Hösten har sina ljusa stunder

10/25/2012

Bloggen (och jag) tackar och bockar för alla fina grattishälsningar. Skönt att veta att ni i alla fall ännu inte är trötta på oss. Oavsett hur länge till bloggen och jag kommer kämpa på tillsammans kommer vi inte än på ett tag avsluta våra relation.

Jag är inne i en tråkig period med nattjobb, vilket inte är direkt upplyftande i mörkret som infunnit sig. Det är fortfarande aningen mörkt när jag kryper i säng och börjar återigen mörkna när jag stiger upp. Igår väcktes jag dessutom med ett ryck när huslarmet gick! Hoppade med bultande hjärta i lite kläder, men vågade inte stänga av larmet förrän jag svarat Securitas, som vårt larm är kopplat till. Med dem på tråden smög jag ned och kollade källaren där larmet hade lösts ut, men allt var okej. De såg inget på de foton heller som vår kamera tagit, så det var ett falsklarm. Första gången det hänt under de sju år vi haft larmet. Ni kan förstå hur lätt det var att somna om efter det...

Dagens middag är däremot ett trevligt inslag som förgyller höstmörkret en aning. Jag har tidigare bjudit på kanelkryddade biffar/burgare i bistron tillsammans med rödbetor, men då i en helt annan rätt. Denna gång serverade jag rödbetorna kokta till biffarna samt en fetaostcreme till, vilket är precis lika gott det. Den där halva teskeden med kanel i färsen gör att biffarna får sig ett fint lyft, testa får ni se.



Kanelkryddade burgare fetaostcreme, 4 pers.
600 g blandfärs
1 dl hackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta, riven/pressad
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk kanel

2 dl crème fraiche
150 g fetaost
svartpeppar
klippt bladpersilja (mynta passar säkert också fint)

rödbetor (minst 500 g), kokta och skalade

Spola av rödbetorna och ta bort blasten, men inget mer. Koka upp vatten i en gryta och lägg i rödbetorna. Koka dem mjuka, vilket tar 30-45 minuter. Spola av dem i kallt vatten och gnid av skalet. Skär dem i klyftor eller skivor.
Blanda alla ingredienserna till burgarna och låt stå och dra en liten stund. Forma färsen till 4 eller 8 platta biffar och stek dem.
Rör ihop crème fraiche med smulad fetaost och smaka av med svartpeppar och lite persilja.

10 kommentarer:

  1. Mums, vad gott det låter! Fetaostkräm är ju bara så smaskigt!
    Ha en fin kväll!
    //Lana

  2. Hua, läbbigt med larmet där. Hjärtat måste gjort en bra galopp!? Jag tycker det är obehagligt bara att larma på och av på jobbet jag... blir lika nervös varje gång att jag ska få hjärnsläpp och glömma koden...

    Vilken härlig middag, precis i min smak. Fetaostkräm skulle man kunna äta med sked.

  3. Vilket uppvaknande du fick!!! Tur att det ändå var ett falsklarm.

    Vad spännande att smaksätta med kanel i färsen! Det ger genast några tankar på jul:)

    Tack! det är så kul att se när barnen är så engagerade och fullt upp i sitt "arbete".

  4. Usch, det där med fetaostcreme är bara så gott och passar till så mycket!och visst passar mynta väldigt bra att ha i:)

    Kanel i biffarna låter så där riktigt höstkänsla på det, härliga dofter.

  5. Nej, vi menar inte usch på fetaostkrmen, halva kommentaren försvann bara... det var usch för "huslarmsskrämsleattacken"
    Krämen är allt annat än usch!

  6. Kombon med feta och rödbetor är förbaskat god!
    Tänkte senast i går att jag är lyckligt lottad som får njuta av så mycket dagsljus. När man jobbar 7-16 är det ju mörkt både morgon och kväll. Hua!

  7. Brukar göra det mera klassisk med rödbetor i ugn med fetaost, valnötter och lite honung på, men detta låter riktigt gott. Visst är hösten härlig, men jag förstår din mörkerkänsla, det kan bli lite tungt...

    Kram

  8. Läskigt med ett larm som går så där missinassa och så vet man inte varför..

    Kanel i låter gott. Har använt det ihop med färs i moussaka och smaken blir verkligen speciell. Inte för mycket bara...

    Hoppas den tråkiga nattperioden är över snart - gör det bästa av helgen trots allt!

    Kram Lotta

    PS
    Tänker du seriöst på att besöka Mitt kök-mässan? Den är i november nu va?

  9. Läskigt med larmet, men skönt så klart att det inte var något.
    Det är lite jobbigt med mörkret nu, men idag har snön yrt och det ljusar upp en hel del med vitt på marken.
    Kanel har jag ju tänkt testa i köttfärsen, men hittills glömt bort det, bra att du påminner. :)

    Trevlig helg!

  10. Fetaostkrämen låter god, brukar göra något liknande själv fast utan mynta/persilja.

    Ja, den mörka årstiden ger tyvärr inte mycket ljus. Även jag som jobbar dag är ju mestadels inomhus och ser inte så mycket av ljuset vilket märks.

    Trevlig helg på dig min vän, kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.