En finfin soppa

9/24/2012

När vi var med i Buffé så visade det sig att alla människor inte var lika positiva. En del sa saker som "det är väl inte så märkvärdigt att ha en matblogg". Det kan jag lova er att det är ingen av oss som tycker att vi är märkvärdigare än någon annan bara för att vi bloggar om mat. Jag skulle kanske inte säga att vi är som vanliga människor, då vi har den udda ovanan att plocka fram en kamera så fort det vankas en tallrik med mat... Vi känner alla samma passion för den goda maten - en av livets stora njutningar! - som vi vill dela med oss av till er läsare. Recepten på min blogg är alla inte ens mina egna. Ni som brukar kika in här vet att här blandas mina experiment (och misslyckanden) i köket med restaurangbesök, middagar vid andras bord och en massa inspiration från andra amatörkockar. Det största för min del med bloggträffen var inte att Buffé kom och gjorde ett reportage om oss, utan att vi äntligen såg till att träffas i verkligheten och att Amy gav oss möjlighet att lära oss lite mer om indisk matlagning.
Så idag får ni ett recept från någon annan än mig. Från en middag jag inte var med på. Ni fattar... jag var inte ens inbjuden ;-) Det var som så att två av mina kollegor träffades tillsammans med sina respektive och åt middag. På jobbet berättade sedan Camilla om den fantastiskt goda kräftsoppa Anneli hade bjudit på. När det ryktas om finfina recept på min arbetsplats så är kollegorna som hökar och Anneli hade helt enkelt inget annat val än att dela med sig. Soppan lät så god att jag inte kunde vänta med att testa receptet och ta lite kort på den som en helt vanlig matbloggare. Vi ger helt klart soppan fyra tummar upp av fyra möjliga!


Annelis kräftsoppa, 4 pers. eller 8-12 förrätter (gör ni 12 blir det varsin kopp/liten skål)
2 stora morötter, grovt rivna
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar (alternativt fond istället, jag tog både fisk och hummerfond)
2 dl crème fraiche
400 g kräftost
400 g kräftstjärtar (jag tycker bättre om de frysta än de i spad)
grön sparris, delade i mindre bitar (lade jag till)
dill
svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta och fräs morötterna snabbt. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt vatten och buljong/fond och låt soppan koka i 3 minuter. Rör ned crème fraiche och kräftost och låt soppan få ett uppkok. Tillsätt kräftstjärtarna samt sparrisen i soppan och låt allt bli varmt. Lägg upp soppan i portionsskålar (se till så att alla får både kräftstjärtar och sparris). Klipp över lite dill och vrid ett par varv med svartpepparkvarnen över varje skål.

Och så vill jag passa på att hälsa alla nya läsare välkomna hit (ni som har hängt här ett tag hoppas jag också känner er välkomna!). Hoppas ni ska trivas här i min enkla bistro. Så slå upp något gott i ett glas, luta er tillbaka och känn er som hemma!

30 kommentarer:

  1. Huvudet på spiken finis SÅ SANT gahhhhhh heja heja kram på dig finis Sofia

  2. En riktigt höstlig soppa mums:)

  3. WORD vännen! Du formulerar dig perfekt.

    Soppan ser riktigt god ut, ljuvliga foton love them! Stor kram vännen!

  4. Fyyy vad tråkigt det är med människor som inte kan glädjas med andras framgångar. Det ligger mycket arbete och talang bakom en blogg som din och du är verkligen värd att bli uppmärksammad för det! Jag tycker du är märkvärdig! ;-)

  5. Men guuud så gott det ser ut! Måste också ge en superduper kompling för ditt strålande fotojobb! Länge sedan jag kikade in här nu känner jag, så jag har lite att ta igen!
    Kraaam

  6. Så tråkigt med kommentarer som de du beskriver, varför kan man inte glädjas med varandra istället? Du har så rätt så när du skriver att det roligaste med träffen var just att få träffas (äntligen!), Buffé var bara en bonus! Och nu är det inte långt kvar tills det är dags igen - vi kan knappast vänta:)

    Kräftsoppa, oavsett vems den är är sanslöst god så vi häller gärna något gott i glaset och lutar oss tillbaka med en portion.

    Kramar

  7. Jante och avunsjulka är trista grejer... Vad som inte är trist är detta recept. Blir så sugen på soppa när nordanvinden blåser in. Dem här verkar jättegod. Fatastiskt fint matfoto också!

  8. Ser gott ut!

  9. Ät det gärna med med chiabattabröd men vitlökssmör på som stått i ugnen 7-8 min;-))

  10. Remsan är så himla "gullig" när hon kommer till jobbet och säger: Den där soppan jag fick receptet på tyckte jag INTE om!!!
    Jag blev helt knäckt att denna matfantast dissade min goda soppa. När hon ser min snopna min lägger hon upp ett gapskratt.
    Sån är hon! puss på dig!

  11. Det första slösar jag inte ens energi på att kommentera.

    Soppan skulle jag älska om jag älskade kräftor :-) Vacker att titta på i alla fall och underbart att ha kollegor att prata mat och byta recept med.

    Kram till nattugglan - nedräknaren funkar ;-)

    Kram Lotta

  12. Jag kan inte mer än hålla med, det bästa var att få träffa er alla. Sen var Buffé en fin bonus! Missunnsamshet, tråkig sjukdom att lida av. Den här soppan låter som en perfekt förrätt, och jag som inte "fick" gå på någon kräftskiva i år får väl trösta mig med den här. Kram - vi ses snart!

  13. Anneli, jag lovar att aldrig mer skrämma dig på det där viset. Det vill säga att jag blir bjuden nästa gång, hi hi... Puss på dig med vännen!
    Lotta, den gör det?! Fy vad tiden gå sakta...
    Kim, ja den där missunnsamheten vill man inte drabbas av, verkar vara en otäck sjukdom... Snart! Wihoo!

  14. Jag tycker det var underbart roligt att ni uppmärksammades. På det viset hittade jag bland annat till din inspirerande matblogg. Med all tid som du och många andra matbloggare lägger på sina bloggar så är ett uppmärksammande lite nu och då inte mer än rätt :)

    Och soppan.... precis vad jag skulle vilja äta en regnig dag som denna.

    Lev väl!

    PS. Hojta gärna till nästa gång det blir bloggträff för då vill jag gärna vara med :)

  15. Ja, att vissa människor orkar vara avundsjuka.
    Din soppa verkar supergod!!

  16. Avundsjuka är namnet på sådant, inget att bry sig om. Soppan verkar himla god!!

  17. Den där soppan lärde min pappa mig laga och den är fantastiskt god. Har dock aldrig haft sparris i, det måste jag prova :)

    Lena från make a head food.

  18. Väldigt tråkigt med såna löjliga kommentarer! Herregud det är väl underbart roligt att ni fick vara med i Buffé! Och tänk vad bra att alla vi läsare fick tips på fler jättebra matbloggar! Soppan ser supergod ut!

  19. Grr....jag har inte hört något negativt. Hoppas att de håller tyst! Avundsjuka är en hemsk sjuka!!! Inte så sjuka, bara nerdiga är vi!! Och vi har trevligt tillsammans! Det är huvudsaken!
    Smarrig soppa. Den sparar jag. Kan nästan känna gräddig och kräftsalt smak!

  20. Hoppas ni alla fortsätter blogga om mat för här finns det en kvinna som älskar att läsa om era olika experiment i köket :-) både dom som faller ut väl och dom som blir mindre lyckade ;-)

    Gillade Buffereportaget om er också - bra jobbat!

  21. Jag är väldigt glad för att du bloggar om mat, gillar måååånga av dina recept. Sen bjuder du på en massa annat gott å tips. Soppan låter supergod, ska nog planera den till helgen.
    Kram

  22. Så tråkigt att folk inte kan uppskatta och bara måste "hacka" ner. Soppan ser förövrigt supergod ut!

  23. Men vad folk är trista, för att inte tala om missunsamma! Skit i det, som min kompis brukar säga. Nu ses vi snart! HURRA!

  24. Bra att du uppmärksammar oss läsare om de negativa kommentarer du fått! Det är bara att beklaga hur dåligt vi människor tycks bete oss mot varandra. Varför inte helt enkelt dela varandras glädje? Låt det inte påverka ditt framtida bloggande. Vi vill fortsätta att läsa din fina blogg:)

  25. Mewn hjälp vilka surmuppar! Vem sa att det var märkvärdigt!? Så brukar de säga som inte fattar en grej, och då blir det ju märkvärdigt för dem.

    Jag tycker att det är supercoolt att ni är med och har skrutit om att jag är läsare av din/era bloggar. Nä, strunta i de där avundsjuka typerna - deras skägg kommer att växa inåt, tro mig!

    Kram från en som gillar och beundrar dig och din blogg!

  26. Vad ska man säga… Avundsjuka är ingen hälsosam sjukdom..
    Keep Up och jag hänger på troget:-)
    Kraaaam Anna

  27. Hm, vad trist att du fått sådana kommentarer. Att människor orkar, eller hur?

    Soppan verkar väldans god, vem som än gjort den.

    Snart är det fredag...

    Kram Malin

  28. Ja fy sjutton vad trist med missundsamma människor. Har väl sin grund i den Svenska jantelagen;(. Men inget som stoppar oss, eller hur! Det viktiga är att vi gör det vi gör för att det är roligt och kan man inspirera en och annan längs vägen så är ju det en bonus. Snart är det fredag lalalala, och rätt fredag ;)!
    Kram

  29. Blir också bemött av en del med tråkiga kommentarer och trista attityder pga att jag har en blogg. Och då har jag inte ens varit med i någon tidning som du har. Visst blir jag lite besviken ibland. Samtidigt försöker jag tänka att det är förstås de som har problem med det här inte jag. Och detsamma är det förstås för dig. Det är de andra runt omkring som är otrevliga mot dig som har problem. Inte du! Så länge du trivs och mår bra med din blogg och allt roligt som händer runt om så är allt bra. Unna dig att fokusera på det positiva som händer pga din blogg. Inte det negativa.

  30. Usch och fy för avundsjuka människor, för jag antar att det är avundsjukan som ligger bakom negativa kommentarer som dom här. De är själva missnöjda med att de inte har någon riktig hobby eller drivkraft/passion i livet. Dom bryr vi oss inte om! Vi fortsätter göra det vi är bra på! Inspirera andra, utvecklas i köket samtidigt som vi har riktigt kul.
    Jag själv blev jättestolt när jag såg er allihopa i tidningen. " Dom där känner jag";) Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.