Het och svalkande på samma gång

7/26/2012


Nu när det äntligen blivit härlig sommarvärme så är det är inte lätt att veta vad man ska äta. Jag blir som de flesta andra sugen på lättare mat och gärna flera små kalla rätter. Jag tycker i och för sig om smårätter oavsett väder, men extra mycket när det är varmt ute.  Jag testade att göra en svalkande melongazpacho med lite sting av chili i som blev mycket god.
Soppan passar bra tillsammans med andra tapasrätter eller som en enklare lunch och serveras då med fördel ihop med ett gott bröd.



Melongazpacho, 4 pers. eller ca 20 små shots till buffé (blir ca 1 liter)
1 kg fruktkött från vattenmelon (gärna utan kärnor), i mindre bitar
2 lime, rivet skal från 1 och pressad saft från 2
2 msk riven färsk ingefära
1 rödlök, hackad
½-1 röd chili (eller habanero om ni vågar), eventuellt urkärnad
½ gurka, skalad och tärnad
lite salt
1-2 kvistar mynta

Om vattenmelonen har kärnor så mixa den och sila bort dessa genom ett durkslag. Mixa sedan melonköttet tillsammans med resten av ingredienserna utom myntan. Smaka av med salt. Lägg i myntan och låt soppan stå kallt ett par timmar, gärna över natten. Servera gazpachon väl kyld, gärna med några isbitar och garnera med lite mynta eller ett serranochips.

Serranochips görs enkelt i ugn. Lägg ut skivor av serranoskinka (eller annan lufttorkad) på en plåt. Torka dem  i 10 minuter i 200°. Bryt chipsen i bitar.

10 kommentarer:

  1. Det både lät och såg gott ut! Skall provas när värmen väl kommer hit...
    Serranochips gör vi ofta och det är verkligen jättegott.

  2. Så fräscht! Verkligen något som passar i det härliga vädret.

    Kram Malin

  3. Vad gott det låter! Även jag gillar att äta små rätter framför en stor. Tapas exempelvis!

  4. Ser gott ut och jag kan tänka mig att det smakar mycket gott också!

  5. Så gott duktiga Remsan! Gazpacho är gott i dessa heta tider :) Och vill man inte ha gazpacho så fungerar tomatcho minst lika bra, kram!

  6. När jag kommer hem så ska det bli mycket lättare rätter med betoning på lättare :-) Härligt att ni äntligen fått sol och värme!!

    Kram från en som inte har den minsta hemlängtan

  7. Tack för tipset... Jag som jagar tapas för fullt, aldrig tagit mig tiden att göra det, så nu börjar det bli dags =) Av ren nyfikenhet, såg du mitt Halv åtta, det var jag som tillredde en nästan-vinnar-middag på båten i slutet av maj!

  8. Det är så gott med gazpacho och den kan visst varieras hur mycket som helst. Gott med melon i och såna där "chips" blir så goda!

    Jättefin bild som triggar ätlusten, vill ta en shot direkt!

  9. Vad spännande med Melongazpacho :)

  10. Pernilla, gör det! Snart har alla fått del av värmen.
    Malin och Hovkonditorn, testa vet ja'!
    Marja, visst är det gott med olika tapas.
    Amy, tomatcho låter spännande. Har spanat på det både hos dig och i Hälsa eller Må Bra kommer inte ihåg. Minns bara det roliga namnet.
    Moma, jag förstår att du inte längtar hem från paradiset.
    John, oj låter som jag missat något. Får spana in TV4-hemsida och dina recept.
    Lotta och Milla, det blev faktiskt mycket gott med melon i. Visst går det variera en massa.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.