Franskt i bistron

1/14/2013

Jag älskar temamiddagar av olika slag, oavsett om det är en hel middag med influenser från ett och samma land eller en viss provins eller rent av en färg eller ingrediens som är den röda tråden. Nu fick jag för någon vecka sedan för mig att jag skulle bjuda på franskt näst kommande helg när vi skulle ha middag hemma hos oss. Kruxet var bara att jag inte vet så mycket om fransk matlagning mer än att jag har gjort moules marinières, ratatouille och petit choux ett par gånger. Ja, och så älskar jag camembert och chèvre, men längre än så går inte mina kunskaper. Vill ni veta vad till slut bjöd på? Häng i så fall med! Kan tillägga att vi denna gång inte riktigt gick all in, även om Berra var bra sugen på att dra på sig en basker och en randig tröja, måla dit en låtsasmustasch och stå med en baguette under armen när gästerna dök upp.

Dukningen blev i enkel stil med kökshanddukar som tygservetter och rengjorda ostronskal som placeringskort (skrev med whiteboardpenna i dem). Eftersom jag inte kan någon franska tog jag hjälp av google translate till menyn därför får ni som är fransktalande får ha överseende!

Istället för en välkomstdrink drack vi bubbel något annat hade nästan varit otänkbart. Däremot inte champagne utan en crémant, Dopff Brut Cuvée Julien (7410), som de på Systembolaget rekommenderade till min tänka förrätt. Som tilltugg till bubblorna serverade jag krustader fyllda med gratinerad camembert, fikonmarmelad och fikon samt bitar av päron med Philadelphiaost (jag tog det istället för chèvre för barnens skull), päron och valnötter.





Poire au fromage de chèvre
1 stort moget päron (men inte för mjukt), skivat och delat i mindre bitar
50-75 g  chèvre (eller Philadelphiaost)
valnötskärnor
flytande honung
(ruccolan hade jag bara för att päronen skulle vara lättare att lyfta från fatet)

Bred lite ost på varje päron bit och stick i en tandpetare. Tryck fast en valnötssalva på varje bit. Ringla över honung.

Croustades au camembert
18 croustades (mini)
100 g camembert, kantskuren och delad i mindre bitar
½ dl fikonmarmelad
2 färska fikon, i smala klyftor

Sätt ugnen på 200°. Lägg en liten bit camembert i varje croustad. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter så osten smälter. Toppa med en liten klick fikonmarmelad och en fikonklyfta.





Till förrätt ville jag bjuda på musslor, men inte vinkokta som vi brukar äta utan en variant som egentligen görs med äppelcider. Hos Pickipicki fann jag dock för en tid sedan en tvist på detta receptet med äppelmust och calvados som jag hade i minnet. Jag utgick ifrån det receptet och bara gjorde så att musslorna badade i lite mer sås. Mycket gott blev det! Ännu en gång fick jag bevisat att man inte ska räkna med att barnen inte äter allt då jag trodde att inget av barnen gillade musslor eftersom våra inte gör det, men så fel jag hade...

Det var till denna rätt Systembolaget rekommenderade det mousserade vinet ovan, vilket varken krockade eller gifte sig med musslorna. Men jag hade nog kunnat tänka mig ett ännu friskare vin.

Moules Normandes, 4 förrätter eller 2 pers.
1 nät musslor
1 schalottenlök, finhackad
100 g rökt sidfläsk, tärnat
1 stort syrligt äpple, tärnat
1 ½ dl äppelmust
1 ½ dl vispgrädde
½ dl calvados
1 knippe färsk persilja, hackad

Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp. Fräs lök och fläsk i smör i en stor gryta utan att löken får färg utan bara blir glansig. Tillsätt äppelmust, grädde samt calvados och låt koka upp. Tillsätt äppelbitarna samt musslorna och koka under lock i 5-7 minuter tills musslorna öppnat sig. Vänd runt musslorna någon gånger under koket. Lägg upp musslorna tillsammans med spadet i skålar och strö över persilja. Servera tillsammans med färskt bröd.


Till varmrätt hade jag velat testa på att tillaga anka, confiterad anka närmare bestämt, men i min matbutik jag brukar handla i fann jag ingen anka så det blev till att tänka om. Jag valde istället göra en kombinerad kycklinggryta och ratatouille som blev mycket god, men jag råkade koka den aningen för länge så kycklingen föll isär mer än jag tänkt mig även om det inte påverkade smaken. Till grytan bjöd jag kokt ris och en sallad med ädelost och päron med en björnbärsdressing.
 
Poulet ratatouille, 6-8 pers.
800-900 g urbenade kycklinglår med skinn
100 g rökt sidfläsk, i tärningar
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 gula lökar, i tunna klyftor
3 vitlöksklyftor, finhackad
2 burkar hela tomater
1 burk vatten/kycklingbuljong
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk rosmarin
3 paprikor i olika färg, i mindre bitar
1 aubergine, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
1 dl syltlök
färsk persilja

Bryn kycklingen runt om i lite olja i en stor gryta. Tillsätt fläsktärningarna och låt dem steka med. Krydda med salt och peppar. Lägg i lök och vitlök, stek ytterligare ett par minuter. Häll i de hela tomater tillsammans med sitt spad samt 1 burk med vatten och de färska örterna. Sätt på lock och låt puttra i 10 minuter. Lägg i grönsakerna, vänd runt  och koka grytan ytterligare 15-20 minuter. Tillsätt syltlök och lite av spadet i grytan. Tillsätt lite hackad persilja och smaka av grytan.
Servera tillsammans med ris, bröd, matyoghurt och sallad.

Päron- och ädelostsallad med björnbärsdressing, 6-8 pers.
100 g ruccola
2 päron, tärnade
2 små rödlökar, i smala klyftor
150 g ädelost
1 dl valnötter

Björnbärsdressing:
1 dl fryst björnbär
½ dl crema di balsamico
½ dl olivolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Börja med dressingen. Blanda alla ingredienserna till dressingen och låt björnbären tina upp och safta av sig någon timme.
Blanda ruccola, päron, rödlök, smulad ädelost och valnötter på ett stort fat. Ringla över björnbärsdressingen.

Jag ville gärna bjuda på franskt vin även till varmrätten, men har inte så bra erfarenhet av röda franska viner som jag oftast tycker är för tunna i smaken. Kom gärna med tips på fylliga röda viner från Frankrike! Därför tog jag hjälp även här och Systembolaget rekommenderade Lirac Les Chenaies (2214) som passade mycket bra tillsammans med maten.



Desserten blev en minivariant av petit choux som jag fyllde med chokladmousse och serverade tillsammans med pistageglass (Sia). Milia hjälpte mig lägga upp och provsmakade då glassen som hon fullständigt dissade. Jag kan hålla med om att den hade lite speciell smak och jag hade nog inte tyckt om den för sig, men tillsammans med mina profiteroles passade den riktigt bra. Barnen fick därför dulce de lecheglass till, vilken de tyckte var så god att de skippade sina profiteroles. Så kan det gå...

Profiteroles (små petit choux), 24 st. ( eller 16 om du gör dem större)
50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg

Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjölet lite i taget och vispa tills smeten släpper bottnen. (Här är det lätt att tro att det är fel på smeten, men det är det inte, bara fortsätt vispa) Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. (Och nu börjar man fundera om det har gått helt åt skogen, men det har det inte) Vispa tills du har en smidig, slät smet (tar en liten stund). Spritsa eller klicka ut smeten på en pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter (beroende på storlek) tills de blivit luftiga och fått fin färg. Öppna inte luckan under tiden! Låt dem svalna på galler.

(Skulle det vara så att du inte fyller alla utan får ett gäng över, testa att fylla dem med någon god skaldjursröra eller ädelostcreme - galet gott!)

Chokladmousse, räcker till att fylla en hel sats profiteroles
3 dl vispgrädde
1 ½ msk strösocker
2  äggulor
100 g mörk choklad

Vispa grädden tillsammans med socker till mjuka toppar. Smält chokladen i en skål över vattenbad.  Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden och rör till en slät mousse. Fyll en spriterpåse och ställ moussen kallt ett par timmar.
Klipp upp ett lock  i varje profiteroles och fyll dem med chokladmousse strax före serveringen. Smält lite mörk choklad och ringla över eller använd chokladsås. Servera tillsammans med pistageglass.

Efter middagen var vi mer än lovligt mätta och jag pustade ut och kände mig rätt nöjd med menyn. Vi spelade ett spel vi fick i present och testade hur gamla vi egentligen är. Det visade sig att jag bara är 32 och ett par månader, så där ser ni jag är inte så gammal som jag trott. Ingen fyrtioårskris i sikte här inte ;-)

18 kommentarer:

  1. Vilken meny! & fin dukning, jag älskar det rosa fjärilsfatet!

  2. Det är bara att beundra engagemanget att lägga upp en meny efter ett tema så där. Kul för en själv och för gästerna förstås! Blev riktigt sugen på att satsa på temamiddag nästa gång fast vilket tema återstår att se...

    Såna där profiteroles dyker ofta upp i mattävlingsprogram och det är inte så lätt man kan tro tydligen. De måste puffa upp sig ordentligt så att de går att fylla och mycket kan visst gå fel med just degen. Men dina ser jättefina ut! Perfekta munsbitar till dessert som jag aldrig har testat att göra själv.

  3. kajomida sa...

    Älskar profiteroles! Har bott åtskilliga år bara 5 minuter från franska gränsen och i min älsklingsrestaurang serverades de med en liten kula vaniljglass emellan och varm (ljummen) chokladsås över... det var mums det!

    Fint koncept och där har du säkerligen lagt ner lite tid på allt "runtikring", men på en äkta fransk bistro har du för det mesta röd-vit-rutiga pappersdukar ;-)

  4. Gabriella, tack! Jag älskar också fatet. Berra har gett mig det. Det kommer från Mateus.
    Lotta, det är inte så svårt att göra petit chouxer/profiteroles, men precis som hag skriver i receptet är det lätt att tro att allt är på väg att gå galet mitt i men sedan löser sig allt.
    Kajomida, mmm... Låter gott! Måste jag testa. Jag letade faktiskt efter rödrutiga handdukar/servetter men fann inga.

  5. Tycker om idén med temamiddagar men det blir nästan aldrig av när vi bjuder på mat... hmmm... ska jag ha i åtanke till nästa tillfälle :)

    Haha, Berra är skön. Tycker han definitivt skulle ha ritat den där mustaschen ;)

  6. Ni är ju för härliga : ) ser framför mig din Berra i full mundering ; )) kramar Sofia

  7. Vilken mat! Gott och mycket är en oslagbar kombo. Jag har också svårt att hitta goda franska viner, men brukar be kusinen om hjälp, hon är ju munskänk i två steg (imponerande tycker jag).

    Fatet (det rosa) är så himla snyggt. Min J fick det i present för ett tag sedan, ett grönt. Bara det fatet gör ju att det är värt att flytta ihop med honom, hihi! Kram!

  8. Men Berra, nu blev vi allt lite besvikna! En baguette i handen och låtsasmustasch var väl inte för mycket begärt:)
    Röda franska viner har vi inte heller så bra erfarenhet av, men vi har en flaska på lut i skafferiet som vi sparar till ett speciellt tillfälle, så fort vi testat den så ska vi rekommendera den om vi blir så nöjda som vi hoppas att vi ska bli!
    Så härligt med temamiddagar, det blir ett samtalsämne som en extra bonus också! Musslorna sparar vi på, nu när vi äntligen har lyckats hitta goda sorten att använda oss av!

    Kramar

  9. Vilken fantastisk meny! Låter som ni hade en underbar kväll med all denna goda mat :)

  10. Åh, jag hade såå gärna blivit bjuden på middag hemma hos dig! Ser alltid så himla fint och mysigt ut :=)

  11. Vilken pangmiddag!.. med en fantastisk färgprakt på maten. Och de låter riktigt kul med tema middagar skulle jag gärna hoppa på, nått att införa här på kvarteret kanske!..=D
    Kram o ha det gott!

  12. Jag vill också gå på temamiddag!!! Låter hur trevligt som helst!

  13. jag älskar profiteroles! mmmm. skulle absolut vilja bli bjuden på hela den här middagen, även fast jag är lite skeptisk till musslor.. men man ska ju testa alla smaker 13 gånger säger de som vet (nån professor på kunskapskanalen) och tycker man fortfarande inte om det efter trettonde gången så tycker man inte om det.

    pistageglass är jag inte heller så förtjust i, vilket gjorde att jag i massor av år gick runt och trodde att jag inte tyckte om pistagenötter. vilken miss! men jag ser det som att jag har massor av år av pistagenöts-ätande att ta igen nu istället. au revoir!

  14. Jag tror min inbjudan kom bort med posten! När kommer du till Sthlm?

  15. Merde - vilken underbar middag!
    Jag älskar också temabjudningar. Då får man fundera lite extra... en bra utmaning!

  16. Å herrejösses vilken middag! Släng mig i väggen alltså!
    Så fint du har dukat! Gillar namnskyltarna av snäckskalen, genialt ju!
    Hoppas du mår bra vännen!
    Kram på dig pinglan!

  17. Är ju ganska såld på musslor och den du gjort är SÅ god!
    Lena från make a head food

  18. Wow vilken meny!!! Så gott alltihop och vad fint du dukat!!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.