Här är jag

4/14/2012

Igår lämnade vi barnen med bästa svärmor för att gå ut och äta tillsammans med ett par vänner. Middagen åt vi på Calmar hamnkrog, som jag inte har besökt på väldigt länge. Jag har vid tidigare besök varit mycket nöjd med maten, men de rätter jag valde igår får medelbetyg. Vi tyckte alla att maten var god, men ingen wowupplevelse. Till förrätt åt jag tonfiskcarpaccio med oliver och äggsås. Tonfisken var otroligt fin,men tillbehören kändes lite bleka smakmässigt. Jag hade kunnat tänka mig en smakrikare sås till fisken. Till varmrätt valde jag lammstek provencal med persiljegnocchi och rostad vitlök och även här hade jag velat ha en mer framträdande smak av vitlöken. Absolut godaste rätten var de andras förrätt, kronärtspannacotta som serverades med löjrom och pilgrimsmussla, så den kommer jag kopiera vid tillfälle. Men vinet var mycket gott likaså det mousserade vinet vi drack före maten.

Eftersom jag inte var hemma igår så hade Bistron stängt. Synd för er som kom och knackade på ;-) Därför åt vi idag nästa rätt ur vår Middagskorg, som var ugnsbakad broccoli- och baconfylld potatis. Vi tyckte att enbart de fyllda potatishalvorna blev aningen lite mat, så jag rekommenderar att äta potatisen som tillbehör till exempelvis kött. Vi åt stekt halloumi och lätt stekta grönsaker till potatisen. Päron- och gurkröran var mycket god, så den tycker jag ni absolut ska testa, kanske till grillat.


Ugnsbakad broccoli- och baconfylld potatis, 8 halvor
4 bakpotatisar, halverade på längden
1 broccoli, stjälkarna skurna i slantar och huvudet i mindre buketter.
1 pkt bacon (140 g ), strimlade
1 dl riven ost
1 ägg
½ dl crème fraiche
salt & svartpeppar
1 nypa riven muskot

Päron- och gurkröra
1 päron
½ gurka
3 dl gräddfil
1 tsk ingefära (jag rev i lite färsk istället)
1 msk senap
Salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Lägg potatishalvorna med snittytan upp på en papperskläddplåt och baka 30-40 minuter i ugnen. Pensla snittytorna med smält smör eller olja.
Koka upp vatten och lägg i bitarna från broccolistjälkarna och låt dem koka i 3 minuter. Lägg sedan i buketterna och låt allt koka ytterligare en minut.kyl av i kallt vatten. Hacka stjälken fint.
Stek baconet i sitt eget fett, låt rinna av på ett hushållspapper.
Ta ut potatisarna ur ugnen och låt dem svalna något. Gröp ur dem så att en 1 cm tjock kant runtom återstår.
Mosa potatisköttet tillsammans med broccolin. Blanda ned baconet samt riven ost, crème fraiche och ägg. Smaka av med salt, svartpeppar och muskot. Lägg röran i potatisarna och baka ytterligare 15 min i ugnen tills ovansidan är gyllenbrun.

Grovriv päron och gurka och blanda med gräddfilen. Smaksätt med ingefära, senap, salt och svartpeppar.


Ni som undrade hur jag numera ser ut, så är jag mig ganska lik även om de slitna hårtopparna har fått falla till golvet. Jag har inte klippt bort min 80-tals permanent (läs självlockarna) utan på bilden har jag plattat håret, så det krullar till sig vid nästa tvätt igen. Så lätt blir jag inte av med de lockarna.

Ha en fortsatt skön lördag! Själva tror jag att vi ska skaka liv i grillen ikväll och slänga på något gott.

13 kommentarer:

  1. Så somrigt det ser ut och den fyllda potatisen ser riktigt smarrig ut.

    Btw, du ser finfint ut utan lockarna!

  2. kajomida sa...

    Potatisarna ska jag med säkerhet prova! Och jag tror att en annan trevlig matbloggare hoppar pa "bacontaget" rätt snabbt ;-)

    Blev pamind om otroligt goda potatishalvor (vanlig storlek) jag ätit i Turkiet flera ganger. Dom var "bara" fyllda med ett gott kryddstarkt potatismos och sen "gratinerade" eller sa. Inte klokt vad man kan göra mycket gott av dessa billiga potäter ;-)

  3. Yey! Snäppet bättre med baconfylld potatis än baconlindad :-) Och så en massa annat gott i fyllningen också. Detta taggas helt klart!

    Urtjusig frilla! Vilken lyx att kunna välja mellan lockigt och platt. Jag väljer mellan platt och platt :-)

    Fortsatt trevlig helg!

  4. Ibland undrar jag hur vissa blir mätta. Tex när man känner att man borde ha en köttbit till. Nåt är väl fel!? Vi kan sluka allt jag lagar trots att det står fyra port. Matvrak är vi!!:)

  5. Hallå där snygging!
    Jag blir bara mera och mer avundsjuk på din matkasse, den rätten såg ju också jättegod ut. Får helt enkelt kolla om Middagskorgen levererar här. Ha en fortsatt trevlig helg!

  6. Var glad över dina lockar! Själv har jag hår som ett ösregn - spikrakt och trist... Panna cotta med kronärtskocka låter fantastiskt gott! Kopiera gärna!!!

  7. Oh, la lala, snygging där! Lockigt ja, jag plattar febrilt mitt men så fort det är minsta fukt i luften så bänglar det upp sig (det blir inte lockigt, lockigt, bara bångstyrigt!).

    Maten ja, den såg också fin ut! :-)

  8. Kronärtspannacottan får du kopiera snart, så att vi kan kopiera dig!
    Jag har alltid önskat mig lite lockigt hår, tycker det är så fint. Men förstår att det kanske är tvärtom för dem med lockigt hår? Gräset är väl alltid grönare.... ;) Fin är du hursomhelst, lockad eller plattad!

  9. Du är piffig oavsett hur du har håret, kompis! Och alltså Hamnkrogen, jag älskade det stället för, men jag tycker inte att det är lika bra längre. I alla fall inte på lunchen, där de hade prassliga pappersdukar över textildukarna när jag var där för ett tag sedan, ungefär som att lunchgästerna vore dagisbarn. Men läget är ju helt fantastiskt nere vid vattnet!

  10. Päron- och gurkröran låter verkligen god! Vad fin du blev i håret! (Mina slitna toppar lever farligt nu med...)

  11. Tack snälla ni! Det är faktiskt lite roligt med mina självlockar för som barn hade jag spikrakt hår. Permanentade mig på 80-talet och när jag slutade var jag fortfarande lockig. Min bror tror till och med att jag hittar på att jag har fått självfall.

  12. Det ser ju supergott ut! Är något som får hamna i receptlådan!

  13. Potatishalvorna ser riktigt goda ut, men kanske passar bättre till lunch eller till kött som du säger.

    Fin du är i håret!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.