Svensk-italienskt bröllop

5/20/2012

Åh, vad ni har längtat och väntat! Ringt och mailat och tjatat om att ni vill ha nya inlägg. Okej, nu skenade min fantasi iväg en aning igen... Men väntan är över, nu är jag och bistron tillbaka igen. Hoppas vi i alla fall. Min dator dog ju som ni vet och den var utom allt hopp, så vi köpte en ny. Då börjar den nya strula så vi åkte tillbaka med den. De fick då blåsa den nya och fylla den på nytt. Lite saker man vill göra på internet går att fixa via mobilen, men långt ifrån allt. Nu ser det ut som vi är tillbaka på banan, men då är nästa bekymmer att den version av photoshop (elements) som följde med den nya datorn ser dessutom inte alls ut som photoshop (CS5) jag är van vid. Jag som äntligen börjat fatta en del av allt som går att göra i programmet. Jag har en hel drös med oredigerade bilder som jag inte kommer åt om de inte behandlas i ett program eftersom de är i raw-format.
Här kommer första bilderna som jag lyckats ta mig igenom och de är från förra helgen svensk-italienska bröllop. När vi var yngre och alla inte visste vad de ville syssla med i framtiden for vår vän Pär till Hawaii för att plugga. Där spanade han en dag in en vacker italienska på stranden och som ni förstår blev de ett par. Paret bor numera i Sverige och förra helgen var vi bjudna på deras fina och roliga bröllop.

Jag hade letat i klänning att ha på bröllopet i flera butiken (till och med städer) utan att hitta någon som jag gillade. När jag berättade för Helena att jag behövde göra en djupdykning i min garderob erbjöd hon mig att låna en klänning. Så den blev det, även att jag inte matchade Berra då, men men.


Bröllopet hölls i den vackra kyrkan på Kalmarslott. Vigseln hölls nästan enbart på svenska, men prästen hade frågat innan om han skulle prata på engelska, men Raffaellas släkt pratar i stort sett bara italienska. Däremot framfördes otroligt vacker sång på italienska, som blev så otroligt pampig i kyrkans akustik och lämnade ingen oberörd.


Lilla Ester satt så tyst och stilla hela tiden vi var i kyrkan. Var fullt fokuserad på kudden hon burit in i kyrkan med ringarna på.


När vi kom till festlokalen var det tänkt att vi skulle kunna mingla runt med utsikt över vattnet med lite antipasti och champagne att mumsa på. Tyvärr satte regnet stopp för utomhusvistelsen, men vi minglade runt i festlokalen istället. Inga surar miner för att det kommer lite regn här inte.


Vi fick något bröd som påminde om focaccia i smaken, men utan att det var toppat med något. Istället var det delat och fyllt med mjukkost (ricotta?). På tallrikarna fanns även spett med galiamelon och parmaskinka, basilika- och vitlöksmarinerade räkor samt bruschetta med tapenade och salami. Vi var flera som hade snott åt oss varsin tallrik till om de bara inte hade tagit slut.


Jag fick Nicklas som bordsgranne som basar över Friskis & Svettis i Kalmar och kom med en hel del träningstips under kvällen. När Raffaellas mamma hade tagit kort på brudparet som kysstes vände hon sig om och pekade på oss. Nicklas och jag skakade på huvudet, viftade med armarna och försökte förklara att vi inte var ett par. Även om jag inte kan någon italienska så förstod jag att hon menade att det gjorde väl inget och skrattade.


Som huvudrätt dukades det fram en fantastisk buffé med både svenska och italienska smaker. Här ses smördegssnittar med rödlök och löjrom med kall sås till, potatissallad med rädisor och sockerärtor, en krämig pastasallad...



... blandad sallad med sparris, parmaskinka och parmesan, balsamicomarinerade cocktailtomater, vitlökssås (framför står hollandaisesås som var till laxen)...





... oxfilé med rödvinssås, lax med öländska bönor och rotfrukter, surdegsbröd från Stensö...


... någon sort smördegsinbakad potatiskaka som skurits i skivor och toppats med taleggioost som fått smälta (himmelskt goda om ni frågar ostgalningen/mig).


Till maten drack jag två olika sorters brunellovin eftersom jag inte kunde låta bli att smaka båda. Okej jag testade även det vita vinet, ett chablisvin som även det var mycket gott. De som drack öl fick Ängöl från Kalmars lilla bryggeri.

Alla tjejer och singelkillar fick varsin så här fin present som brudens mamma gjort. Vilket pyssel!


Det visade sig när vi öppnade paketen att brudens mamma handmålat olika porslinssaker och lagt i paketen tillsammans med godis. Det är alltså inte vita släta stenar ni ser utan godis, som påminde om Anthon Bergs mandelägg i smaken. En favorit hos mig som ni kanske minns från i påskas.





Lilla Ester dansade och showade för fullt. Visade stolt upp sina fina festskor för alla. De flesta tjejer håller väl med om att skorna är myyycket viktiga ;-) Det är så underbart med småbarn som växlar mellan två språk som de pratar flytande. Ena stunden pratade hon svenska med oss för att nästa sekund vända sig till mormor och prata italienska.


Här är den goda bröllopstårtan som var en chokladtårta rakt igenom. Luftiga chokladbottnar med en len chokladkräm mellan. Mmm... Sedan var jag proppmätt! Jisses så mycket gott!

Mata varandra med tårta är inte det lättaste. Jag fnissade lite när jag kikade igenom bilderna...

Sedan blev det dags för bröllopsvals. Men det var lite svårt för brudparet att få dansa själva när det spritter i benen på en liten tjej :-)


Lite (okej mycket) flams och trams blev det vid vårt bord. Här är finaste Nille och Malin som vi hoppas bjuder in till bröllop nästa sommar, blink blink. Frågan är bara om vi blir bjudna för när vi skulle åka till Thailand och gifta oss så frågade vi våra närmsta vänner om de ville följa med på resan, men kunde inte berätta om bröllopsplanerna eftersom det var hemligt. De hade tyvärr inte möjlighet att följa med, men hade löst det om de vetat om våra planer. Vilket vi har fått äta upp ;-) Men om inga mammor fick veta innan, så kunde inte vännerna heller få veta.


Tack Pär och Raffaella för ett mycket vackert bröllop och en mycket rolig fest!

17 kommentarer:

  1. Vilka otroligt fina bilder du tar, Emmy! Kul att se! Även om den sista kanske inte var helt rumsren :):):)
    Verkar också som du tillämpar mitt shark smile allt oftare - är det så en riktig business woman ser ut? :)

  2. Vad skönt att du är med dator igen! Superfina bilder, vilken flådig mat ni fick! Och brunellovin, mmm... mitt absoluta favoritvin! Superfin är du i klänningen, den klär nog dig bättre än mig! Så går det när man är blekare än tyget, hehe. ;-)

  3. I morgon dras vinnaren av Lykka-tävlingen och inte många är med och tävlar. Det enda du behöver gör är att blogga om din favoritprodukt bland alla smarta köksredskap dom har, och sedan lämna en liten kort motivering till varför just DU ska vinna. Med så få deltagare är det stor chans att du blir den lyckliga vinnaren av 400 kronor presentkort hos www.lykka.se :) Kika in och delta: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/may/tavling-vinn-presentkort-hos-lykkase.html

  4. Härligt att det finns en dator hos er igen, vilket inlägg du fått till! Vackert brudpar, massa go mat och så lite "dagens outfit" på det - perfekt!

    Och vi tycker ni gör er bra tillsammans, du och din Berra!

  5. Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
    Ha en härlig kväll!
    Kram, Lisa

  6. Vilka härliga bilder. Så kul att gå på bröllop! Varit på många bröllop de senaste åren men förra och i år är tomt!!!

  7. O vad roligt. Sista bröllopet jag var på var för 2 år sedan och det var min god dotter som gifte sig, givetvis i Polen. Vi flög från Göteborg under den tiden som Katla släppte mycket aska och var rädda att missa bröllopet.
    Fina bilder!

  8. Anonym sa...

    Vilken höjdare ser hur mysigt ut som helst : ) kram Sofia

  9. Oj, vilket underbart långt och innehållsrikt inlägg. Vilka matbilder! Jar sitter här och blir hungrig - och två timmar kvar till lunch!!!

    Vad fin du är i klänningen. Även om ni inte färgmatchar varann, du och din man, ser ni väldigt fina ut tillsammans! Kram!

  10. Anonym sa...

    Fint och mysigt Bröllop!
    Jag och min fru var i Slottskyrkan och kollade vigseln! Pelle Olson

  11. Kul med bröllop. Vackra Kalmar var där i fredags och gick på bio. Annars har jag varit på Öland denna långledighet så mysigt.
    Ha en bra vecka

  12. Vilken buffé, jag hade nog kunnat äta er alla ur huset!
    Och bröllop, alltid lika kul att gå på (och att läsa om andra som gått på).

  13. Älskar bröllop... det är något magiskt över allt, sedan spelar det ingen roll om det är kristet, hinduiskt eller av annat slag.

    Så fin buffé och den där bröllopstårtan... gaah!

  14. Jessica, du känner ju Nille ;-)
    Helena, tack ännu en gång! Brunellovin gillar vi!
    Sofie, Berra och jag räknade detta till det 15:e bröllopet vi varit på tillsammans! Men så är det roligt med bröllop också :-) Amy, jag håller med, det spelar ingen roll vilken sorts bröllop. Vårt var buddistiskt.
    Pelle, visst var det ett vackert bröllop. Och vilken sång! Helt underbart.
    Ja, maten... Halleluja säger jag bara.

  15. Anonym sa...

    Åh vad fin klänningen var som du bar...Måste få veta vad den är köpt:)

    Tack för många smaskiga recept som du delar med dig av!

    VH Angelica

  16. Vad fina ni är, och vilken fin känning du har! :-)

  17. Jag vet inte vart klänningen kommer ifrån, men jag tror Helena hade köpt den utomlands.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.