Tre toppentapas och annat plock

12/30/2012

Jag är som bekant glad i alla sorters plockmat, vilket vi också bjöd på vid uppesittarkvällen den 23 december. Här är några av dessa godsaker som passar både som en nätt liten plocktallrik om ni inte vill bjuda på en klassisk förrätt och de funkar även ypperligt som en del i en plockbuffé. Utöver dessa åt vi även sticky ribs, hemgjorda pommes, crostini med svart tapenade och lufttorkad skinka (tror vi hade serrano), marinerade oliver (från Gaea), morotsstavar, grönkålschips, färsk ananas och färska fikon samt ett par dessertostar med miniknäckisar.



Receptet är på en höft. ta det därför inte så exakt. Får ni många gäster går receptet självklart bra att utöka till fler personer.

Tre toppentapas, 4-16 pers. beroende på hur de serveras
16 urkärnade dadlar
eventuellt chèvre
1 paket bacon, brukar vara 7-8 skivor i, dela dem på mitten

ca 16 (skogs)champinjoner, utan fot
25 g smör
1 dl riven parmesanost
4 soltorkade tomater, hackade
4 skivor inlagd jalapeños, hackade

ca 16 cocktailtomater
½ dl pinjenötter
½ dl grön pesto
1 kula mozzarella, delad i mindre bitar

Sätt ugnen på 250°.
Fyll eventuellt dadlarna med ost och linda sedan in varje dadel i en halv skiva bacon. Lägg dem på en ugnsplåt.
Bryt av stammen från champinjonerna och ställ dem med undersidan uppåt på en plåt. Blanda smör med riven parmesanost, soltorkade tomater och jalapeños. Fördela röran i svamparna och ställ dem på plåten.
Skär toppen av tomaterna och gröp ut kärnor och mellanväggar. Vill de inte stå upp så skär av en liten bit av botten, men akta så det inte går hål i dem för då rinner fyllningen ut. Lägg i ett gäng pinjenötter (ca 10 st) i varje tomat och klicka i pesto. Lägg en liten bit mozzarella ovan på och ställ även dem på plåten.
Gratinera alla tre tapas i ca 10 minuter tills de fått färg och osten smält.


Till snittarna testade vi ett rosa bubbel, Jaume Serra brut Rosado, som passade mycket bra till allihop. En cava alla har råd med som endast kostar 65 kronor. Vinet rekommenderas som apéritif och till vegetariska rätter och fågelrätter. Det där med vad viner passar till är svårt tycker jag, det beror så mycket på hur du kryddar maten. Vinet hade inte så mycket bubblor och var lite mer som ett vanligt rosé vin, med en frisk smak. Hur som helst ett prisvärt bubbel (för de få kronorna) som vi tyckte var gott till maten.

Gott Nytt År alla underbara läsare! Nu ses vi inte förrän 2013!

15 kommentarer:

  1. Det ser riktigt smarrgit ut!

    Gott slut och Gott Nytt År!

  2. Jag gillar allt som har med småplock att göra och dessa tapas gillas mycket! Några har testats redan men vinet har jag inte testat (ännu). Tack för det här året fina Remsan, kram på er och gott nytt år!

  3. smarrgit och smarrgit, men du fattar nog vad jag menar... ;)

  4. Låter otroligt gott!
    Gott Nytt År! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

  5. Underbart med tapas! Jag skulle kunna ta en hel måltid och bara äta en massa smågott. Kul att göra också! Knytis är kul på detta tema.

    Önskar dig ett riktigt härligt slut på året och ett gott nytt år. Tack för allt 2012.

    Kram!

  6. Gott nytt år till dig med.
    Lena från make a head food

  7. tack för fina tapastips! hade en kompis här på besök idag som behövde tapastips, så nu ska jag nog säga åt henne att kika in här hos dig, plockmats-experten emmy :)

    Gott Nytt År till dig, hoppas du får ett fint nyårsfirande. Kram!

  8. Åh så gott!!!
    vill kika in lite snabbt på kvällskvisten innan jag återgår ill soffhänget med min man;-) och önska dig och familjen ett riktigt Gott Nytt År!!!!
    Kramar Anna

  9. Plock är livets ljuva, det är en sak som är säkert, och så naturligtvis bubbel på det! Båda blev det ikväll så här på lillenyår:)

    Tack för detta året, säger vi och ser fram mot nästa och alla godsakerna det bjuder på!
    Gott nytt år Emmy!
    Kramar

  10. Mmm så gott:)
    Gott nytt år!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  11. Jag är så dålig själv på plockmat, då är det kul att gå in här och få en massa bra tips!!!
    Gott nytt år och god fortsättning!!

  12. Plockmat är så gott, något jag gärna äter! Gott nytt år!

  13. God fortsättning! Hoppas du hade en fin nyårsafton.

  14. God fortsättning på det nya året

  15. Gott nytt år på er alla fina! Kramar!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.