Istället för söndagsstek

10/20/2012

Ett av de tomattips jag fick var som ni vet att ugnsrosta en del av tomaterna och det är sedan länge en favorit. Tomater som sakta får mjukna i ugnen på svag värme blir underbart söta. Har du gott om tid sänker du temperaturen och låter tomaterna gå ett par timmar i ugnen och har du ont om tid så ökar du bara gradantalet och minskar på tiden. Men mitt tips är att ni tar er tid och låta dem gå minst en timme i ugnen så att smakerna får komma fram ordentligt. Jag blandade stora tomater och olika cocktailtomater som jag delade i lika stora bitar. Tillsammans med ugnsbakade äppelklyftor och en god aningen syrlig fläskytterfilé blev det en riktigt trevlig helgrätt. Om ni passar på att bjuda hem lite vänner på middag imorgon, så kanske filén kan vara ett alternativ om ni inte vill slå till med en söndagsstek.

Jag köpte med mig ett nät blåmusslor hem, så här vankas det kokta musslor ikväll. Lutar åt att de får sig en omgång i en öl- och chiliblandning. Återkommer med resultatet. Fortsatt trevlig helg allesammans!


Fläskytterfilé med chutneydressing, 4 pers.
600 g fläskytterfilé
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Dressing:
1 msk vitvinsvinäger
1 dl chutney (jag tog min krusbärschutney, med det funkar säker med vilken som)
1 dl olivolja
1 rödlök, finhackad
1 dl hackad bladpersilja
ev. lite peppar

2 äpplen, urkärnade och klyftade
200 g (cocktail)tomater, halverade/tärnade

Sätt ugnen på 150°. Strö ut äppelklyftorna tillsammans med tomathalvorna på en plåt. Strö över lite flingsalt på tomathalvorna. Rosta i ugnen i 1 timme.
Bryn fläskytterfilén runt om, krydda med salt och svartpeppar. Lägg in den tillsammans äpplena samt cocktailtomaterna och efterstek i ca 15 min.
Blanda vinägern med chutney. Vispa sedan ihop chutneyn med olivoljan lite i taget. Vispa tills blandningen tjocknar en aning. Rör i rödlök, persilja och smaka av med peppar. Skär filén i skivor och lägg på ett fat. Ringla över dressingen och servera tillsammans med de varma äppelklyftorna och tomathalvorna samt någon god potatisrätt.
 

14 kommentarer:

  1. En riktigt vacker rätt att titta på, säkert god dessutom. Till och jag som egentligen inte gillar tomater, gillar tomater som de du beskriver. Smakar knappt tomater.

    Kram

  2. Långbakade tomater är underbart!! Musslor äter vi aldrig. johan är tyvärr inte så förtjust i det. Men nästa tjejmiddag så kanske man ska slå till på det...

  3. Det såg väldans gott ut! Jag sparar receptet och testar det med kycklingfilé istället.

    Ha en bra fortsättning på helgen!:)

  4. Precis så gör jag nu med tomaterna som mognat inne. De får mycket mera god smak då!

  5. Tomater blir så goda på det sättet. Och musslor, jag säger bara musslor. *åååhh*
    Underskattad maträtt som både är god, nyttig och riktigt billigt.
    Har du provat clam showder med potatis och fläsk i?
    Om inte, så gör det!

    Lena från make Ahead food.

  6. Det där med att rosta tomater måste jag testa. Konstigt att jag inte gjort det tidigare... :) Tar gärna del av hur du tillredde musslorna. Själv har jag ätit kräftor tills jag nästan sprack i kväll...

  7. Vad gott det verkar med tomaterna dka prova dina tips :)

  8. Sv: Jag slutade bara med kött från land-djur eller vad man ska säga. Skulle aldrig kunna bli vegetarian, då jag älskar fisk och skaldjur. Däremot försöker jag använda miljövänliga alternativ och äter fisk & skaldjur kanske max 1-2 gånger i veckan.

    När det gäller potatisen vet jag egentligen inte om den smakar så speciellt. Bara att jag tyckte smaken kändes väldigt tråkig utan någon annan tillsatt smak. Experter kan säkert svara på vad den smakar egentligen :)

  9. Tomater som har bakats långsamt i ugnen, gudomligt gott säger jag bara! Önskar er en finfin söndag, kram!

  10. Långsamtbakade tomater, inte mycket som slår det. Måste nog göra det idag, perfekt söndagsaktivitet...
    Ser fram emot musselrecept!

  11. himla fräscht och gott!

  12. Åh, vad det ser smarrigt ut, man vill ju nästan slicka lite på skärmen (fast det hade förmodligen inte alls smakat som det skulle...). Dressingidén var ju något nytt för vår del, testas minsann.

  13. Tomatfreak som jag är bakar jag dem gärna i ugnen, fast det är jobbigt att vänta på att de ska bli klara :-)

    Jag gillar att använda fläskytterfilé också. Tack för det här serveringstipset! Jag har ju en burk rabarberchutney från Skåne som jag har funderat på vad jag ska göra med. Borde passa fin-fint det också till fläskfilén. Kanske blir det huvudnumret på den kombinerade födelsedags- och inflyttningsmiddagen som vi ska ha här hemma om ett par veckor.

    Härligt med inspiration i ord och bild - tack för det!

    Kram Lotta

  14. Å va gott! Tror minsann jag får göra någon sån variant på en fläskfilé som ligger "o skräpar" i kylen! Tack för tipset! Kram Anna

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.