Ljuvlig dessert med smak av äpple
12/07/2012
Ni har väl inte missat Kiviks Musteris julkalender på Facebook?! Varje dag öppnas en ny lucka
med juliga överraskningar. Det dyker upp tävlingar med fina
vinster från musteriet i potten, pysseltips samt recept
framtagna av några bloggare. Och idag den 7:e december är det Remsans bistro som dyker upp bakom luckan med en dessert smaksatt med äppelmust från Kiviks musteri. Var så goda, jag bjuder idag på en äppelglass med kanelsirap och havrefras till. Det fungerar bra att använda både musteriets äppelmust (båda sorterna av Årets skörd) och deras koncentrerade lättdryck med smak av äpple. Sötman på glassen blir lite olika beroende på vilken av dryckerna ni väljer.
Hur många personer receptet räcker till beror på hur stor ni vill att desserten ska vara. Fryser ni in glassen i mandelmusselformar eller liknande räcker det till 8 personer. Att spara urdiskade burkar som det varit yoghurt eller crème fraiche i fungerar perfekt. Är ni flera går det utmärkt att dubblera receptet och den går även att förbereda dagen innan. Kanske desserten till nyårsafton...
Äppelglass med kanelsirap och havrefras, 4-8 pers.
Glass:
3 dl vispgrädde
1 ½ dl äppelmust el. ½ dl koncentrerad äppeldryck
3 äggulor
½ dl florsocker
Kanelsås:
1 dl ljust muscovadosocker el råsocker
1 dl äppelmust el. utspädd äppeldryck
½ tsk malen kanel
Havresfras:
1 dl havregryn
1 dl hackade nötter; mandel eller valnötter
½ dl vetemjöl
½ dl ljust muscovadosocker el. råsocker
75 g smör
Vispa grädden, tillsätt äppelmusten när grädden börjar tjockna och fortsätt vispa tills grädden är mjuka toppar. Vispa äggulor och florsocker fluffigt och blanda ned i grädden. Häll smeten i en avlång brödform (klä den gärna med plastfolie) eller fördela i flera små formar. Ställ in i frysen i minst 2 timmar för små formar och 5 timmar för en stor form.
Koka ihop ingredienserna till kanelsåsen ett par minuter en simmig konsistens. Inte för länge eftersom såsen blir fastare när den svalnat, om ni vill ha den kall. Såsen går annars bra att servera varm/ljummen.
Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop havregryn, nötter, mjöl och socker tillsammans med smör till en smulig massa. Platta ut på en pappersklädd plåt och grädda 7-10 minuter i ugnen tills smulorna fått lite färg. Låt sedan svalna.
Skopa upp glassen ur den stora formen eller stjälp upp den och skär i bitar. Har du använt små formar, värm utsidan av formarna lite så går glassen att trycka. Fördela havrefraset på små assietter och lägg glassen ovanpå. Avsluta med att ringla över kanelsåsen.
Hur många personer receptet räcker till beror på hur stor ni vill att desserten ska vara. Fryser ni in glassen i mandelmusselformar eller liknande räcker det till 8 personer. Att spara urdiskade burkar som det varit yoghurt eller crème fraiche i fungerar perfekt. Är ni flera går det utmärkt att dubblera receptet och den går även att förbereda dagen innan. Kanske desserten till nyårsafton...
Äppelglass med kanelsirap och havrefras, 4-8 pers.
Glass:
3 dl vispgrädde
1 ½ dl äppelmust el. ½ dl koncentrerad äppeldryck
3 äggulor
½ dl florsocker
Kanelsås:
1 dl ljust muscovadosocker el råsocker
1 dl äppelmust el. utspädd äppeldryck
½ tsk malen kanel
Havresfras:
1 dl havregryn
1 dl hackade nötter; mandel eller valnötter
½ dl vetemjöl
½ dl ljust muscovadosocker el. råsocker
75 g smör
Vispa grädden, tillsätt äppelmusten när grädden börjar tjockna och fortsätt vispa tills grädden är mjuka toppar. Vispa äggulor och florsocker fluffigt och blanda ned i grädden. Häll smeten i en avlång brödform (klä den gärna med plastfolie) eller fördela i flera små formar. Ställ in i frysen i minst 2 timmar för små formar och 5 timmar för en stor form.
Koka ihop ingredienserna till kanelsåsen ett par minuter en simmig konsistens. Inte för länge eftersom såsen blir fastare när den svalnat, om ni vill ha den kall. Såsen går annars bra att servera varm/ljummen.
Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop havregryn, nötter, mjöl och socker tillsammans med smör till en smulig massa. Platta ut på en pappersklädd plåt och grädda 7-10 minuter i ugnen tills smulorna fått lite färg. Låt sedan svalna.
Skopa upp glassen ur den stora formen eller stjälp upp den och skär i bitar. Har du använt små formar, värm utsidan av formarna lite så går glassen att trycka. Fördela havrefraset på små assietter och lägg glassen ovanpå. Avsluta med att ringla över kanelsåsen.
Vilken ljuvlig dessert! Äpple och kanel funkar alltid!
Mmmm, vad gott det ser ut!
Nyår ja, jag tycker december springer iväg så det är väl snart dags att fundera på nyårsfestligheterna.
Trevlig helg!
Mums, vad gott! jag brukar också göra egen glass till fmailjen, baserad på kondenserad mjölk! Det blir såååå gott och krämigt! och man behöver inte ha nån glassmaskin! bara 5 frystimmar! :)
Ha en toppen fredag!
kram kram
//Lana
En dessert helt i min smak! Kul att få vara med på deras FB-sida.
Jättetrevlig helg önskar jag dig!
Kram Lotta
Det där skulle till och med jag gilla, som annars har svårt för äppelkaka, paj och sånt. Havrefras - mums!!!
Kram!
Åh. Det vattnas i munnen. Verkar mycket gott :)
åh JA det ser fantastiskt gott ut,mmmmm
Vad roligt! Låter ju ljuvligt gott! Älskar äpplen till och i allt!!
Gahhh åhhhh give it to me vill ha... En dessert helt i min smak. Tack för kramen i Moskva inlägget jag blev jätteglad kram Sofia
Så gott Remsan och med havrefraset mmmm! Så trevligt med adventskalendern... vi får väl se vilka andra två bloggare som dyker upp ;)
Kram!
Härligt gott det låter, förstår vi absolut att det passade fint i kalendern. Så fort det står med muscavadosocker så faller vi lite extra, för det gillar vi verkligen.
Så kul att du är med i julkalendern, det är verkligen som Amy skrev att det är så kul att se så många dyka upp lite här och var! Grattis!
Hoppas helgen är bra, även om den spenderas på sjukan:)
Kram
Det här låter supergott!!! Kul att vara med på deras fb sida!!
Den lät ju hur god som helst, måste testas..
Kram