Finfina fiskpaket

1/30/2013

Jag blev sugen på att göra allt-i-ett-knyten med fisk. Blir oftast att vi äter det när det finns spröda vårprimörer eller lägger dem på grillen under sommaren. Men det finns ju inget som hindrar att maten göms i foliepaket på vintern och lättkokta rotfrukter visade sig vara ett fint sällskap till laxen. Det blev en fräsch smak på paken av fänkål, senap och citron. Den kalla såsen lyfte allt ytterligare en liten aning till. Gott blev det!
Nu väntar soffhäng framför Mästerkockarna! Jag har ännu inte hunnit få någon favorit. Har ni? Däremot tycker jag Per Moberg blir aningen odrägligare för varje säsong. Måste han idiotförklara de stackarna? Frågan är bara vad jag ska plocka fram för något trevligt att mumsa på. Jag har testat killer cross idag (ja, passet heter så...), så jag tror det får bli något riktigt riktigt gott för jag lever ju i alla fall om jag säger så...


Foliepaket med finfin lax, 4 pers.
800 g skinnfri laxfilé, delad i 4 bitar
600 g potatis, skalad och skivad
400 g palsternacka, skalad och skivad
400 g morötter, skalade och skivade
2 rödlökar, i smala klyftor
1 fänkål, i smala klyftor
1 citron, skivad
salt och vitpeppar
2 msk grovkornig senap (min nya favorit är märket Grey Poupon)

Koka potatis, palsternacka och morötter lite mjuka, men inte helt klara. Slå av vattnet och låt dem ånga av. Smörj fyra ark med aluminiumfolie med smör och fördela rotfrukterna på dessa. Lägg på rödlök samt fänkål och sedan laxen överst. Salta, peppra och bredpå senapen. Fördela citronskivorna på fisken. Klicka eventuellt lite extra smör i paketen. Vik ihop dem till täta paket. Tillaga i ugnen i 20 minuter.

Kall senapssås
2 dl crème fraiche eller matyoghurt
1 dl majonäs
2 msk grovmalen senap
salt och vitpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

12 kommentarer:

  1. Min favorit är Carl, tycker han ör avslappand å duktig. :D
    Jag hade köpt lite ost å ölkorv, men är på tok för trött för å äta något så jag spar det till min lediga fredagskvällen i stället. :D

  2. Jag skulle kunna tänka mig att mumsa lite på Morberg, hihi! Men jag är nog inte hans typ tyvärr. Jag skulle nog säga emot alldeles för mycket i hans kök.

    Min man är galen i fiskpaket och jag gör dem gärna i ugnen. Vi brukar dividera om det verkligen är nån idé att tända upp hela grillen för att koka fisk i paket, för det är ju faktiskt det man gör. Ibland vinner han och då blir det grillen. Jag envisas då nmed att grilla annat så att det inte ska vara i onödan liksom. Ja, du hör ju själv hur envis jag är, haha! Kram!

  3. Yummie : ) mums kramar Sofia

  4. Lustigt vi satt faktiskt här idag och tittade igenom lite foton och helt plötsligt dök det upp ett fiskpaket från i somras, hmm måste lagas konstaterade jag, men nu får det bli din variant istället. Jättegott ju! Jag håller med dig om Morberg, jag skulle bokstavligen kissat på mig om han kommit och glott argt på mig när jag skulle laga mat, huga ;). Kram

  5. Verkligen fin-fina paket - ser väldigt läckert ut och inte behövs det en sommargrill för att göra såna!

    Tittar också på kockarna men herregud vad de bölar! En liten favorit är den franska tennistränaren från Norrland - älskar kombinationen om inte annat. Julien tror jag han heter. Han är kanske ingen superstjärna men jag tror att han har mycket "mat" i sig som bara behöver utvecklas lite.

    Men min all time favourite är ju Mannerström. Han är gullig till och med när han försöker vara barsk :-)

  6. Fisken blir ju så saftig i paketet! :) Det var längesen kag lagade något liknande! Tack tack för påminnelsen!
    Kram kram
    //Lana

  7. Gott, Fisk i folie är typ den rätt som fått följa med mig från Hemkunskapslektionerna ut i verkliga livet!

  8. Jistars vad de ser goda ut dina paket, klart man kan paketera på vintern också:)
    Den grova senapen som ligger på låter som något vi måste prova i vårt kök, sparar receptet.

  9. Allt i ett paket gillas. Jag brukar blanda ihop tomater, vitlök, lök och kryddor och lägga på grillen... men som du nämner så går det lika bra i ugnen ju!

    Killer cross låter farligt farligt! ;)

  10. Fiskpaket/allt i ett paket gör vi också lite då och då. Det är ju så himla gott! har aldrig gillat Per Moberg i sin roll som kock. Tycker han är alldeles för självgod. Och rätt ofräsch, faktiskt. Men att tycka det just nu är som att svära i kyrkan.:-)

    Vad är killer cross?

  11. Ser gott och enkelt ut...
    Försöker bli bättre på att laga fisk.

  12. Allt i små paket blir extra gott! Blir som ångkokt nästan.

    Killer cross är ungefär som cross fit om det säger dig något. Högintensiv konditions och styrketräning där man ofta tränar i olika stationer.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.