Hoppas lördagen blev lika god!

  8. Vat inte vad jag ska säga :) Världsklass!

  9. Mums en fredagskväll helt i min smak. Jag älskar plockmat!! så Frostrosor, vi blir två om den doggybagen ;)

  10. Ja, plockmat är så gott och jag gillar när man kan äta lite av alla sorter! Mums :)

  11. INte illa alls att kunna plocka fram detta så där bara, när det kommer gäster. Ser jättegott ut alltihopa!

    Kram Malin

  12. Detta är ju ett riktigt plockkalas. Ser jättegott ut!!

  13. Är allt detta något som bara råkar finnas hemma? Eller ligger det planering bakom? Jag är mycket imponerad hur som helst.
    Jag älskar ju också plockmat som du vet... vilken vacker syn!

  14. Hummern, räkorna och pilgrimsmusslorna hade jag i frysen. Rökta musslor har vi alltid hemma. Den lufttorkade skinkan och salmin hade jag handlat i början på veckan. Frukten och ostarna handlade jag tidigare på dagen. Så lite spontant och lite planering och mycket gott ;-)

  15. Åh jag kan bara hålla med dig! Plockmat äger :-) Det är ju så otroligt gott och passar alla! Synd att det inte vara jag som ringde på dörren... Hade passat mig perfekt! Ser lovely ut! Kram på dig!

  16. Vad goda saker du kunde plocka fram.

  17. Så mycket godsaker! Spianata calabra är min favoritsalami med- den är grymt god!

    Hoppas helgen har varit bra och att vädret hos er varit roligare än vårt gråmulna regnelände!

  18. vilket härligt bord med plockmat, perfekt att sitta framför teven och plocka med ju! och visst är det konstigt att så "lite" plockmat kan göra en så fruktansvärt mätt? ;)

  19. mys:)

  20. Åh så gott det ser ut och så fint foto. Härligt med plockmat - vi älskar det i vår familj. Olika smaker, något för alla. Mums!

  21. OJ så mycket gott! Ibland är det bra att ha en ursäkt för att kunna duka fram ännu mer. :)

  22. Chokladtossig? Titta gärna in i min chokladvärld! :)

  23. Så mycket gott du dukade upp! Vi åt också lite plockmat i helgen, men det var väl sisådär en tredjedel av det som du bjöd på. :)

  24. Det är det som är så kul med plockmat att det behövs inte så mycket kökstid för att få fram en massa gott. Mycket av den plockmat vi gillar är ju redan färdig lagad.
    Sara Louise, det ska jag absolut göra.

  25. Det där hade man verkligen inte tackat nej till. Ser väldigt gott ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.