En lugn, men fullspäckad dag

5/10/2012

Idag har jag och lillfröken varit hemma själva på förmiddagen. Lowe fick välja, men valde skolan och kompisarna före oss tjejer. Det har varit en skön dag även om jag inte hunnit så mycket som jag hade hoppats, fast sett från Milias vinkel har vi hunnit med massor. Hon vaknade kvittrande glad och väckte mig när hon försökte mata mig med kapsyler. Jag hann inte ens avsluta min frukost förrän hon tyckte vi skulle ut i skogen och plocka in lite nya blommor. Innan jag hade hunnit klä mig hade fröken redan svidat om tre gånger och ändå hade vi en liten diskussion om att man inte kan åka till affären i ballerinadräkt. Och innan vi kunde åka till affären skulle Olle (en tygdocka) lämnas på dagis (kökstrappan), vilket tog sin tid eftersom Olle var sååå ledsen och grät högljutt. Milia tröstade honom och sa att pappa snart skulle komma och hämta honom, men mamma hade jättebråttom för hon var jättesen och måst gå nu (hm... vems ord är det där...). I mataffären hann vi (läs Milia) provcykla en lila-vit cykel som står högt upp på önskelistan, plocka blommor på trädgårdsavdelningen (pinsamt!), vara på väg att klättra i frysdisken, provsmaka flingor i plocka-müsli-själv-lådorna... Jodå, vi handlade mat också, eller rättare sagt jag gjorde det medan min dotter pysslade med annat.

Dagens recept kommer från en annan påhittig tjej som är grymt duktig på att ta fram finfina recept, Lotta i två små kök. Det är inte så länge sedan hon presenterade denna goda rätt på sin blogg, men jag har ändå hunnit laga den två gånger. Gott betyg med andra ord! Jag nästan gjort som Lotta, fast använt mer färs samt bytt ut mozzarellan mot fetaost istället en gång samt tog röd pesto istället för grön. Ni kommer säkert göra er egen variant av rätten, för laga den måste ni ;-)


Köttfärsfyllda auberginerullar med pesto och ost, 4 pers. (på bilden är det lagat för 2 pers.)
2 aubergine, skurna i skivor på längden, blir 6-7skivor/aubergine (ta inte de yttersta skivorna som bara blir skal)
400 g nötfärs
1 gul lök, hackad
1 pkt/burk krossade tomater
salt & svartpeppar
sambal oelek eller chiliflakes
1 dl pesto (jag använde röd och Lotta hade grön)
200 g fetaost eller 2 bollar mozzarella (en gång fylldejag med fetaost, men hade riven ost ovanpå rullarna)
200 g cocktailtomater
färsk basilika

Sätt ugnen på 225º. Stek aubergineskivorna i olivolja på båda sidor tills de mjuknar och får färg. Krydda dem lätt med salt och svartpeppar. Lägg åt sidan att rinna av på hushållspapper.
Bryn färsen, tillsätt löken och låt den fräsa med en stund. Blanda i krossade tomater, krydda med salt, peppar och vad du brukar krydda din färs med. Låt puttra ihop till en röra.
Bred pesto på aubergineskivorna. Fördela köttfärsröra och hälften av osten ovanpå. Rulla ihop och lägg med skarven ned i en ugnssäker form. Hacka tomaterna och fördela över rullarna och toppa med resten av osten. Gratinera ca 20 minuter tills rullarna fått fin färg. Strö över lite färsk basilika.

17 kommentarer:

  1. Vilken energi dottern har, funderar på om energin skulle gå att burkas och skickas... gärna en burk hem till oss i så fall:)

    Har lagt receptet i vår mapp också, det lät så himla gott. Kanske ett blivande vandringsrecept hon fått till där, den där Lotta!

  2. Vilken dag, puh, blir ansträngd bara av att läsa om den.. Skulle ni inte vara just lediga? ;)

    Fin bild, det ser verkligen aptitligt ut, det är inte lätt alla gånger med gratänger!

  3. Vilken underbar beskrivning av dottern och hennes göranden och tyckanden. Som fd lärare och tokig i barns fantastiska beteenden känner jag igen massor fast jag inte har några egna barn (by choice bara så att ingen tycker synd om mig)... Fick vara med om så mycket härligt både som lärare och kolloledare!

    Kul att du anammade receptet och ännu roligare att du ändrade det. Det är det som är det bästa med matlagning, tycker jag. Maten anpassas och utvecklas efter tycke och smak. Vilken härlig matbloggsvärld vi rör oss i.

    Kram!

  4. Anonym sa...

    Underbar läsning av dottern ha ha känner igen mig ; ) Maten ser hur god ut som helst som alltid hos dig : ) kram Sofia

  5. Mmm, den där ser god ut! Måste prövas! Grattis till vinsten förresten! Spana in på min blogg så ser du vad du vann! Kram och grattis!!!

  6. Vad fina färger, supergott!

    Älskar röd pesto.

    Kram Malin

  7. Ha ha ha, då hade du lite högre puls än vanligt eller;)) Härligt!
    Kram kram

  8. Kapsyler? Underbart :D Verkar som ni haft en fin morgon tillsammans.

    Aubergine gillas starkt hos oss och jag har spanat in receptet hos Lotta också. Ni är två mycket härliga tjejer!

  9. Härligt med pigga barn :) Maträtten ser god ut och vilka ljuvliga ingredienser. Den här kan man lätt göra vegetarisk också :) Kram

  10. det här receptet har jag också lagat! Så himla gott! Högsta betyg från hela familjen! :)
    Ha en fin fredag!
    Kram
    //Lana

  11. Det såg riktigt gott ut! Läste receptet hos Lotta också och har sparat bland favoriter men inte hunnit laga det ännu. Lät även gott med fetaost :) Måste testa!

  12. Ja snacka om energi! Håller med Mårtenssons om att man skulle vilja burka den ;-). Fast min Hanna är inte så dålig heller så jag får väl försöka sno lite av henne. Receptet låter toppengott, måste testas.

  13. Ser vansinnigt gott ut!

  14. Smarrigt! Gjorde moussaka i veckan och insåg hur gott moussaka är!

  15. ...aubergine menar jag såklart!!!

  16. Pappa brukar skratta när vi berättar om Milias upptåg och säga att han känner igen det från en annan tjej, så hon brås helt klart på sin mamma...

  17. Detta recept jag också bokmärkt, får testa det snart!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.