En mycket god favoritpaj

5/21/2012

Denna vegetariska paj kommer från arla och är en återkommande favorit hos oss. De flesta av er har väl ett par favoritrecept som ni gärna lagar titt som tätt på ungefär samma sätt. Man förväntar sig att det ska smaka precis som det alltid brukar göra. Vad besviken man blir om det plötsligt inte gör det. Så var det med denna paj när jag gjorde den för ett tag sedan. När jag skulle göra pajen hade jag en massa kokta potatisar över och hade läst någonstans att det gick att göra pajskal på dessa. Hittade ett recept som hette något i stil med "mager pajdeg" även om det inte var därför jag valde receptet. Men fy! Degen blev ju som yttre delen på en kroppkaka. Vet ni vad som mer händer som om inte detta vore nog, de soltorkade tomaterna var supersalta! Soltorkade tomater brukar snarare ha en söt smak än salt. Om ni inte råkar ut för samma missöden som mig så detta ett recept jag verkligen rekommenderar. Den är god som den är tillsammans med sallad eller så serverar ni lite medelhavschark till. Eller varför inte som tillbehör till grillat och den passar definitivt på en buffé. Ser att många kikar efter just bufférecept på bloggen i dessa tider. Maila mig gärna om ni söker specifika buffétips!

Ruccolapaj med soltorkade tomater, 4 pers.
100 g smör
2 dl grahamsmjöl eller vetemjöl
1 msk kallt vatten
3 vitlöksklyftor, skivade
100 g ruccolasallad
100 g marinerade soltorkade tomater, strimlade
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 ägg
riven ost
pinjenötter

Blanda smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda botten i 10 minuter. Fräs vitlöken i smör i en stekpanna. Vänd ned ruccola samt tomater och vänd runt ett par gånger. Krydda med salt och peppar. Lägg grönsaksblandningen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop grädden med äggen och häll över grönsakerna samt strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Strö över pinjenötter mot slutet av gräddningstiden.

12 kommentarer:

  1. Men fy det lät inte som en trevlig deg. Bra att vi får det rätta receptet nu vännen.
    Detta recept sparar jag ner omedelbart bums då soltorkad tomat, pinje och ruccola är storfavoriter, kram!

  2. Konstigt att tomaterna smakade salt! Pajen låter mycket god!

  3. Aaa, komiskt, denna paj gjorde jag i helgen! Dyker upp på min blogg nån gång framöver - bara så att du vet att jag inte kopierar :-)

  4. Kalla potatisar överlever inte länge i min kyl, inte om det är nypotatisar iaf. Att äta de kalla med smör och salt är så ljuvligt gott!

  5. Detta är även min favoritpaj all time! Men jag vet exakt vad du menar - det gör verkligen stor skillnad om man använder olika soltorkade tomater! Mina favoriter är Ridderheims.

  6. Så tråkigt när det inte blir som man tänkte, men det är ju inte alltid som det lyckas.
    Annars låter pajen som en riktig höjdare, ruccola och tomater är ju inte helt fel:)

  7. Jaha. Ett till måste-testa-recept :) Tackar och bugar eller hur är det man säger? :)

  8. Låter som en riktig superpaj minsann!

  9. Var beställer man? :)

  10. Mmm, den såg ju mumisg ut. Vilke otur med din paj, men så där är det ibland, även för den mest prövade och kunniga matlagare.

    Jag söker tips på fyllningar till smörgåstårta. INte de vanliga med leverpastej och skinka utan något lite mer spännande. Inga skaldjur för det finns allergiker i familjen. Har du nåt braigt tips!?

  11. Ja, den låter verkligen supergod och perfekt för en buffé.

    Kram Malin

  12. Jag älskar paj!! Skulle kunna äta det minst en gång i veckan. Ska verkligen testa denna!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.