Minipajer till helgens kräftskiva?

8/16/2012

Jag har nyligen upptäckt hur smidigt färdig smördeg är att ha på lut i frysen eller i kylskåpet då det går att trolla fram en massa roliga rätter med det. Alltifrån snittar och tilltugg till olika smördegspizzor och nu pajer. När det kommer till desserter så har jag endast blivit bjuden på en massa gott där de använt smördeg. Ja, jag vet att många tycker att det är a big no no att använda färdig smördeg, men jag gjorde ett försök för länge sedan som inte stärkte mitt bagarsjälvförtroende precis... Det var Lotta som inspirerade mig till dessa små söta pajer, så här får ni ett recept på minipajer som passar bra som egen rätt eller på en buffé. Varför inte tillsammans med kräftorna! Pajerna går att fylla med vad ni önskar, precis som andra pajer. Orkar ni inte orkar stå och pilla med pajer går det att stansa ut små rundlar eller kvadrater av smördegen, pensla med uppvispat ägg och nagga mitten lite med en gaffel. Toppa med vad du har hemma, salsa-/tomatsås, ost, oliver, skinka/salami, tomater, grillad paprika, kronärtskockshjärtan... bara fantasin sätter gränser! Grädda i 225° tills de fått fin färg. Eller använder ni en rulle med smördeg som ni strör ut fyllningen på. Rullar ihop den och skär i skivor (precis som när ni bakar bullar), placerar på plåt och gräddar dem. Blir ca 25 stycken av en rulle färdig smördeg


Små smördegspajer, 12 st.
6 frysta rektangulära smördegsplattor (det ligger 6 st i paketet), tinade och delade på mitten
4 dl crème fraiche
4 äggulor
4 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd lök, strimlad
½ dl strimlade soltorkade tomater
½ dl strimlad basilika

Sätt ugnen på 225°. Placera smördegsbitarna i stora muffinsformar och tryck ut dem en aning i formarna. Vispa ihop crème fraiche, äggulor och ost. Krydda med salt och peppar. Fördela röd lök, soltorkade tomater och basilika i formarna. Häll över blandningen med crème fraiche. Grädda i 20-25 minuter.

13 kommentarer:

  1. Världsklass :)

  2. Perfekt! Jag har använt färdig smördeg i muffinsform, också väldigt bra. Bara att skära ut runt själva formarna, easy peasy.

    Kram Malin

  3. Hjälp så gott! Jag älskar smördeg och tycker att det är rena trolleriet att en så enkel deg kan bli så god när den bakas! Det allra bästa med den är ju att den fungerar lika bra till sötsaker som andra godsaker. Dina pajer ser kalasgoda ut. perfekt buffé- eller nattamat!
    Kram!

  4. Som sagt, attans tt vi redan är bortbjudna:)
    Rullade smördegsbullar har vi gjort, men dessa ser onekligen snyggare och proffsigare ut. Fyllningen gillar vi absolut!

  5. Tack för tipset finis ska köpa hem och lägga i frysen stor kram Sofia

  6. Smördeg är så himla gott å toppen å ha i frysen(om den som är glutenintolerant inte ska äta. :P).
    Ska göra minipajer som dessa å ta med till sommarstugan där det vakas en kräftskiva av enklare slag i morron. :D
    Trevlig helg!

  7. Har också blivit bjuden på matpaj och fruktpaj med färdig smördeg och det jättegott!Funderar också på att använda det till kommande tjejmiddag. De här småpajerna ser livsfarligt goda ut! :-)

  8. Jag tycker d är helt rätt att använda färdig smördeg, håller med dig om att man kan ha detta till såå mkt. Gjorde läckra småpajer m smördeg o fyllning m fetaost o spenat i somras..perfekt picknick mat eller på buffé

  9. Tomater, ost och basilika - toppenkombo! Visst är det härligt med smördeg :-)

  10. Och jag som har lite smördeg i frysen, vilken tur!
    Ser goda ut.

  11. Lät inte dumt alls.....och ibland ska det vara smidigt ;)...Kram

    Pernilla På Piazzan

  12. Låter mumma, vem kan säga nej till små knyten mmm.

  13. Fråga: serverar du dessa kalla eller nygräddade? Vi ska ha bloggträff nästa vecka och funderar på att testa dessa. Kanske kan göra dem hemma och värma på dem i ugnen lite innan servering.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.