Fräscha potatisbullar

9/05/2012

Idag har vi ätit potatisbullar, men inte vanliga tråkig potatisbullar utan med en fräsch smak av lime serverade tillsammans med en kycklingröra. Låter kanske lite galen, men det var väldigt gott! Berra och jag blev mycket mättare än vad vi trodde och då är vi riktiga storätare båda två. Okej jag tryckte väl i mig ett helt stånd broccoli själv tillsammans med det andra. Broccoli fick vi med Middagskorgen tillsammans med dagens middag, plus att jag hade ett nät avokado som alla hade tappat "ögat" så de åkte med och ett par tomater från altanen. Nu skördar vi tomater för fullt minsann! Helt ljuvligt. Med överbliven kokt potatis så har du en god middag, så se till att koka lite extra nästa gång.



Potatisbullar med smak av lime, 4 pers.
½ lime, rivet skal och pressad saft
500 g kokt kall potatis, pressad, riven eller mosad
2 msk vetemjöl
2 ägg
½ tsk salt
½ krm svartpeppars
ströbröd

Kycklingröra

500 g kycklingfiléer, tärnade (eller så tar du färdig grillade filéer och skär i små bitar)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl crème fraiche
2 msk svensk senap

avokado
lättkokt broccoli
sallad/ruccola
tomater

Pressa eller mosa den kalla kokta potatisen. Blanda ner vetemjöl, ägg, limeskal, limesaft och krydda med salt samt peppar. Forma 20 små eller 10 stora platta bullar med fuktade händer. Vänd dem i ströbröd och låt sedan bullarna vila en stund.
Använder du rå kyckling så stek kycklingtärningarna i smör, salta och peppra. Låt kycklingtärningarna svalna något. Blanda crème fraiche med senap och vänd sedan ner kycklingtärningarna i senapsröran.
Servera potatisbullarna tillsammans med kycklingröran och valfria grönsaker. Både tomaterna och avokado var gott till. Lätt kokt krispig broccoli är alltid gott tillbehör tycker jag.

13 kommentarer:

  1. Ja, det var en liten konstig kombo men gott+gott måste ju bli jättegott!!:)
    Gjorde faktiskt potatisbullar förra veckan på lite överbliven mos som jag smaksatte med vitlök och örter. Inte alls dumt!

  2. Gott ser det ut om än lite annorlunda. Potatisbullar är ju faktiskt riktigt gott, nu börjar väl potatisen bli ok till mos så då ska jag försöka komma ihåg detta. Mycket gott har det lagats här hos dig som vanligt.

  3. Grymt gott det verkar och ett bra sätt att ta vara på blinda avokados :-)

    Jag är helt för potatisbullar men gör sällan själv av någon outgrundlig anledning. Tycker faktiskt de där frysta är riktigt goda att steka på själv men de här lär ju klå brallorna av dem. Alltid bra att koka extra potatis, det ska jag tänka på nästa gång. Nån gång i framtiden när det finns ett kök :-)

    Kram och tack för fina bilder och god mat som vanligt!

  4. vill du veta en hemlis? jag älskar såna där frysta färdig-potatisbullar från felix eller findus eller vad det nu är. det är min hemliga favorit-fulmat. fast man ska strö över lite vitlökssalt på dem och sen ha dem i ugnen riktigt länge så de blir krispiga, och sen servera dem med keso och bacon. tyvärr är jag ensam om denna kärleken så jag får liksom passa på när jag är ensam hemma ;)

  5. Mums! Nu blev jag sugen på potatisbullar och stekt bacon:) Fast kanske skulle våga prova din variant oxå, ser ju helt klart mer spännande ut!

  6. kajomida sa...

    Som barn fick vi "ofta" potatisbullar av potatismos som var hur goda som helst, utan panering, men det var liksom ändå en "skorpa" på dom... Tyvärr har jag inte lyckats så bra vid mina försök, men kanske det går bättre med ditt recept!

  7. Låt ju lite godare än vanliga potatisbullar för hua det kan jag inte äta. Mmm avokado är ju bara så gott och bra, stor favorit för mig och liten här hemma.
    Kram

  8. Låter så gott med limesmaken i biffarna... friskt :)

  9. Det här var ju klart lite annorlunda och därmed helt nytt för mig. Jobbar som lärare och där bjuds fortfarande på likadana potatisbullar som när jag var ung (yngre). Mäste jag äta väljer jag dem före blodkorv. Eller blodkorv kanske inte det bjuds på. Har kanske fastnat i ett barndomsminne...

    Kram Malin

  10. Sådana brukar vi göra i Polen också. Ett smakligt sätt att använda gårdagens potatismos.

  11. Det är inte många saker jag INTE äter, men potatisbullar funkar bara inte. Det är riktigt otäckt tycker jag. Rårakor älskar jag så det är inte potatisen. Vet faktiskt inte, men det går bara inte.

    Men din bild är vacker och det SER gott ut. Kram!

  12. Hm, låter riktigt gott med kycklingen till potatisbullsrna! :) Trevlig helg på er!

  13. Jag har aldrig tidigare lyckats med potatisbullar. Dessa blev mycket goda med en tvist av lime och kycklingröran passade fint till.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.