Påsken 2012

4/09/2012

Nu är det bara några timmar kvar på tävlingen, så har ni inte bestämt ännu vilket förkläde ni önskar er så är det hög tid nu!

Igår var det påskmiddag hemma hos mina föräldrar, vilket jag trodde vi skulle ha på påskafton... Mitt misstag upptäcktes dock i tid och vi fick möblera om lite i middagsplanerna för övriga helgen. Så igår var dagen då vi syskon strålade samma hemma hos bästa päronen på middag.
Före maten drack lite mousserat vin, en crémant som jag tyckte var väldigt god och prisvärd. Här hittar ni den - köp den (det kommer jag göra igen)!


Många tycker att påskbufféerna påminner mycket om julbordets rätter, men jag håller bara med till viss del. Jag älskar påskmaten betydligt mer än julbordet! Kanske för att det brukar vara mer fisk- och skaldjursrätter och maten känns på något vis fräschare. Eller så får jag bara för mig det när vårens ljus lyser in. Här är 2012s upplaga utan påskbuffé. I främre delen av bilden syns min skaldjurscheesecake och mina smördegssnurror. Bakom ses pappas fantastisk goda påskskinka som jag tror att många testat till påsk då det inlägget haft många besök före påsk :-) Och där ses även de populära laxrullarna som brukar älskas av alla.

Kall mat-cheesecake är ett utmärkt bufféval tycker jag. Jag kör på ungefär samma grundrecept och smaksätter utifrån tycke och smak. Förra året var den smaksatt med västerbottenost, så det går lätt göra kött- och skaldjursfria varianter. Bara smaksatt med färska örtkryddor så passar cheesecaken på vilket buffébord som helst. Vill ni inte använda gelantin så byt ut crème fraichen mot ytterligare en förpackning cream cheese istället.

Skaldjurscheesecake, 12-14 bufféport.
(formens diameter 20-24 cm, dubblera receptet om du använder en 26 cm-form)
100 g kavring eller danskt rågbröd
35-40 g smör, smältes
2 gelatinblad
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
½ citron, pressad saft
2-3 msk riven pepparrot
1 dl hackad dill
salt & vitpeppar
150-200 g räkor eller kräftstjärtar /skalad vikt), hackade

Till garnering:
räkor eller kräftstjärtar
dill

Mixa brödskivorna ordentligt i en mixer och blanda med det smälta smöret. Fördela i en form med löstagbar kant och tryck ut till en slät botten. Ställ in i kylen och låt bottnen sätta sig en liten stund. Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa ihop philadephiaost, crème fraiche och citronsaft. Smaksätt med pepparrot, dill, salt och vitpeppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en skål i microvågsugnen, rör sedan ner gelatinet i ostsmeten samt skaldjuren och blanda ordentligt. Häll ostsmeten över kavringsbottnen och stryk ut den jämnt. Ställ in tårtan i kylen ett par timmar, gärna över natten. Garnera med skaldjur eller rom och dill vid servering.

Jag testade även att göra smördegs snurror och det kommer jag definitivt göra igen. (Tack Anastasia, det gick utmärkt med färsk spenat!) Jag brukar rosta tomathalvor/-bitar i ugnen på låg temperatur under flera timmar och får då fantastisk goda smakrika tomater som passar till mycket. Desto lägre temperatur ju längre kan de vara i ugnen och blir så klart godare då. De funkar som tapas, på snittar, som bas i tomatsåser eller andra såser.Denna gång hamnade några av dem i mina smördegssnurror.

Smördegssnurror med spenat, ost och ugnsrostade tomater, ca 25 st
1 rulle kyld smördeg (270 g)
70 g färsk spenat
1 dl ugnsrostade tomathalvor eller soltorkade tomater
100 g fetaost
100 g halloumi
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen. Klipp spenaten i strimlor och strö ut över botten tillsammans med tomaterna. Riv ostarna och fördela över spenat och tomaterna. Krydda med svartpeppar ch rulla ihop på längden. Skär rullen i ca 2 cm-tjocka skivor och lägg dem på en papperskläddplåt. Grädda dem i ugnen i ca 15 minuter. Avnjutes ljumma eller kalla, gärna tillsammans med ett glas mousserat vin.


Jag gjorde även en sallad som jag brukar servera som förrätt, men som passar bra även på en buffé. Den består av ruccola, serranoskinka (eller annan lufttorkad skinka), riven ädelost, pumpakärnor och fruktkött från passionsfrukter. På bordet fanns även de obligatoriska ägghalvorna med majonäs och räkor, som inte får missas under några omständigheter.

Jag testade även att göra inkokta laxen som Coop hade inför påsk, men minskade på mängden ättika för det sa min kollega Anita att jag skulle. Jag tyckte dock att den kokade sönder lite. Ibland är den färska fisken jag köper lite för bra, den hade behövt vara mer fast. Pappa hade köpt varmrökt lax och till dessa två åt vi romsås. Vi hade även sparris som gratinerades med riven halloumi och pumpafrön, som dock inte kom med på bild.


Lite blandat varmt hade vi också så som köttbullar, prinskorvar och Janssons frestelse. Den här lilla tjejen fick vi tvätta med rapsolja i ansiktet innan vi åkte iväg på alla påskmiddagar då hon hade målat sig svart i hela ansiktet med en kajalpenna för hon skulle själv måla sig till påskkärring. Hon ser så oskyldig ut den där busungen...


Till dessert blev det en frisk glasstårta med smak av passionsfrukt. Frysta desserter är ofta lagom mäktiga efter maten tycker jag och denna var riktigt fräsch i smaken. Botten rådde dock delade meningar om och jag tror att jag gör en marängbotten nästa gång och så får jag användning för en del av alla äggvitor som blev över. Men annars fick tårtan ett mycket gott betyg.

Passionsfruktsglasstårta med chokladbotten, 12-15 bitar
Botten:
300 g mandelmassa, grovt riven
2 msk kakao
2 ägg

Glassmet:
5 passionsfrukter
5 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl florsocker

Till garnering:
passionsfrukt och/eller physalis

Sätt ugnen på 175°. Blanda riven mandelmassa med kakao och ägg till en smet. Klä botten på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt botten svalna i formen.
Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna och sila bort kärnorna genom en sil. Vispa grädden för sig. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Rör ned passionsfruktssaften i äggsmeten och vänd där efter ned grädden. Häll smeten över chokladbotten och frys i minst 4 timmar.

Jaha... Då var snart denna påskhelg slut. Men jisses så skönt det har varit att vara långledig! Nu väntar väl lite träning för snart börjar det bli dags för årets springlopp och jag kan behöver kuta av mig lite påskmat...

17 kommentarer:

  1. Åh hå hå, den där glasstårtan... den kommer absolut att få en plats i vårt kök också, mums säger vi bara!
    Bubblorna ska också provas, alltid lika kul med nya tips, tack!
    För övrigt ser det verkligen ut som en påskbuffé i vår smak, fräscht och gott.

  2. Ljuvlig och fräsch påsk ni ser ut att ha haft! Härliga bilder!

  3. mums va gott =)
    KRAM

  4. Åh vad gott allt ser ut! Ingen dålig påskbuffé ni hade. Om jag fixar maten nästa år ska jag nog sno lite recept härifrån :)

  5. Ojojoj, så mycket gott!! Inte bara det traditionella. Snygga uppläggningar.

  6. Oj, så mycket gott ni har ätit... smördegssnurror och efterrätten mmm. Och du, marängbotten låter super! Påskkramar så här i efterhand!

  7. Gud så vackert och vårigt med penséer på serranoskinkan! Jättefint!

  8. Den inkokat laxen ska jag prova, ser riktigt god ut. Fina bilder!

  9. Mums en sådan härlig mathelg ni haft! Den där skaldjurscheesecaken låter ju underbar och glasstårtan... ja alltihop faktiskt ;) Men ¨så håller jag också med om att påskbuffén oftast är godare än julbordet. Blir spännande att se vem vinnaren blir och vilket förkläde som valts.

  10. Anonym sa...

    Åhhh vilket underbart påskbord fyllt med läckerheter kram kram Sofia

  11. Anonym sa...

    Vilken bra idé att kuna byta ut creme fraiche mot philadelphiaost, men dotter äter inte gelatin så detta passar mig jättebra. Tack.

  12. Hej,
    Allt ser verkligen galet gott ut! Blir så sugen på påskmat nu, åt ingen eftersom vi var i Holland över påsken. Åt så klart massa annat gott där, så jag ska nog klara mig.

    Kram Malin

  13. Låter som ett fantastiskt kalas och så otroligt mycket god mat :)

  14. Allting ser hur gott ut som helst! Jag hålelr med dig angående att påskbordet är godare än julbordet.
    et är lättare att få in skaldjuren och andra fräschare rätter som kanske hör våren till mer än julen?

  15. Åh vilken dreggelfest det blev här då! Jag får nog ta och ordna någon form av vi-som-gick-miste-om-påskbuffén-buffé...

  16. En sån massa gott!

  17. Oj oj oj, såå mycket gott! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.