Fredagsfilé

5/11/2012

Jag tänker ännu en gång utmana fredagstacosen i de svenska hemmen. Denna rätt passar minst lika bra en fredag. Den går så klart även att servera mitt i veckan om ni nu hellre vill det, för rätten är hyfsat snabblagat och ger er middag på ungefär en halvtimme. Med det säger jag trevlig helg!
Själv ska jag jobba ikväll, men har imorgon semester för då vankas det bröllop, italienskt-svensk. Ska bli grymt skoj! Men jag har värsta klädångesten så det hänger på att jag kan ha klänningen Helena lånat mig för annars får det bli en ordentlig djupdykning i garderoben.



Fläskfilé med tomat- och salamisås, 4 pers.
600 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g salami, strimlad

5 soltorkade tomater, strimlade
1 röd lök, strimlad
3 dl vispgrädde
½ dl tomatpuré


Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra köttet. Bryn filén runt om i stekpanna. Skär köttet i skivor och lägg lite omlott i en ugnsform. Fräs hastigt salami, lök och soltorkade tomater, strö det sedan över köttet i formen. Vispa ihop grädde och tomatpuré och häll det över köttet. Tillaga köttet klart i ugnen 15-20 minuter. 


Till köttet hade vi halloumigratinerad squash och kokta haricots verts. Till en normalstor squash rev jag 100 g halloumi samt strödde över ca 2 msk sesamfrön. Sätt in en stund före köttet för gratängen behöver ca 30 minuter på sig så squashen blir lite mjuk.
 

15 kommentarer:

  1. kajomida sa...

    Detta recept sparas! Later *intressant* med salamismak i och det ser väldigt gott ut.

    Trevlig helg och hoppas klänningen passar!

  2. Mmm... verkar väldans smaskigt! Hemma hos oss äter vi sällan tacos. Idag blir det färsfylld squash och ostfyllda paprikor! Happy friday!

  3. Jag som faktiskt har två stycken squash hemma måste testa detta i helgen. Bara jag hinner ringa gubben så han köper med sig halloumi på hemvägen från jobbet... Så är det när man bor på landet ;)
    Hoppas du får en trevlig helg med bröllop och allt :)

  4. Ja tack, salami säger vi aldrig nej till oavsett hur den serveras! Och den där gratängen, perfekt tillbehör när man inte är sugen på de "gamla vanliga".

    Hoppas klädångesten ger sig och att du får en riktigt härlig bröllopskväll!
    Kram.

  5. Underbart med alternativ till fredagsmyset, det är väl just att det går snabbt och gott som man vill åt på fredagskvällarna. Och vilket gott tillbehör, halloumi är grymt att använda till gratinering. Smart med lite frön också för lite crunch.

    Låter hur skoj som helst med mixed wedding. Två kulturer som ska mixas ihop till en så stor händelse som bröllop. Du kommer vara så fin vad du än kränger på dig.

    Kram och trevlig helg!

  6. Låter riktigt gott, sparar receptet :-)

  7. Oh, vad gott! Så enkelt och smidigt att laga! Det bokmärker jag på en gång! :) Tack, tack!
    Ha en fin lördag!
    kram
    //Lana

  8. Ja, det där ser ju faktiskt inte alls fel ut! Ser ut att vara en passande utmanare till tacos. SJälv övergav jag tacosen bara för ett par år sedan, men det var svårt! :)

  9. vi åt en liknande sån där squashgratäng i veckan, fast jag stekte bara bacon till för jag var mer intresserad av att kolla på hockeyn än att laga mat den dagen ;)

    ja, bort med tacos från fredagsmyset! åtminstone varje fredag, själv åt jag flingor och mjölk till middag igår. hrm hrm. skyller på hur fruktansvärt tråkigt det är att laga mat till sig själv!

  10. Men vilken härlig rätt, sparar det.
    Ha det så mysigt på bröllopet.

  11. Bilderna på din halloumigratinerade squash är matbilder när dom är som bäst. Jag vill båda äta och laga halloumigratinerade squash när jag tittar på dom. Så snygga :)

  12. Precis bort med fredagstacosen ;-) Men Pernilla, flingor och mjölk? Hoppas bebisen för med sig bättre måltidsvanor :-)
    Tack Christer!

  13. Så gott det ser ut, alltihopa!

  14. Anonym sa...

    Denna rätt har blivit en återkommande favorit hos oss!!!

  15. Vad roligt att höra! <3

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.