Långlagat och långa avstånd

11/08/2012

Idag har jag haft min kära vän som flyttat till andra sidan jordklotet på besökt. Okej, jag överdrev lite, men Tärnaby känns så lååångt bort. Vi ses alldeles för sällan, så det var mycket roligt att träffas idag. Tänkt så kärleken kan göra att människor hamnar på ett ställe där de aldrig trott de skulle bo. Och så långt från oss vänner. Buhuhu... Det är tur att det finns många olika sätt alla hålla kontakten med varandra idag.

Dagens recept är en klassiker som går att tillagas på många olika sätt. Jag pratar om currykyckling eller om ni hellre vill säga kycklingcurry. Hösten till ära kör vi på en långlagad variant som ger mycket smak åt grytan, men har ni ont om tid så använd kycklingdelar istället för hel kyckling. Köttet blir långt ifrån torrt utan tvärt om så mört att det ska gå att dra isär det. Gillar ni inte kokosmjölk eller koriander i mat så byt ut det mot grädde och persilja. Ni märker att det inte finns några ursäkter till att inte testa grytan! Helgen är lååång ;-)


Currykyckling, 4 pers.
1 kyckling eller 1 kg kycklingdelar (lår med ben funkar bra)
1 ½ l vatten
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 morötter, i slantar
2 gula lökar, 1 klyftad och 1 hackad
2 msk gul curry
2 msk finhackad färsk ingefära
8 potatisar, skalade och skivade
2 paprikor, i mindre bitar
1 fänkål, i mindre bitar
3-4 dl kokosmjölk (kan bytas mot 3 dl vispgrädde)
3 dl av kycklingbuljongen
färsk koriander eller bladperilja

Koka upp vatten tillsammans med salt, vitpeppar, morötterna och den klyftade löken i en stor gryta. Lägg i kycklingen eller kycklingdelarna. Låt koka i en timme om du har en hel kyckling eller i 30 minuter om du har kycklingdelar.
I en annan gryta fräser du den hackade löken tillsammans med curry och ingefära i lite olja. Tillsätt potatis, paprika samt fänkål och låt det stekas ett par minuter. Slå över kokosmjölk (alt. grädde) och 3 dl av buljongen kycklingen kokat i. Låt grytan koka tills potatisen mjuknat.
Ta upp kycklingen och dra loss köttet från benen så du får mindre strimlor. Lägg kycklingköttet och morotsslantarna i grytan med grönsakerna. Smaka av med salt och vitpeppar och strö över koriander eller persilja. Servera tillsammans med färsk mango och mangochutney samt eventuellt ris.

15 kommentarer:

  1. Mysigt : ) Ja sina vänner långt borta träffar man alldeles för sällan : ( kram Sofia

  2. Hel kyckling gör jag aldrig men kanske skulle testa med detta recept....
    Fast i bland spelar det inte någon roll att ens vänner bor nära för man hinner aldrig ses tillräckligt ändå...

  3. Jag har faktiskt aldrig provat att göra hel kyckling så det här receptet sparar jag och ska definitiv testa någon gång. Ser väldigt gott ut!

  4. Ser jättegott ut, måste nog testas, jag sparar receptet ;-)

  5. ser hur gott ut som helst, nu har jag ju redan planerat denna helgens måltider men ryktena säger att det kommer en ny helg om en vecka så då kan jag ju passa på! nu när jag äntligen börjat kunna äta currypaste igen :)

  6. Låter kanon och så bra med allt i ett. jag kör med både kokos och koriander, mums!
    Trevlig helg.

  7. Vilka härliga färger, perfekta uppiggande maten i höstrusket!
    Visst är det tur att det finns så bra sätt att hålla kontakten i dag. Håkans bror jobbar i Norge och Skype är ett kanonsätt att snackas vid.

    Ha en finfin helg,
    kramar

  8. Väldigt god kycklinggryta som jag blev väldigt sugen på att prova. Gärna i just den grytan också. Mycket snygg! Vad är det för nån? Jag behöver komplettera utrustningen i köket...

    Ha en underbar helg, Emmy!

    Kram Lotta

  9. Jamen, det är ju det som är så härligt med grytor av olika slag, men kan dra ifrån och lägga till hej vilt precis som man själv önskar.
    Vi gör så sällan hel kyckling nu för tiden, men vi säger hela tiden att vi ska köpa en och nu kanske det faktiskt blir av! :)

    Trevlig helg!

  10. Hej vännen!
    Ja men det är ju praktiskt taget över halva jordklotet och sen tillbaks igen;-) Tur det finns FB och annat att hålla kontakt via idag, enkelt gratis och tillgängligt.
    Mmm, så gott. Undra som en flundra om man skulle testa det här i helgen kanske?:))
    Men nu ska jag nog allt ta och stoppa mig i säng så jag orkar måla imorgon, hi hi.'Ha en fin helg söta du!
    Kram Anan

  11. Bestämde direkt när jag såg det här receptet att det här blir söndagsmiddagen denna veckan. :D
    Jag längtar riktigt till i morron. :)

  12. Har sagt det tidigare och säger det igen: curry is da thing! ;) Ja, iallafall en indier som jag tycker det. Allt blir så gott med curry i...

    Såg ovan inlägg med tävlingen. Så fin du blev i dina chiliörhängen, verkligen en hot brud i lyxförpackning!

  13. Lotta, grytan kommer från OBH Nordica. Finns en massa olika och alla har de sil i locket.
    Lisa, vilket bra val ;-)
    Amy, eller hur?! Håller med Curry är gott i så mycket!

  14. Vilken underbart god gryta!!! Testade den igår och skulle kunna laga den idag igen :). Hoppas det var ok att jag skrev om den i min blogg, självklart talade jag om att receptet kommer från dig och länkade till din blogg! Trevlig helg!
    Kram Sara

  15. Sara, vad roligt att höra! Självklart får du skriva om maten. Jag äger inte rätten till recepten heller. Det gör ingen. Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.