Enkel dessert - en bra start eller ett gott slut

1/18/2013

Vad säger ni, ska vi kicka igång helgen med en enkelt efterrätt som lätt går att svänga ihop? Jag älskar enkla desserter och varvar ofta smulade cookies med vaniljyoghurt (delikatess varianten) och bär i glas. brukar uppskattas av alla och barnen brukar tycka att det är roligt att fixa denna dessert och bjuda på. Här är en variant av den fast med bitar av sockerkaka i istället för kakbitar. Trifle går att göra på en mängd olika vis och detta är bara ett sätt. Bären kan vara hela och behöver inte nödvändigt sötas, men det är gott om de saftar av sig lite och på så sätt mjukar upp sockerkakan. Jag valde att droppa lite rom och apelsinlikör över kakan fast ska barnen äta efterrätten får ni byta ut den mot till exempelvis flädersaft. Istället för matyoghurt smaksatt med vanilj går det att använda mascarpone, vaniljkräm blandat med vispad grädde eller vaniljvisp. Ni tar vad ni ha hemma helt enkelt. Personligen tycker jag att det är godast om trifle serveras i portionsglas, men kan även läggas upp i snygga lager i en större skål.




Trifle, 4 pers.
150 g frysta hallon, tinade
150 g frysta blåbär, tinade
½ dl strösocker
1 citron, finrivet skal

200 g sockerkaka, skivad och i mindre bitar
1 msk Cointreau
1 msk ljus rom

3 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
1 vaniljstång, fröna urskrapade
(alt. vaniljsås/visp)

1 dl hallon, halvtinade
2-3 passionsfrukter, urgöpta

Mosa ihop hallon, blåbär, socker och citronskal i en skål. Lägg ut sockerkaksbitarna på ett fat. Blanda cointreau och rom och droppa över kakbitarna. Blanda matyoghurt med honung och vaniljfrön. Eller vispa ihop hemgjord vaniljvisp, se länk ovan.
Lägg hälften av dem i fyra glas, ringla över hälften av bärsåsen och häften av yoghurten. Upprepa allt igen. Garnera med ett par hallon och passionsfrukt.
 

12 kommentarer:

  1. Trifle får oss alltid att tänka på avsnittet av "Vänner" där Rachel ska laga till efterrätt och gör sin version på trifle och har köttfärs i av misstag... Din version äter vi mycket, mycket hellre:)

    Hoppas du får en kanoners helg,
    kramar

  2. Mmm...så smaskigt! Fräscht och gott!
    Ha en underbar fredagskväll!
    Kram kram
    //Lana

  3. Haha jag tänker på samma sak som Mårtenssons... Din trifle känns bättre, helt klart ;)

    Trevlig helg!

  4. åh vad lyxigt det ser ut,och riktigt vackert foto

  5. Snygg bild! Låter gott med en bärdessert :)

  6. Snyggt, fräscht och gott! Perfekt!

  7. Där har vi något gemensamt. Älskar också den här typen av enkla desserter. Funkar som sagt till och går att variera hur mycket som helst. Och i glas blir det finast tycker jag. Har nu lagt ut vintips från senaste vinprovningen i min blogg. välkommen att titta in och inspireras..Ha en fortsatt trevlig helg.

  8. Grym dessert! Kul när man kan variera den lite som man vill.
    Och ja, jag tänker också på Vänner :)

  9. Hej
    Jag har gjort något likande ... väldigt gott
    trevlig helg

  10. Snabbt och enkelt är bra! Bra när en gammal kaka kan återanvändas:) Smaskens!

  11. Tänk jag hade helt glömt bort det avsnittet av vänner. Ändå känns det som jag kan alla utantill. Okej för att trifle går att variera en massa, men köttfärs njae...

  12. Vilken fin trifle, jag har sett det på olika ställen (och en gång för länge sedan gjort det) men snart får det vara dags att testa den igen :) Din ser hur god ut som helst, yummie!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.