Med smak av barbecue

9/03/2012

För er som såg den lila blomkålen på facebook jag hade köpt, så kan jag berätta att jag faktiskt stuvade den. Den fina lila färgen bleknade en aning när jag hade kokt blomkålen, men var fortfande fin. Det blev dock inte färgen på stuvningen :-O Barnen som brukar tycka det är roligt med mat som har glada färger, stirrade förskräckt på den lila-grå stuvningen och trodde nog att jag mist allt förstånd som på allvar tyckte att de skulle smaka. Det är inte så ofta de har lila blomkål i affären, men jag har vid några tillfällen hittat det och har bland annat ätit den rå och kokt. Jag tycker den smakar som vanlig blomkål, om än lite mildare i smaken.
Något som barnen inte är det minsta skeptiska emot så är det burgare och biffar av alla dess slag. Denna gång gjorde jag fiskburgare med sej och smaksatte med barbecuesås och serverade tillsammans med en enkelt sås. Blev mycket gott om jag får säga det själv. Ja, när det kom till burgarna så höll barnen med.


Fiskburgare med BBQ-smak, 4 pers
500g sejfilé (eller annan fisk ni tycker om, kanske hälften lax)
1 liten rödlök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
2 msk ströbröd
2 msk crème fraîche
4 msk barbecuesås

1 ½ dl crème fraiche
½ dl bostongurka

sallad (jag tog ruccola)
tomat
rödlök
avokado

Dela fisken och löken i mindre bitar. Mixa sedan alla ingredienserna med varandra till en smet. Tillsätt mer ströbröd om den känns för lös (den ska hålla ihop). Forma smeten till 4 platta biffar (jag vände mina i lite ströbröd före stekning) och stek dem på båda sidor i smör. Rör ihop crème fraiche och bostongurka till en dressing. Servera fiskburgarna i bröd tillsammans med grönsaker och dressingen.

10 kommentarer:

  1. Men mums! Ser ju fantastiskt gott ut! Synd att moset inte gick hem.
    Mina killar gillar inte mos av något slag, och är konstigt nog inte så förtjusta i hamburgare heller. Men biffar går bra, liksom fiskbiffar!

  2. Gahhh ser oerhört gott ut som allt annat hos dig finis : ) Tack för gullig kommentar om barnen blir varm in i hjärtat : ) gulle dig! kram Sofia

  3. Fiskburgare har jag funderat på att göra. Inte så dumt!

  4. Visst är det lätt att få barn att tycka om fisk! Mina barn har alltid älskat fisk - det gäller ju bara att göra den lite extra god och smakrik! Dina burgare får mig att dregla! Ja, det gör alla dina recept och bilder! Kramar!

  5. Fiskburgare är så gott, brukar ha kräftstjärtar och räkor till som bara får mixas lite grann och det är så gott och lite mer festligt.

  6. Vad gott och fräscht det ser ut, trots att det är fisk :-)

    Samma med potatisen blå Kongo, ser så fin ut innan den är tillagad ut sen blir inte lika kul. Men svårt att låta bli att plocka från disken när det är färskt. Förstår att barnen blev lite skeptiska :-)

    Jättefin bild!

  7. Lila blomkål är ju så snyggt, men det kanske inte blir lika läckert stuvat då. :)

    Fiskburgare var det alldeles för länge sedan vi åt nu, men det är ju väldigt gott och går att variera oändligt.

  8. Nej, gråfärgard stuvning kanske inte direkt är något man suktar efter... kanske slänga i lite lila karamellfärg:)
    Fiskburgare är toppengott och ett väldigt smart sätt att få ickefiskgillare att äta fisk:)

  9. Det ska jag planera in att testa i helgen, känns som det är sista grill helgen nu;(
    Kram

  10. Frostrosor, det är något med barn och biffar... :-)
    Sofia, kram till dig!
    Sofie, testa! Jag brukar göra fiskbiffar på alla möjliga sorters fisk. Testade tom Pickipickis med burk-tonfisk.
    Erika, snäll du är! Jag tror det finns någon tråkig föreställning att barn inte äter fisk.
    Lena, lite skaldjur till är aldrig fel!
    Lotta, ja skeptiska var de minst sagt... :-) Tack snälla du!
    Må Gott och Mårtenssons, jag tror jag ska testa att riva den som någon tipsade om eller bara ha hela buketter i sallad nästa gång. Fiskburgare är så gott, men glöms lätt bort.
    Jessica, kör på lite fiskburgare! Fast inte är väl grillsäsongen över ännu!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.