Beer can chicken!

5/25/2012

Detta är nog ett av de knasigaste recept jag har testat. Det började med att Mårtenssons hade rimmat en kyckling som blev så grymt lyckad. Receptet började sprida sig bland matbloggarna och alla lovordade det och sa att kycklingen blev så mör och god. Så när ett bra tillfälle infann sig att planera middagen ett dygn tidigare (vilket är ovanligt för att vara mig) så kokade jag saltlake och lade kycklingen i. När jag sedan ska tillaga min kyckling så snubblar jag av en slump in på denna sköna killes blogg av en helt annan anledning och hittar recept på Beer can chicken. Man sätter alltså kycklingen på en halvt urdrucken ölburk, marinerar den, grillar eller ugnssteker den. Lät ju helt galet och något jag inte bara kunde låta smita förbi. Några ölburkar hade jag inte hemma, så jag testade med en Lokaburk, men fick inte min pippi till att stå upp, så jag tog en konservburk. Det här är inte världens bästa bild, men så här så min kyckling ut när jag tog ut den ur ugnen. Kycklingen blev helt underbart god! Nope, jag tänker inte vara blygsam, för den var helt galet god. Min kyckling blev så klart mör efter att både har legat i rimlag och blivit som ångkokt inifrån samtidigt som den stektes. Självklart behöver ni inte göra båda delarna, utan ska ni ugnssteka en kyckling så testa att rimma den en dag innan och nästa gång ni grillar så testa att laga beer can chicken. Kommer impa på den värsta grillveteranen.


Matias hade en speciell ställning som får kycklingen att stå lite bättre och den ser ur som vaserna som Landstingen har eller jag kanske ska säga har haft (snart i alla fall...)

Inspirerad av en tredje matbloggare, fina Moma så blev det veggierice till min kyckling. Tack för att du har vänt de hemska minnena från rätten ris-Otto (fick ni också kokt ris med frysgrönsaker i?) vi fick i skolmatsalen till något mycket gott och trevligt. Och så gjorde jag salsa och serverade i salladsknyten. Här får ni recepten från hela middagen som jag gjorde, men som sagt kan ni antingen rimma eller använda burken för att möra er kyckling.




Rimmad kyckling, 4 pers. (räckte min till)
1 hel kyckling
Saltlake
2 liter vatten
6 msk salt
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan

Koka upp ett par deciliter av vattnet tillsammans med salt och örtkryddor, blanda sedan ni resten av vattnet och låt den kallna. Skölj kycklingen och lägg ned den i laken och låt den stå i kylen 12-15 timmar. Ta upp kycklingen och låt den rinna av i en sil.

Kryddning till kycklingen
Att späcka den med:
3 vitlöksklyftor, hackade
3 msk riven ingefära
1 röd chili, hackad

Lyft skinnet på kycklingen från köttet och peta in vitlök, ingefära och chili under det.

Marinad att gnida in den med:
1 msk olja
1 msk kinesisk soya
1 msk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk salt

Blanda alla ingredienser till marinaden och gnid in hela kycklingen med den.

Om ni vill testa att stoppa en burk i kycklingen så ta en öl-/läskburk som är till hälften fylld med vätska; öl, vin, vatten eller buljong. Sätt kycklingen på burken. jag fick knyta ihop benen lite för att den skulle stå still. Placera den i en ugnsform.

I ugn
Sätt ugnen på 175°, varmlufts ugn 160-165°.  Låt grillas i ugnen i 50-70 minuter beroende på hur stor kycklingen är. Kontrollera med en kökstermometer att kycklingen är klar.
I grillen
När du grillar, ställ den inte direkt över den glödheta kolen utan grilla på indirekt värme. Placera då kycklingen i mitten och kolbädden på sidorna om kycklingen. Använd en grill med lock. Grilltid 30-110 minuter beroende på grill och storlek på kyckling.
Skeda över lite av skyn som blivit i formen vid servering.

Veggierice
1 dl okokt ris (2 port), kokas
2 paprikor, fint tärnade
1 squash, fint tärnad
½ purjolök, strimlad
½ röd habanero

Fräs grönsakerna i olja på medelvärme så de mjuknar lite och blanda sedan med det kokta riset.

Mangosalsa
1 mango, tärnad
1 knippe rädisor, tärnade
1 knippe/kruka koriander, hackad
½ ananas, tärnad
½ lime, pressad saft

Lime- och chilisås
2 dl matyoghurt
½ lime, pressad saft och rivet skal
2 msk sweet chilisås
 

15 kommentarer:

  1. Härligt att du testade den rimmade pippin, det blir verkligen kanongott! Vi har också stuckit en pippi på en ölburk en gång, ett synnerligen lyckat experiment som också smakade namnam:)

    Ha nu en riktigt skön helg,
    kram

  2. Tack för länkning!

  3. Så mycket gott du gjort, kul ide med kycklingen och ris-Otto minns jag med fasa :-), inte alls gott

  4. Det där med hel kylling gör jag aldrig. Fick det däremot hos syrran förra helgen. Svågern hade kört två stycken i röken på ölburk. Tipsade faktiskt honom om att rimma då jag läst det lite här och var.
    Ris-Otto. Tror till o med att de kallade det för risotto. Vilket skämt!

  5. Anonym sa...

    ha ha härliga bilder : ) kramar Sofia

  6. Beer Butt Chicken, måste testas, mest för att det låter så kul :)
    Fin middag, fram för mer färger på tallrikarna!

  7. oj oj va smaskigt de ser ut,och vilka ideèr de finns.öl vetja fan om ja skulle testa,men bubbelvatten säger ja inte nej till.

  8. Lindha Johansson sa...

    Min mamma och min mormor gav oss barn falukorvsrisotto som jag faktiskt älskade! Stekt falukorv i tärningar tillsammans med kokt ris, färsk paprika och lök + konserverade champinjoner, majs, ärtor och morötter.

    Jag har alltid älskat konserverade champinjoner och när jag var liten var ärtor och morötter på burk godare är frysta/färska. :)
    Jag äter fortfarande "risotto" men utan falukorv (klarar inte av fettklumpar och broskbitar) och med mer kryddor.

  9. Gjorde denna Dancin chicken några gånger förra sommaren och den är faktiskt riktigt god!

  10. Ojdå, kycklingen ser lite scary ut måste jag säga... men jag är ju vegis också ;)

    Jag har nu fått dille på salsa! Åt en himmelsk igår kväll hos min chef...

    Om en vecka! ;) Kram

  11. Detta verkar vara en hel vetenskap att få ihop. Mycket tid och tålamod, eller?

    Kram Malin

  12. Snart är jag den enda i hela bloggvärlden som inte grillat burkkyckling, haha! Måste provas för att impa på min grillande bror!

  13. Malin, det verkar kanske kräva mycket tålamod, men man behöver inte både rimma och använda burken. Nästa gång kommer jag göra antingen eller.

  14. Prickelina sa...

    Mår kycklingen dåligt av att ligga längre i saltlaken? I fall man råkar glömma bort den eller så... :-)

  15. Härlig mat du gör, inspirerande som alltid...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.